ריבלין העביר את המנדט לכנסת: "גורלכם לא יותר חשוב מגורלה של הזקנה בבית החולים"
אחרי שנתניהו וגנץ לא צלחו במשימה, העביר הנשיא ל-120 חברי הכנסת את האפשרות להציע במשך 21 יום מועמד מטעמם. "תשבו איש איש לנפשו עם מצפונו, ותצטרכו לענות על שאלה אחת: מהי חובתי כלפי המדינה ואזרחיה", אמר ריבלין. יו"ר הכנסת אדלשטיין: "אף אחד לא רוצה עוד בחירות"
לראשונה מקום המדינה - המנדט עובר לכנסת: נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין הודיע היום (ה') ליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין כי לא עלה בידיהם של אף אחד מהמועמדים להרכבת הממשלה אחרי הבחירות לכנסת ה-22 לעמוד במשימה, ולפיכך המנדט לעשות זאת עובר מעתה ל-120 חברי הכנסת. ynet העביר בשידור חי את הצהרותיהם של ריבלין ואדלשטיין במשכן הנשיא בירושלים.
"ההחלטה על מי להטיל את הרכבת הממשלה נתונה בידיהם של חברי הכנסת", אמר הנשיא ריבלין, "וכאן ברצוני לפנות לכל אחד ואחת מחברי וחברות הכנסת: זהו עת של ליקוי מאורות קשה בתולדות ישראל. עם פתיחת הכנסת ה-21 וה-22 קראתי לכם להניח את חרבות הבחירות ולנקות.
"הפצרתי כי שיקולים פוליטיים כבר אינם יכולים להיות המצפן היחידי וכי לא רק משילות דרושה. נדרשת גם תודעת ריבונות, ממלכתיות, אחריות כלפי כל העם היקר הזה על כל שבטיו, כל העם שיושב בארצנו ושאתם חברי הכנסת מנהיגיו. ישנם חברי כנסת לשעבר שיושבים בביתם ומבכים מרה החלטתם להצביע בעד פיזור הכנסת".
ריבלין אמר עוד כי "העם הוציא כרטיס אדום והרחיק חלק מהשחקנים שעל המגרש. שלא יהיו לאף אחד אשליות. הפוליטיקה המשבשת חייבת להיפסק. גורלכם הפוליטי לא חשוב יותר מגורלה של הזקנה בבית החולים, של ילדי החינוך המיוחד, של הנכים, של ההרוגים באלימות במגזר הערבי, של תושבי הדרום, יהודים, ערבים, חרדים וחילונים הזקוקים למיגון ושל נשים הזקוקות למקלט".
"ב-21 הימים הללו לא תהיו איש או מפלגה. אתם תשבו איש איש לנפשו, עם מצפונו ותצטרכו לענות על שאלה אחת בלבד: מהי חובתי כלפי מדינת ישראל ואזרחיה".
יו"ר הכנסת אדלשטיין אמר: "אדוני הנשיא, בתוך עמי אני יושב - אף אחד לא רוצה עוד בחירות. תושבי עוטף עזה והדרום – לא רוצים עוד בחירות. הרופאים והאחיות, ובוודאי החולים - לא רוצים עוד בחירות. בעלי העסקים הקטנים, החקלאים, הקשישים, הנכים - אף אחד לא רוצה בחירות. ההורים, שחיכו לשלוח את הילדים בחנוכה לבית הספר של החגים, לא רוצים עוד בחירות.
"כיו"ר הכנסת, אני אומר לכם בוודאות - רוב רובם של חברי הכנסת לא רוצים עוד בחירות. אדוני הנשיא, אולי יהיה מי שיאמר: מה הוא מיתמם? על החולים, הנכים והקשישים אין בכלל מחלוקת בין המפלגות השונות. המחלוקת האמיתית היא בתחום המדיני. באמת? רק לפני שלושה ימים שמענו הודעה היסטורית של מזכיר המדינה האמריקני בדבר חוקיות ההתיישבות היהודית ביהודה ושומרון. שימו לב: ראשי המפלגות שהביעו תמיכה בהצהרה מייצגים 96 מתוך 120 חברי הכנסת. גם בתחום הזה - אפשר להרכיב קואליציה רחבה, ואפשר לטפל באתגרים המדיניים והביטחוניים שעומדים בפנינו - ביחד".
רוב של 61 חברי כנסת
מהיום ולמשך 21 הימים הבאים, יוכלו 61 חברי כנסת לבקש בכתב מהנשיא להטיל את הרכבת הממשלה על ח"כ מסוים ובכללם ראש הממשלה ויו"ר הליכוד בנימין נתניהו ויו"ר כחול לבן בני גנץ.
אם אכן תהיה הסכמה של 61 ח"כים על מועמד אחד, הנשיא יעניק בתוך יומיים את המנדט לאותו ח"כ, שיצטרך להתחיל במשא ומתן בזק להרכבת הממשלה. לשם כך יינתנו לו שבועיים למשא ומתן.
גנץ, שכשל במלאכת הרכבת הממשלה כמו קודמו במשימה נתניהו, אמר לנשיא כי הוא מחויב להמשיך ולעשות כל מאמץ גם בשלב 21 הימים. אם בתום שלב זה, שיסתיים ב-11 בדצמבר, לא תוגש בקשה על ידי רוב חברי הכנסת להטיל את הרכבת הממשלה על אחד מהמועמדים האפשריים - הכנסת תפוזר, ואז תיערך המערכת הפוליטית לבחירות שלישיות שיתקיימו כפי הנראה במרץ 2020.
נשיא המדינה ריבלין לא מתכוון להרים ידיים: חרף כישלונם של נתניהו וגנץ, הוא צפוי להמשיך לעשות כל מאמץ כדי לקדם ממשלת אחדות ולמנוע מערכת בחירות שלישית. בין היתר נשקלת מבחינתו האפשרות להזמין שוב את נתניהו וגנץ לשיחות במשכנו.
מאבקים בכחול לבן
גורמים בכחול לבן טענו אמש כי ההחלטה שלא להיכנס לממשלת אחדות, גם אם נתניהו יהיה ראשון ברוטציה, הייתה טעות. אחד הח"כים אמר בשיחה עם ynet כי "אנשי יש עתיד הם יותר אנטי-חרדים ויותר אנטי-ביבי, ולכן לא רצו את שיתוף הפעולה עם נתניהו והגוש שלו".
אותם גורמים האשימו את יאיר לפיד וחברי הכנסת מטעם יש עתיד בטרפוד של ממשלת האחדות. "היה צריך להתאמץ ולהיכנס לממשלה כי לפחות היינו מצליחים להגיע לתאריך תפוגת הכהונה של נתניהו", אמרו הגורמים. לטענתם, מרבית חברי "חוסן לישראל" תמכו בכניסה לממשלה, ואילו אנשיו של לפיד התנגדו.
הגורמים הכחישו את הטענות לכך שחברי תל"מ, יועז הנדל וצבי האוזר, אשמים בכך שגנץ לא יכהן כראש הממשלה. הנדל והאוזר אמרו עוד בתחילת המשא ומתן הקואליציוני שיתנגדו לממשלה שתישען על תמיכה של חברי כנסת ערבים.
"מאשימים אותם שמנעו את ממשלת המיעוט, אבל העובדה היא שגם ליברמן לא רצה", אמר גורם אחר במפלגה. "במשך שלושה שבועות האשימו אותם בסיפור הזה, ולכן טבעי שתהיה עליהם ביקורת שתתפרסם בסוף", טען.
במקביל, האפשרות שהכנסת תתפזר שוב ותלך למערכת בחירות שלישית תוך שנה, הציפה שוב את השאלה המרכזית שמטרידה את בכירי הליכוד בימים האחרונים: האם יאפשר ראש הממשלה ויו"ר הליכוד נתניהו התמודדות מולו בפריימריז לראשות הליכוד, או שיוביל מהלך בוועדת החוקה של המפלגה כדי להימנע מכך?
עם השבעת הכנסת ה-22 אמר נתניהו כי בכוונתו לקיים בחירות לראשות המפלגה. לאחר שח"כ גדעון סער הגיב מיד ואמר שיתמודד, הודיע נתניהו כי "סוגיית הפריימריז הועלתה כבלון ניסוי כדי לבחון את כוונותיו של סער". לאחר ההודעה הוחלט כי מרכז הליכוד יאשר כי נתניהו הוא המועמד היחיד בליכוד לכל תרחיש פוליטי בכנסת ה-22, ואם יהיו בחירות נוספות תעלה הסוגיה לדיון מחדש.