שתף קטע נבחר

 

בשורה לקהילה הטרנסית: תקוצר תקופת ההמתנה לשינוי סעיף המין בתעודת הזהות

משרד הבריאות פרסם חוזר מנכ"ל שבו נקבע כי זמן ההמתנה הנדרש מטרנסג'נדרים לטובת שינוי הסעיף יקוצר משנתיים לשישה חודשים. המשרד יקים ועדה ציבורית שתקבע אם לאשר את הבקשות. בקהילה קיבלו את הצעד בקרירות: "למה ועדה צריכה להחליט אם אני מספיק גבר?"

מצעד הגאווה של תל אביב 2019 (צילום: יאיר שגיא)
מצעד הגאווה בתל אביב. ארכיון(צילום: יאיר שגיא)

שישה חודשים במקום שנתיים: משרד הבריאות פרסם אמש (ה') חוזר מנכ"ל שבו נקבע כי זמן ההמתנה הנדרש מטרנסג'נדרים לשינוי סעיף המין בתעודת הזהות יקוצר. עד כה, נדרשו אנשי הקהילה הטרנסית להמתין לפחות שנתיים לאחר שפנו לוועדה לקבלת אישור לשינוי מין. ההחלטה התקבלה לאחר מאבק של ארגון הקהילה הטרנסית "מעברים" ובגיבוי ארגוני הקהילה הגאה.

 

בחוזר חטיבת הרפואה שהועבר למנהלי בתי החולים ולקופות החולים, שונה אחד מתנאי הסף עבור ה"וועדה לבחינת מתן אישור על שינוי מין ללא ניתוח". בחוזר נכתב: "עד כה, רק מי ששינה את מינו בפעולה ניתוחית יכול היה לשנות את פרט מינו במרשם האוכלוסין. על מנת לאפשר את שינוי פרט המין למי שהמיר את מינו ללא ניתוח, הוחלט על הקמה ועדה ציבורית רב מקצועית שתקבע אם לאשר את הבקשות".

 

עד היום, אחד מתנאי הסף היה כי לפונה יש עבר מוכח בזהות המגדרית של שנתיים לפחות. בחוזר החדש חל שינוי בסעיף זה ומעתה יספיקו שישה חודשים לפחות של עבר מוכח בזהות המגדרית.

 

אלישע אלכסנדר, בן 44 מגבעתיים, סיפר: "בעבר היה ניתן לשנות את המין על ידי אישור מרופא וכך אני עשיתי זאת, אבל בשנים האחרונות קו שמרני הוביל את משרדי הפנים והבריאות והם הערימו קשיים על הטרנסים. לא ברור למה מלכתחילה דורשים מאיתנו להוכיח את זהות המגדר שלנו – למה ועדה צריכה להחליט אם אני מספיק גבר? מה גם שלהיות טרנס זו לא מחלה ואין סיבה שזה יהיה תחת טיפול של משרד הבריאות".

 

אלה אמסט, מנכ"לית שותפה של ארגון "מעברים" מסרה: "מדובר בצעד אחד מתוך רבים שצריכים להיעשות בכיוון הנכון. חשוב לשפר את המנגנון הקיים, אבל אנחנו נמשיך לפעול כדי שהזכות להגדרה עצמית של אנשים על הקשת הטרנסית, שלא באמצעות ועדה, תבוא לידי ביטוי גם באפשרות לשנות את הסימון במרשם האוכלוסין".

 

אוהד חזקי, מנכ"ל האגודה למען הלהט"ב אמר: "פרסום החוזר שיפחית חלק מהביורוקרטיה המיותרת שנכפת על אלפי טרנסים וטרנסיות הוא צעד הכרחי וחשוב. מדובר בצעד חלקי אך משמעותי במאבק הצודק לזכויות הקהילה הטרנסית, אותה קהילה שסובלת מהזנחה ואפליה ארוכת שנים מצד המדינה. יש עוד עבודה ארוכה שצריכה להיעשות ברשויות עד למיגור האפליה ואנחנו נמשיך להיאבק בעבור כל אחד ואחת עד שנגיע לשם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יאיר שגיא
תקופת ההמתנה תקוצר. ארכיון
צילום: יאיר שגיא
מומלצים