יעלון אחרי האישומים בפרשת הצוללות: "נתניהו לא ידע?"
תגובות ראשונות במערכת הפוליטית לאישומים בשוחד נגד מקורבים לשעבר לנתניהו, בפרשת רכש הצוללות וספינות הטילים. גנץ: "יום עצוב", יעלון: "פרשת הביטחון החמורה ביותר מקום המדינה, להקים ועדת חקירה"
במערכת הפוליטית החלו להישמע אחר הצהריים (ה') תגובות להחלטת פרקליט המדינה שי ניצן להעמיד לדין בכירים לשעבר בפרשת הצוללת (תיק 3000), כשחלקם, ובהם מקורבים לשעבר לראש הממשלה בנימין נתניהו, יואשמו על פי ההחלטה בשוחד.
יו"ר כחול לבן בני גנץ אמר כי מדובר ב"יום עצוב". "כמי ששירת 38 שנים במערכת הביטחון, לא האמנתי שאשמע את המילים שחיתות וביטחון ישראל נאמרות ביחד", צייץ הרמטכ"ל לשעבר.
מס' 3 ברשימתו, ח"כ משה (בוגי) יעלון, היה חריף יותר בדבריו, ותקף ישירות את נתניהו שבעבר העיד בפרשה. "אמרתי ואומר גם היום - פרשת רכש הצוללות וכלי השייט ממספנת 'טיסנקרופ', היא פרשת השחיתות החמורה ביותר מקום המדינה, בתחום הביטחון", צייץ יעלון.
"ממשלה בראשות 'כחול לבן' תקים ועדת חקירה שתכליתה חשיפת האמת בנושאים שלא נבדקו עד תום בכלל, ולגבי נתניהו בפרט (כמו אישור מכירת צוללות מתקדמות למצרים, תוך הסתרה משר הביטחון והרמטכ"ל), הוסיף יעלון. "מוגשים כתבי אישום חמורים נגד המקורבים ביותר לנתניהו, והוא לא ידע? השאלות ששאלתי את היועמ"ש לממשלה בנובמבר 2018, בתום חקירת המשטרה, עדיין נותרו ללא מענה".
יעלון שימש כשר הביטחון בתקופה הנוגעת לחשדות סביב רכש הצוללות וספינות הטילים, וכבר תקף בחריפות את נתניהו לפני סבב הבחירות הראשון השנה, אז אמר כי פרשת הצוללות "עלולה להתדרדר לכדי בגידה". נתניהו איים אז בתביעת דיבה נגד יעלון.
בציוץ שלו היום התייחס יעלון למכתב ששלח בנובמבר אשתקד, אחרי שפורסמו המלצות המשטרה בפרשה. במכתבו ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, טען יעלון, בין היתר, כי התעמת עם נתניהו בסוגיית רכש הצוללות, ולדבריו מנע ממנו לחתום על מזכר הבנות ש"לפיו מדינת ישראל מתחייבת לרכוש שלוש צוללות נוספות ושתי ספינות לוחמה נגד צוללות (נצ"ל) בסך 2 מיליארד אירו. כל זה ללא דיון בקבינט וללא התייעצות איתי". במכתב טען עוד כי "רק לאחר סיום תפקידי כשר הביטחון, הובא לאישור הקבינט רכש 3 צוללות, ללא שום צורך מידי, ומבלי להסביר את ה'וויתור' על ספינות נצ"ל".
מס' 2 בכחול לבן, ח"כ יאיר לפיד, מסר: "פרשת הצוללות אינה מסתיימת עם כתבי האישום שהוגשו היום - היא רק מתחילה. נתניהו עוד יצטרך לענות בבית המשפט איך קרה שהאנשים הקרובים אליו ביותר קיבלו מיליונים בעסקת הצוללות? האם ייתכן שדוד שמרון הסתיר ממנו את מעורבתו בפרשה? מדוע אישר את מכירת הצוללות למצרים מאחורי גבה של מערכת הבטחון? אם נתניהו ידע מה קורה, החקירות יגיעו גם אליו. אם כל זה התרחש מאחורי גבו, זו עוד סיבה שהוא אינו יכול להמשיך לכהן כראש ממשלה אפילו יום אחד נוסף".
יו”ר העבודה-גשר עמיר פרץ תקף גם הוא את נתניהו בעקבות פרסום ההחלטה היום. "אם נתניהו ידע זה חמור מאד, ואם לא ידע - הרי זה חמור שבעתיים", מסר פרץ. "הקשר בין ביטחון לשחיתות והעובדה שחלק מהמעורבים מגיעים מסביבת ראש הממשלה צריכים להדיר שינה מכל אזרח בישראל. על בנימין נתניהו לפנות את מקומו ולאפשר את שיקומה הערכי והמוסרי של ישראל, אותה נשיב לתרבות שלטון נקייה מרבב ומחוייבת לאזרחיה".
בהודעתו היום של פרקליט המדינה נמסר כי הוחלט להעמיד לדין את מפקד חיל הים לשעבר, אלוף (בדימ') אליעזר (צ'ייני) מרום בלקיחת שוחד, הלבנת הון ועבירות מס; את אליעזר (מודי) זנדברג, יו"ר קרן היסוד לשעבר, בלקיחת שוחד, הלבנת הון, מרמה והפרת אמונים ועבירות מס; את מיקי גנור, הסוכן לשעבר של תאגיד טיסנקרופ הגרמני בישראל (עד המדינה שההסכם עמו בוטל), בהצעת שוחד, מתן שוחד, הלבנת הון, עבירות מס ועבירות על חוק המפלגות; את דוד שרן, שבין היתר שימש בעבר כמנהל משרד ראש הממשלה, בלקיחת שוחד, הפרת אמונים, הלבנת הון ועבירה על חוק המפלגות; ואת עו"ד דוד שמרון בהלבנת הון. עוד שניים הואשמו בתיווך לשוחד ובהלבנת הון.
בכתבי החשדות תואר בין היתר כיצד הועברו 557 אלף שקלים למפקד חיל הים לשעבר אליעזר (צ'ייני) מרום בעבור חלקו בפרשה, 420 אלף שקל לאבריאל בר-יוסף שהיה המשנה לראש המל"ל ולמקורבו שי ברוש, עשרות אלפי שקלים לראש לשכתו לשעבר של ראש הממשלה, דוד שרן, ו-103 אלף שקל לשר לשעבר מודי זנדברג. מתואר גם כיצד עבר הכסף בהסכמי ייעוץ פיקטיביים, בצ'קים ובמזומן תמורת חשבוניות כוזבות.