שתף קטע נבחר

 
צילום: אוהד צויגנברג

המפגינים שעמדו ליד בית מנדלבליט: "האישום - לאט מדי ומאוחר מדי"

כיכר גורן הסמוכה לביתו של היועץ המשפטי לממשלה בפתח תקווה אירחה במשך שבועות ארוכים את פעילי המחאה שטענו כי מנדלבליט ממסמס את תיקי ראש הממשלה. את האישום נגד נתניהו הם מקבלים ברגשות מעורבים: "הכול עדיין מתנהל לפי האג'נדה שלו, אבל היינו קוץ ולכן ההפגנות עזרו"

במשך 155 שבועות, בכל מוצאי שבת, הם התייצבו להפגין נגד היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט - ולטעון להתנהלות נפסדת מצדו בכל הקשור לתיקי ראש הממשלה בנימין נתניהו. אורן סימון, אחד מהמוחים הוותיקים, אמר הבוקר (יום ו') לאחר שמנדלבליט החליט להעמיד לדין את נתניהו בשוחד, מרמה והפרת אמונים כי "כתב האישום הזה הוגש לאט מדי ומאוחר מדי".

 

כיכר גורן בפתח תקווה הסמוכה לביתו של מנדבליט משמשת כזירת המחאה העיקרית נגד מנדלבליט, אולם הפעילים שהפגינו נגדו מצאו את עצמם גם במקומות אחרים, כמו למשל בכיכר הבימה בתל אביב. המפגין הוותיק סימון ציין כי "הסאגה הזאת לא נגמרה. הכול עדיין מתנהל לפי האג'נדה של נתניהו שעדיין ראש הממשלה וזה לא בסדר. אין אף אחד שיעמיד אותו במקום. ההפגנות עזרו, היינו קוץ, אלמלא ההפגנות לא היינו מגיעים לכתב אישום והיינו היום תחת שלטון שאין לנו יכולת בחירה".

 

לדברי סימון, "ההחלטה על כתב האישום הגיעה בדקה ה-90, ממש בזמן פציעות. המצב היום הוא בלתי נסלח, מצב שבו ראש ממשלה מכהן בתפקיד כשיש נגדו כתב אישום. צריך לתקן את הנזק והשנאה, יש חילוקי דעות וצריך לראות איך נתקדם. אני באופן אישי הורדתי הילוך בכל מה שקשור להפגנות, זה הזמן שפוליטיקאים כמו גדעון סער ובני גנץ יעשו את מה שצריך לעשות".

הפגנה ליד ביתו של מנדלבליט (צילום: אלי סגל) (צילום: אלי סגל)
הפגנה ליד ביתו של מנדלבליט(צילום: אלי סגל)

 (צילום: תומי הרפז) (צילום: תומי הרפז)
(צילום: תומי הרפז)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

מפגין אחר, שבחר לשמור על אנונימיות, אמר בהתייחסו לנתניהו כי "ראש הממשלה צריך לצאת לנבצרות או לצאת בכלל מהפוליטיקה, לנהל את משפטו ואם ייצא זך - שיחזור. ההפגנות שלנו תרמו לכך שלא נתנו להוריד את הנושא הזה מסדר היום. אם לא היינו מפגינים - הכול היה יכול להתמסמס".

 

אורית בן דרור, מפגינה ותיקה גם היא בכיכר גורן, אמרה: "כתב האישום הוא קשה בשבילנו האזרחים, אבל זה גם יום שבו מנקים את השחיתות. אני מדברת בשם עצמי, אני לא יודעת אם ההפגנות שלנו השפיעו כי קשה לקרוא את נבכי נפשו של היועץ המשפטי.

 

"ברור שהיינו צריכים להגיע ולהפגין כי זאת חובתנו האזרחית וכך אני מחנכת את ילדיי. הפוליטיקאים צריכים לדעת שהציבור ערני ונדאג שהשלטון לא יסריח. האזרחים צריכים להיות מעורבים ולשמור על השלטון".

 

העימות בבית הכנסת של מנדלבליט

ההפגנות נגד מנדלבליט החלו לפני כשלוש שנים באופן ספונטני. בתחילה השתתפו בודדים במחאה ממש ליד ביתו של היועץ המשפטי לממשלה, אולם בהמשך היא עברה בהסכמה לכיכר גורן ובשיאה הגיעו למקום אלפי מפגינים. מדי פעם נאלצו המפגינים להתמודד מול מחאה נגדית של פעילי הליכוד. אותם פעילים, שתומכים בראש הממשלה נתניהו, חזרו לאזור ביתר שאת בשבועות האחרונים לקראת ההכרעה בתיקיו המשפטיים.  

 

כמה מהמוחים נגד מנדלבליט נהגו להפגין גם בלילות שישי מול ביתו ואף ללוות אותו לבית הכנסת שבו הוא מתפלל. אחד העימותים הבולטים באזור אירע בינואר 2018: זמן קצר לפני ההפגנה השבועית נגד השחיתות בתל אביב, כיתרה קבוצת אנשים את מנדלבליט סמוך לבית הכנסת והם קראו לעברו קריאות גנאי.

 

מאבטח של משרד המשפטים שהיה סמוך למקום חילץ את היועץ שהגיע למקום כדי לשאת תפילה לעילוי נשמת אמו. "הרסתם לנו את המדינה", צעקו אז לעברו המוחים. בעקבות כך התפתח במקום עימות מילולי בין אחד המתפללים לכמה מהמוחים.

אביחי מנדלבליט ב רצית בוקר ב פתח תקווה  (צילום: יאיר שגיא)
מנדלבליט, הבוקר(צילום: יאיר שגיא)

 

2018: העימות עם מנדלבליט מחוץ לבית הכנסת    (צילום: אריאל שנבל, מקור ראשון)

2018: העימות עם מנדלבליט מחוץ לבית הכנסת    (צילום: אריאל שנבל, מקור ראשון)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

דובר משרד המשפטים משה כהן הגיב אז על האירוע: "הפרובוקציה בבית הכנסת שבו מתפלל היועץ המשפטי בפתח תקווה, תוך כדי חילול השבת והפרעה למתפללים, ראויה לכל גינוי. זו ממש בושה וחרפה. אלה אנשים קיצוניים שמפיצים הסתה ושקרים, ואין להם שום מעצורים. נחצים פה קוים אדומים".

 

שרת המשפטים איילת שקד אמרה אז: "קווי המחאה הלגיטימית נחצים בתקופה האחרונה. הטרדה בשבת ובבית כנסת של היועץ המשפטי לממשלה זו בריונות אלימה והתנהגות מבזה". לביקורת הצטרף גם יו"ר האופוזיציה דאז יצחק הרצוג שאמר: "אני מזועזע מאטימות מפגינים חסרי רגישות שהפריעו ליועץ המשפטי בבואו להתפלל בבית הכנסת ולומר קדיש על אמו ז"ל. מעשה חסר אנושיות".

 

ואולם, חברי עמותת "זכות הצעקה" שנמנו עם המוחים הדפו אז את הטענות שהופנו כלפיהם מכול קצות הקשת הפוליטית. המוחים טענו כי בשום שלב הם לא צעקו לעבר מנדלבליט קריאות שקשורות לתפילתו, ושדווקא הם היו נתונים לקללות ואיומים מצדם של כמה מהמתפללים.

 

סדר ההבדלה האלטרנטיבי" מחוץ לבית הכנסת    (מתוך עמוד הפייסבוק של אפי אבישאול)

סדר ההבדלה האלטרנטיבי" מחוץ לבית הכנסת    (מתוך עמוד הפייסבוק של אפי אבישאול)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ישי הדס, אחד מהמוחים מול בית הכנסת, כתב אז בעמוד הפייסבוק שלו: "בניגוד לשקרים המתפרסמים בתקשורת, אף אחד מאיתנו לא נכנס לבית הכנסת, אף אחד לא צעק לעבר מנדלבליט קריאות הקשורות באבל שלו, ואף אחד לא מנע ממנו בשום שלב להתפלל".

 

משתתפת אחרת במחאה אמרה אז: "נכחתי בטקס שקט, צנוע ומכבד ליד בית הכנסת של מנדלבליט. אף אחד לא פנה אל מנדלבליט, בטח לא איים. לא הפרענו לסדר או חיללנו את המקום. לא מנענו מאף אחד אחר לבצע כל טקס אחר או תפילה".

 

המוחים אף העלו אז בפייסבוק סרטון שבו הם תועדו מקריאים מחוץ לבית הכנסת "סדר הבדלה אלטרנטיבי". בין היתר נשמעו המוחים אומרים בסדר האלטרנטיבי: "ברוך אתה ה' אלוהינו מלך העולם, המבדיל בין טוהר לטומאה, בין אור לאפלה, בין ישראל לשבטים, בין הרשות הדין לחשודי המעשה, ברוך אתה ה' המבדיל בין דמוקרטיה לדיקקטורה, בין זכות לחובה, בין מתנה לשוחד". בסיום הסרטון נשמע אחד המוחים אומר: "בואו לא נפריע להם להתפלל", ואז אחד המתפללים אומר: "אתם חוצפנים".

 

מעצרים ותמיכה בקבוצות אחרות 

לא מעט מהפעילים שמחו נגד מנדלבליט נעצרו במהלך המחאות הרבות נגדו. בין לבין שיתפו המוחים פעולה עם קבוצות אחרות שהפגינו בנושאים כמו האלימות המשטרתית כלפי יוצאי אתיופיה. במהלך המחאה התעמתו הפעילים גם עם תושבים שמתגוררים באזור כיכר גורן, ובכמה מקרים רטנו שכניו של מנדלבליט על הפגיעה באיכות חייהם.

 

מפגיני השמאל בכיכר גורן יצרו תקדים ארצי בכל נושא הבעת מחאה בישראל: סוגיית ההפגנות שלהם הגיעה עד לפתחו של בית המשפט העליון בעקבות עימותים עם המשטרה על מיקומן. בית המשפט העליון קבע כי זכות האזרחים להביע מחאה גם אם התושבים באזור נפגעים מכך. למרות זאת, בסופו של דבר תואמו ההפגנות עם המשטרה.

 

ומה עכשיו? הפעילים עדיין לא ממש יודעים אם המחאה מול ביתו של מנדלבליט תימשך. אחת מהם אמרה: "עדיין לא החלטנו אם נגיע להפגין גם במוצאי השבת הקרובה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דנה קופל
מוחים ליד ביתו של מנדלבליט
צילום: דנה קופל
מומלצים