מפקד חיל הים לשעבר יואשם בשוחד: "ביטחון המדינה קדוש"
אליעזר (צ'ייני) מרום, בין הבכירים שיואשמו בכפוף לשימוע בפרשת הצוללות, קיבל לכאורה 557 אלף שקלים כ"מתת מושחתת". "ביטחון המדינה - קודש הקודשים", הסביר את החלטתו פרקליט המדינה. לפני שנים טלטלה את המדינה פרשת שוחד לקצין בכיר אחר: "יותר מדי שנים ליד השיבר של הכסף"
בין ההכרעות הדרמטיות שעליהן הודיע אתמול (ה') פרקליט המדינה שי ניצן בנוגע לפרשת הצוללות (תיק 3000), הייתה ההחלטה להגיש כתב אישום בכפוף לשימוע נגד אלוף במילואים אליעזר (צ'ייני) מרום - בגין לקיחת שוחד, הלבנת הון ועבירות מס. נגד מרום, מפקד חיל הים לשעבר, נטען כי קיבל יותר מחצי מיליון שקלים בשל תרומתו לקידום עסקאות רכש הצוללות ואוניות הטילים שעומדות במרכז הפרשה.
לפי כתב החשדות נגדו, מרום קיים יחסי שוחד עם מיקי גנור, שהיה הסוכן של תאגיד טיסנקרופ הגרמני בישראל ועד לא מזמן עד המדינה בפרשה (הסכם עד המדינה בוטל אחרי שגנור שינה את גרסתו, וכעת גם הוא מואשם, בין היתר בגין הצעת שוחד ומתן שוחד).
אישומים בפרשת הצוללות - כתבות נוספות:
מרום: "בטוח בחפותי"; גנור: "הכל נעשה כדין"
יעלון אחרי האישומים: "נתניהו לא ידע?"
התאגיד הגרמני מגיב: "נשתף פעולה"
בין גנור למרום, נטען בכתב החשדות, התגבשו הבנה וציפייה - בזמן שמרום כיהן כמפקד חיל הים - שלפיהן הקצין הבכיר יקבל תגמול מגנור בעד פעולות שיבצע בעבורו כמפקד חיל הים; ואכן, לאחר שחרורו של מרום מצה"ל הוא דרש מגנור לשלם לו כספים בעד הפעולות שביצע בתפקידו כמפקד חיל הים לטובת מינוי גנור לסוכן התאגיד בישראל ולטובת קידום העסקאות, כמתת מושחתת.
כדי להסוות את המתת סיכמו השניים כי גנור ייתן את המתת למרום תוך הצגתה בכזב כתשלומים המשולמים בגין העסקת מרום כיועץ עצמאי של גנור. בהתאם לסיכום, החל מאפריל 2014 ועד לנובמבר 2016 העביר גנור למרום, מהחברות שבבעלותו לחברה שבבעלות מרום, מתת של 557 אלף שקלים. בגין המתת הנפיק מרום באמצעות החברה חשבוניות כוזבות, שלפיהן התשלומים ניתנו כביכול בעד ייעוץ בנושאים שונים.
ניצן: "ביטחון המדינה - קודש הקודשים"
מרום טוען להגנתו כי לא "נפל רבב" במעשיו כמפקד חיל הים. "קיבלתי בעצב ובכאב את ההחלטה השגויה של פרקליט המדינה על הגשת כתב האישום נגדי", מסר מרום. "אני מכבד את רשויות החוק בישראל, אך סבור כי כתב החשדות מופרך מן היסוד". מרום הוסיף כי "אני מכיר את העובדות ובטוח בחפותי. בכוונתי להיאבק ולהוכיח לכל פקודיי ב-40 שנות שירותי הצבאי - ולכל עם ישראל - כי לא נפל רבב במעשיי. אני בטוח כי לאחר שימוע תשתנה ההחלטה ולא יוגש כתב אישום נגדי".
אמש התייחס להחלטתו פרקליט המדינה שי ניצן, בכנס השנתי של העמותה למשפט ציבורי בישראל בחיפה. "אחד הערכים שיש להילחם עליהם הוא כמובן ערך של טוהר המידות וניקיון כפיים. מדינה שאינה פועלת ככל יכולתה לבצר את הערכים הללו - אוי לה. היום התפרסמה החלטתי, אימצתי את החלטת פרקליטת המחוז להעמיד לדין שורת בכירים לשעבר בשוחד - החמורה בעבירות השחיתות".
ניצן אמר כי פרשת הצוללות "טלטלה את המדינה ובצדק. ביטחון המדינה הוא קודש הקודשים. חשדות לשוחד ביחס למערכות ביטחוניות, זה משהו שקשה לשמוע. אני רוצה להזכיר - לכל החשודים עומדת חזקת החפות, וכמובן שהודעתנו הייתה שאנחנו שוקלים להעמיד לדין בכפוף לשימוע, בו אנחנו תמיד מקשיבים בלב פתוח ובנפש חפצה".
אם גם לאחר השימוע יוחלט להגיש את כתב האישום ובמשפטו יורשע מרום בקבלת שוחד, הוא עשוי להישלח לעד 10 שנות מאסר. יצוין כי הוא מואשם גם בהלבנת הון ובעבירות מס. עונש נוסף שעלול להיגזר עליו - אם יורשע - הוא הורדה בדרגה, בין היתר לאור העובדה שהמעשים שאותם נטען כי ביצע התרחשו בתקופתו כמפקד חיל הים.
מרום יורד בדרגה? "בעיקר פגיעה בכבוד"
משפט נגד מרום צפוי להיערך בבית דין אזרחי - אך אם יורשע תיתכן אפשרות שוועדה צבאית תוריד אותו בדרגה. אילן כץ, אלוף משנה במילואים וסגן הפרקליט הצבאי ראשי לשעבר וכן שותף במשרד עורכי הדין כץ מרגולוב הראל, המתעסק במשפט צבאי, מסביר כי לפי חוק השיפוט הצבאי, תיתכן הורדה בדרגה בגלל עבירה שיש עמה קלון.
"אדם שנשפט בבית משפט אזרחי בעבירה שיש עמה קלון, די לו שהורשע בעבירה שיש עמה קלון ודרגתו מעל רס"ר כדי שיובא לוועדה, והוועדה רשאית להוריד אותו מדרגתו. זה יכול להיות בדרגה אחת ויכול להיות בכמה דרגות. כמו כן, גם אדם שלא הורשע בעבירה אבל הודה בעבירה שיש עמה קלון, גם אם לא הוגש נגדו כתב אישום, אפשר גם להביאו בפני הוועדה".
כך למשל, מזכיר כץ את המקרה של השר לשעבר והאלוף במיל' איציק מרדכי, שהורשע בעבירה של מעשה מגונה בבית משפט אזרחי והובא לדיון בפני ועדה צבאית - שהחליטה לא להורידו בדרגה. "לעומת זאת, אלחנן טננבוים שהיה שבוי בידי חיזבאללה עשו איתו עסקה ולא העמידו אותו לדין, אבל הוא כן הובא בפני הוועדה והורד לדרגת טוראי".
כץ מוסיף כי "הורדה בדרגה נתפסת כעונש אבל זה צעד מנהלי. הפגיעה היא בעיקר בכבודו של אדם. אדם שהיה מפקד חיל הים וזה כרטיס הביקור שלו, לא יוכל להשתמש יותר בתואר ובדרגות האלה. הורדה בדרגה נועדה גם כדי לא לפגוע באמון הדרגות בצבא".
השיבר של הכסף
כבר שנים רבות שלא נחשד קצין בכיר כמו מרום בעבירות שחיתות חמורות כל כך של שוחד. הפעם האחרונה שבה הואשם קצין כה בכיר בצה"ל בשוחד - ובהמשך גם הורשע - הייתה בתחילת שנות ה-90'. רמי דותן, שקודם ב-1980 לדרגת סא"ל ומונה לראש ענף הנעה בלהק הציוד, החל שלוש שנים לאחר מכן, ב-1983, לקבל שוחד עבור בחירה בחברות מסוימות כזוכות במכרזים של החיל. בשנת 1989 קודם לדרגת תת-אלוף ומונה לתפקיד ראש להק הציוד. הוא נעצר באוקטובר 1990, ובתחילת החקירה הכחיש את החשדות נגדו, אך בהמשך הסכים לעסקת טיעון.
דותן הורשע בקבלת שוחד, בגניבת 12 מיליון דולר ובקבלת דבר במרמה. לפי פסק הדין, הוא קיבל שוחד מחברות אמריקניות, ביניהן ג'נרל אלקטריק, בתקופה שהיה ראש ענף הנעה וראש להק הציוד בחיל האוויר, בדרגת תת-אלוף. במרץ 1991 הוא נידון ל-13 שנות מאסר בפועל, ולגירוש מהצבא, הכולל גם שלילת כל דרגה צבאית ולקנס כספי. הכסף הוחזר למדינה על-ידי שותפיו. ייתכן שסכום הכסף שהוצא במרמה הגיע ל-40 מיליון דולר בעסקאות סיבוביות.
שופטי בית הדין הצבאי המיוחד, בבואם לגזור את דינו של התת-אלוף שהורד לטוראי, אמרו כי מדובר ב"פרשיות שחיתות שאין להן תקדים בהיקף ובחומרה בתולדות המשפט בצה"ל". דותן שוחרר באוקטובר 2002 לאחר שריצה 12 שנות מאסר.
סגן-אלוף במיל' צביקה קרוכמל, שעמד בראש הצוות שחקר את הפרשה, סיפר ל-ynet כי בעקבות הפרשה "היו מסקנות גם במערכת הביטחון וגם אצל האמריקנים". לדברי קרוכמל, "ניסו למנוע את הבעיות, אבל אנשים מתחכמים עוד ועוד. כשמפעילים מישהו יותר מדי שנים ליד השיבר של הכסף, אז אנשים מתחכמים. הרבה אנשי ציבור שנמצאים בגורמי מפתח לא מתכוונים להגיע לעבירה פלילית. אבל מושכים אותם. אני חשוב שמאפיינים בזה את הצבא, אבל ככה זה בכל מקום. בכל משרד ממשלתי יש שיבר גדול שמעביר הרבה כסף".
קרוכמל הוסיף כי בעקבות הפרשה "משרד הביטחון הוסיף נהלים חדשים - שינו דברים עד היסוד, אבל כל הזמן יש דברים חדשים. בסוף, יש את הגורם האנושי, ששני אנשים מכירים והם מאמינים בכוח הזה שבחדרי חדרים, עליהם לא ידעו. אם שניהם ישתקו אף אחד לא ידע לעולם. לחלק זה מצליח, אבל לחלק לא מבוטל, בגלל איזה שטות זה נופל".