סערת הרצח באי: ראש ממשלת מלטה יתפטר?
שנתיים אחרי ההתנקשות בעיתונאית שחשפה שחיתות בצמרת השלטון, מדינת האי הקטנה בים התיכון סוערת בעקבות מעצר יד ימינו של רה"מ. המשפחה דורשת שג'וזף מסקט, מנהיג הלייבור, יפרוש: "עיוות הצדק הזה מבייש את ארצנו"
במלטה מדווחים כי ראש הממשלה ג'וזף מסקט מתכוון להתפטר בקרוב, בעקבות התפתחויות דרמטיות בפרשת ההתנקשות בעיתונאית-החוקרת דפני קארואנה גאליציה, שנתיים לאחר הרצח שלה. יד ימינו של ראש הממשלה הואשם על-ידי איש עסקים מוכר במעורבות בהזמנת הרצח של העיתונאית, שחשפה שחיתויות בצמרת השלטון. ההתפתחות בחקירה מטלטלת בימים אלו את מדינת האי, ומאיימת להפיל את שלטונה של מפלגת הלייבור.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
על ההתפטרות הצפויה-לכאורה של מסקט דיווח אתמול (ו') העיתון המקומי Times of Malta. הדיווח הזה מגיע לאחר שבני משפחתה של העיתונאית דחקו במסקט להתפטר, בעקבות מעצרו של ראש הסגל שלו, קית' שמברי. "עיוות הצדק הזה מבייש את ארצנו, קורע את החברה שלנו לגזרים ומשפיל אותנו", מסרה המשפחה בהודעה שבה קראה לראש הממשלה להתפטר. מסקט עצמו, יודגש, אמר כי בכוונתו לפרוש, אך רק לאחר שתמוצה החקירה.
העיתונאית שנרצחה, קארואנה גאליציה, נהרגה בפיצוץ מטען שהוטמן מתחת למושב הנהג ברכב השכור שלה, באוקטובר 2017. העיתונאית, בת 53 במותה, ניהלה בלוג פופולרי ביותר שבו חשפה שחיתויות רבות של פוליטיקאים בכירים מכל קצוות הקשת הפוליטית של מלטה.
עד היום לא ברור מי הזמין את הרצח. בעבר כבר נעצרו והואשמו שלושת הגברים שהוציאו לפועל את ההתנקשות והטמינו את המטען, אך אלו ששלחו אותם טרם נמצאו, לפחות עד עכשיו. ההתפתחות הדרמטית בחקירה אירעה רק בשבוע שעבר, אז נעצר איש עסקים מוכר ביותר במלטה בשם יורגן פנץ'. הוא נעצר לפנות בוקר על היאכטה שלו, כשהיה בדרכו לעזוב את האי.
הרשויות לא חשפו מה בדיוק החשד נגדו. פנץ' הוא בעלים של חברה מסתורית בדובאי בשם 17 Black, חברה שעליה כתבה העיתונאית שנרצחה וטענה כי היא קשורה לפוליטיקאים במלטה. אחרי הרצח שלה, התברר כי חברות סודיות בפנמה, בבעלות פקידים בכירים בממשל במלטה, היו צפויות לקבל מאותה חברה בדובאי שני מיליון דולר בעבור "שירותים" כלשהם, שלא ברור מה היו.
פנץ' שוחרר השבוע ממעצר, וכעת דורש חסינות בתמורה למידע שלדבריו יש לו על מעורבים אחרים בהזמנת ההתנקשות – בכירים "קרובים לראש הממשלה", כדבריו. אחד מהם הוא כאמור ראש הסגל של ראש הממשלה, קית' שמברי. שמברי, שמכחיש את הטענות נגדו אך התפטר בעקבותיהן, שוחרר ביום חמישי בערב אחרי שהמשטרה טענה כי הוא עבר "חקירה מקיפה", וכי אין עוד צורך להחזיקו במעצר.
יד ימינו של ראש הממשלה אינו היחיד שלטענת פנץ' קשור להזמנת ההתנקשות. בכירים אחרים שקשורים למזימה לדבריו הם שר הכלכלה כריס כרדונה, שהשעה את עצמו, ושר האנרגיה קונרד מיצי, שהתפטר. כולם מכחישים קשר לרצח.
ממשלתו של מסקט סירבה לבקשת החנינה של פנץ', אך איש העסקים טוען כי מסקט נמצא בניגוד עניינים, ולכן מי שצריך לקבל את ההחלטה בנושא החנינה הוא הנשיא. עורכי דינו ערערו גם לבית המשפט במלטה, ודרשו גם לשנות את זהותו של הקצין האחראי על החקירה, כיוון שלטענתם גם הוא נגוע בניגוד עניינים.
בעתירה שהגישו עורכי דינו של איש העסקים, נטען כי ראש הסגל לשעבר שמברי הדליף לו מידע מהחקירה במשך השנתיים האחרונות. לטענת עורכי הדין, הקלטות שמע שנמצאות בידי המשטרה כעת מוכיחות שהוא היה מודע לפרטים מהחקירה. אותן הקלטות, נטען, הגיעו למשטרה מידיו של נהג מונית ששימש כאיש הקשר בין מזמיני הרצח לאלו שהוציאו אותו לפועל. לפי סוכנות הידיעות רויטרס, אחד המתנקשים סיפר לחוקרים שהם קיבלו 150 אלף אירו עבור הרצח, כאשר מתוכם 30 אלף אירו עברו לכיסו של איש הקשר.
רצח העיתונאית וההתפתחות בחקירה מקבלים תשומת לב מיוחדת באיחוד האירופי. מלטה היא המדינה הקטנה ביותר שחברה באיחוד, וכלי התקשורת שם מתייחסים ברצינות רבה לדיווחים על השחיתות בצמרת השלטון. ב"טיימס" הלונדוני אף העלו טור דעה שבו כינו את ממשלת מלטה "אי של שחיתות".
בכירים באיחוד האירופי העלו גם תהיות באשר לשלטון החוק במדינה. נציבת זכויות האדם של האיחוד האירופי, דוניה מיאטוביץ', אמרה שהיא "מודאגת מאוד" מהטענות על התערבות פוליטית לכאורה בחקירה. על הממשלה לדבריה, "להבטיח שהחקירה עצמאית לחלוטין במטרה להביא צדק למשפחה ולכלל החברה במלטה". בכיר אחר, פיטר אומציכט, פוליטיקאי הולנדי בעברו שמונה בשנה שעברה על-ידי האיחוד האירופי לפקח על החקירה, קרא לראש הממשלה מסקט להתפטר, "בהקדם האפשרי".