חשש למתקפת סייבר? המבקר יבדוק את משרדי הממשלה
כחלק מ"רפורמת הביקורת הבונה", הנחה מתניהו אנגלמן לבחון את המוכנות בנושא. הוא הנחה לגייס למשרדו מומחי מחשוב ומערכות מידע
החשש ממתקפת סייבר: מבקר המדינה מתניהו אנגלמן הנחה את הצוותים המקצועיים של משרדו להתמקד במערכות המחשוב הלאומיות הכוללות את פרטיהם האישיים של תושבי ישראל, מתוך הבנה שזליגת המידע לגורמים לא מורשים עלולה לגרום נזק רב. הבדיקה תבחן את רמת העמידות של מערכות המאגר הביומטרי, כמו למשל מערכת תעודת זהות חכמה, מערכת נתוני רישיונות הנהיגה, מערכת כרטיסי תחבורה ציבורית (רב-קו) ועוד.
המבקר הדגיש כי עם התפתחות העידן הטכנולוגי יש להעמיק את ביקורות ה-IT, שבוחנת את מוכנות המערכות הממוחשבות והגופים האחראים על תפעולן לאירועי סייבר, בדגש על תחום אבטחת המידע.
הביקורת צפיוה לעשות שימוש בכלים ממוחשבים מתקדמים המאפשרים ניתוח בסיסי של מידע הגופים המבוקרים. לצורך העמקתה הנחה המבקר לעדכן ולהתאים את תמהיל כח האדם במשרד המבקר ולגייס מומחי מחשוב ומערכות מידע.
המבקר רואה בכך דוגמא ליישום "רפורמת הביקורת הבונה", שאותה הציג לפני כשלושה חודשים. היא שמה דגש על בחינה של נושאים אסטרטגיים לאומיים, בשקלול הסיכונים והאתגרים העומדים לפתחם של משרדי ורשויות הממשלה.במסגרת הרפורמה הנחה אנגלמן את הצוותים המקצועיים במשרדו לכלול בתוכנית הביקורת השנתית נושאים אסטרטגיים שיש בהם כדי להביא לפגיעה בביטחון ישראל ולהשפיע באופן מהותי על הציבור. כך לדוגמה, תיבדק היערכות הגופים הממשלתיים למתקפות סייבר ולפגיעה במערכות הממוחשבות השונות.
תפיסת הביקורת ה"בונה" של אנגלמן עוררה ביקורת נגדו בטענה שהוא מבקש להקהות את שיני מוסד מבקר המדינה מול משרדי הממשלה. עם כניסתו לתפקיד הוא טען כי "קבלת ההחלטות צריכה להתבצע על ידי מקבלי ההחלטות, ובראשם ממשלת ישראל והנהלות הגופים המבוקרים. המבקר בוחן, בודק וממליץ בפני מקבלי ההחלטות, אך, ככלל, אל לו להתערב בהליכי קבלת ההחלטות".
בין השאר הוא הביא לדחיית פרסום של דו"חות ביקורת עד לאחר הבחירות בספטמבר, והגדיר זאת "עיכוב קל" שהוא כורח המציאות, לנוכח ההכרח ללמוד את הדברים וליישם את השינויים.