שתף קטע נבחר

 

המחאה הקטלנית מאז המהפכה: "208 נהרגו באיראן"

ארגון "אמנסטי" מדווח כי הצליח לאמת את מותם של לפחות 208 בני אדם במהומות שפרצו באיראן לפני שבועיים. השלטונות עדיין מסתירים את המספר המדויק. עדויות: כך טבחו משמרות המהפכה בעשרות שהסתתרו בשדה קני סוכר

 

האינטרנט חזר, וממדי ההרס באיראן נחשפים

האינטרנט חזר, וממדי ההרס באיראן נחשפים

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל" הודיע הערב (יום ב') כי הצליח לאמת את מותם של לפחות 208 בני אדם בגל המהומות שפרץ באיראן לפני כשבועיים. פירוש הדבר הוא שמדובר במחאה הקטלנית ביותר נגד המשטר באיראן מאז המהפכה האיסלאמית ב-1979.

 

עוד חדשות מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  

אמש פורסמו עדויות מחרידות ממה שנראה כדיכוי מוצלח של המחאה על-ידי משטר האייתוללות. ב"ניו יורק טיימס" תיארו טבח שבוצע ב-40 עד 100 מפגינים איראנים שהסתתרו בשדה של קני סוכר בעיר בנדר מאהשהר בדרום-מערב איראן. עדי ראייה סיפרו כי אנשי משמרות המהפכה הגיעו לפרבר של בנדר מאהשהר שבו התקיימו הפגנות ופתחו באש, ללא אזהרה, לעבר עשרות גברים שחסמו צומת. כמה מהם נהרגו במקום.

Iranian forces respond to protests with bullets  (Photo: MCT)
ירי מטווח קרוב במפגין בבירה בימי המהומות(Photo: MCT)

איראן מהומות תמונות הרוגים לדברי מתנגדי המשטר ()
באופוזיציה טוענים: אלה חלק מההרוגים. "גופות הועמסו למשאית"

שאר המפגינים נמלטו לשדה קני סוכר. אחד מהם, שהיה חמוש ברובה קלצ'ניקוב, השיב אש לעבר כוחות הביטחון. במהרה הקיפו אנשי משמרות המהפכה את הגברים שהסתתרו בשדה. התושבים מעריכים שעד 100 איש נהרגו שם. לאחר הטבח, כך דווח, העמיסו אנשי משמרות המהפכה את הגופות במשאית ועזבו את המקום. צעירים ששרדו את הירי פונו על ידי קרובי משפחה לבית החולים.

 

אחד האמצעים ששימשו את השלטונות לדיכוי המחאה הוא "עוצר אינטרנט" חסר תקדים – הגדול ביותר ברפובליקה האיסלאמית אי פעם. בעזרת חסימת החיבור לאינטרנט כמעט בכל איראן ניסתה טהרן למנוע מהמפגינים ליידע את העולם שבחוץ על המתחולל במדינה ולהקשות עליהם לתאם את ההפגנות זה עם זה. אלא שבמהלך כל ימי המהומות המשיכו מתנגדי המשטר לתעד את שרואות עיניהם, והסרטונים פורסמו לאחר ששככה המחאה וחסימת הגישה לאינטרנט הוסרה.

Protests in Tehran  (Photo: MCT)
הפגנות בטהרן(Photo: MCT)

Protests over fuel prices in isfahan, Iran  (Photo: AFP)
המחאה דוכאה. גם באיספהאן היו עימותים(Photo: AFP)
 

בסרטונים מימי הטלטלה שהופצו ברשתות החברתיות נראים בין השאר כוחות הביטחון יורים מגגות, שוטרים סמויים עוצרים פעילי מחאה, ואנשי בסיג' – המיליציה האיראנית האכזרית – מכים מפגינים בלתי חמושים ויורים בהם מקרוב. תמונה קשה אחת מתעדת נער מוטל בשלולית דם על המדרכה.

 

בשבוע שעבר, אחרי שב"אמנסטי" דיווחו שכ-140 נהרגו במחאה, דחתה איראן את הטענות ואמרה שרק "כמה" בני אדם, בהם אנשי כוחות הביטחון, נהרגו. לדבריה עצרה "יותר מ-1,000 איש". ארגון "המרכז לזכויות אדם באיראן", שמושבו בניו יורק, טען שמספר העצורים כנראה קרוב יותר ל-4,000. בדיווח אחר נטען כי 7,000 נעצרו. פעילי מחאה באיראן טוענים כי מספר ההרוגים האמיתי גבוה עוד יותר מזה ש"אמנסטי" פרסמה הערב, אך הטענה הזו טרם אומתה, והבדיקות נמשכות.

Protests in Iran against the spike in gas prices  (Photo: AFP)
הציתו סניפי בנקים ומבני ממשל. מפגינים בטהרן(Photo: AFP)
 

סניף בנק איראן הוצת מחאת דלק איספהאן (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

סניף בנק איראן הוצת מחאת דלק איספהאן (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

אף שהיא נמנעת מלחשוף כמה נהרגו במהומות, טהרן חשפה לאחר דיכוי המחאה נתונים מסוימים שמלמדים על היקפה הנרחב. שר הפנים עבדול רזא רחמני פזלי אמר כי במהלך המהומות הוצתו 731 סניפי בנק, 140 מבני ממשל, כ-70 תחנות דלק וגם יותר מ-50 תחנות משטרה ובסיסים של כוחות הביטחון. לדברי פזלי, עד 200,000 איש השתתפו במחאה. עוד חשף כי במהלך המהומות ניסו כ-500 בני אדם להסתער על משרדי הטלוויזיה האיראנית בטהרן.

 

גל המחאה, נזכיר, החל בעקבות ההחלטה של שלטונות איראן, הכורעים תחת נטל הסנקציות האמריקניות, להעלות את מחירי הדלק. טהרן מיהרה לשלוח את כוחותיה לרחובות כדי למנוע התפשטות של ההפגנות והמשך שלהן כפי שקרה בחודשיים האחרונים בעיראק ובלבנון השכנות, שתי מדינות הנתונות להשפעה איראנית גדולה.

 

המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, גינה את המהומות וטען כי הייתה זו "קונספירציה מסוכנת מאוד" וכי הן חוסלו לחלוטין. איראן טענה בימים האחרונים כי "בריונים" הקשורים לארה"ב, ישראל וסעודיה הם שעוררו את המהומות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
ירי מטווח קרוב במפגין בטהרן
צילום: MCT
מומלצים