שתף קטע נבחר

 

נאום התוכחה של דינה זילבר: "השמיעו קול, שמרו עלינו"

ברקע המתקפה על מערכת המשפט, שהתעצמה אחרי ההחלטה להעמיד לדין את נתניהו, טענה המשנה ליועץ המשפטי כי "נגד מערכת אכיפת החוק מתנהל קמפיין של שנאה והסתה". היא הגנה על ראשי המערכת: "ניצן הביא לדחיית עתירות נגד סיכול ממוקד"

 

נאום התוכחה של דינה זילבר    (צילום: שמיר אלבז )

נאום התוכחה של דינה זילבר    (צילום: שמיר אלבז )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"היועצים המשפטיים הם לא פוליטיקאים, הם פקידים מקצועיים. במציאות שנוצרה עליהם להיות בעלי עור של פיל, לעסוק כל הזמן בסינון, בהדיפה". המשנה ליועץ המשפטי לממשלה דינה זילבר הביעה היום (ו') דברי תוכחה בעקבות המתקפה על מערכת המשפט, שהתעצמה אחרי החלטת היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט להעמיד לדין את ראש הממשלה בנימין נתניהו בעבירות של שוחד, מרמה והפרת אמונים.

 

במהלך הכנס השנתי של העמותה למשפט ציבורי בישראל שנערך בחיפה, אמרה זילבר כי "זה זמן מתנהל נגד מערכת אכיפת החוק בישראל מסע דה-לגיטימציה חסר תקדים. זה קמפיין מוצלח שבמסגרתו שנאה והסתה הן מטבע עובר לסוחר. זו כבר לא נחלתם של שוליים סהרוריים. מנטרות כמו 'הפקידים גונבים את המדינה', 'די לשלטון היועמ"שים', 'פרקליטות רקובה', הולכות ומתפשטות וקונות אחיזה בקרב חלקים בציבור".

 

בהמשך דבריה הנוקבים, ציינה זילבר כי בציבור התקבעו דעות שאותן היא מגדירה כ"פרסנוליזציה של מסע הדה-לגיטימציה". היא הזכירה את הקריאות הקשות נגד היועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט, פרקליט המדינה שי ניצן והמשנה לפרקליט המדינה ליאת בן ארי שעומדת בראש צוות הפרקליטות לעניין תיקי נתניהו. "במקום רוע אמורפי, יש כתובת לשנאה", אמרה זילבר.

 דינה זילבר בכנס השנתי של העמותה למשפט ציבורי בחיפה (צילום: שרון צור)
ינה זילבר התריעה מפני "מסע דה-לגיטימציה חסר תקדים"(צילום: שרון צור)
 

המשנה ליועץ המשפטי לממשלה הוסיפה כי "פרסונליזציה כשלעצמה לא חייבת להיות דבר שלילי. באופן עקרוני יש לה פוטנציאל לקרב, ליצור אהדה, להאניש, להסיר חומות. מה שהופך את הפרסונליזציה שאני מדברת עליה לשלילית הוא ההשטחה של הדמויות. אפילו לא לקריקטורה, אלא פשוט לפלקט, וכזה הצבוע כולו בשחור. משרתי ציבור נאמנים לשליחות הציבורית ולשירות העם והמדינה, מוצאים את עצמם מוצגים כמושחתים, שיכורי כוח, מהפכנים, מפלצות. מדמויות עגולות, רב ממדיות הם הפכו ללוח מטרה של שנאה ותו לא".

 

זילבר ציינה כי "בראשית הייתה המשטרה. לאחר שסיימה את החקירה והעבירה את ממצאיה למשרד המשפטים, אש הדה-לגיטימציה החלה לחרוך את הפרקליטות. אש אש מדורה. בשבועות האחרונים התקבלה ההחלטה הסופית ביחס לתיקים, החלטה שהיו שותפים לה כ-25 משפטנים בכירים ומקצוענים ושהתקבלה לבסוף על ידי היועץ. כעת לא רק 'שי ניצן חצוף ושיכור כוח', 'ליאת בן ארי מושחתת עד היסוד'. כעת מעגל 'הקושרים' מתרחב ומחבק אל תוכו בלשונות של אש גם את אביחי מנדלבליט, היועץ המשפטי לממשלה, ששימש קודם לכן כמזכיר הממשלה, והוא מואשם בימים אלו בתפירת תיקים".

 

"מנדלבליט הגן על החלטות בנושאי התיישבות ביו"ש" 

אחר כך עברה זילבר לתאר פרטים מהביוגרפיה של שלושת המותקפים המרכזיים במערכת המשפטית. "מנדלבליט, מי יודע שהוא בנו של לוחם אצ"ל שנפצע בקרב על יפו ושנמנה עם תנועת בית"ר? אלוף במילואים ששירת 26 שנים בפרקליטות הצבאית 'זוכה' ל'מחמאות' בנוסח: 'איש לא מוסרי, לא ישר ולא הגון'. בתפקידו כיועץ המשפטי לממשלה הגן על החלטות ממשלה שנויות במחלוקת בנושאי התיישבות ביהודה ושומרון ודת ומדינה.

 

"שי ניצן, פרקליט המדינה המושמץ שמוצג כ'סמולן מופלג המנסה לבצע כביכול הפיכה שלטונית', האם מישהו יודע שמדובר בבן זקונים למשפחה ירושלמית שאביו היה לוחם נועז להקמת המדינה? שהוא עצמו התחנך בישיבה תיכונית, לחם בגדוד 890 של הצנחנים, שירת 20 שנה במילואים בצנחנים ונלחם במלחמת לבנון? שבניו למדו בישיבות ובנותיו במדרשות הלכתיות לבנות לאחר התיכון? שנחשב ל'יקיר מערכת הביטחון' שכן הצליח להביא למשל לדחיית עתירות נגד הסיכול הממוקד, שחרור מחבלים, מעצרים מנהליים של מחבלים והסרת חסימות בשטחים.

 

"ליאת בן ארי, שזכתה להערכה גורפת מקיר לקיר בשל מאבקה הנחוש בשחיתות במשך 19 שנים, מוצאת עצמה פתאום בתפקיד של חרצוף שנוא רק בשבל העובדה שהיא התובעת בתיקי ראש הממשלה. מישהו זוכר שהיא הייתה גם התובעת בתיקי הולילנד? (שבהם הואשם ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט. ט"צ) האם מישהו יודע שכבר כשהייתה בת 6 הצילה חברה קרובה מפגיעה קשה? שהיא טיפלה באסירות ואסירים בכלא נווה תרצה ובכלא השרון?".

אביחי מנדלבליט (צילום: דנה קופל)
מנדלבליט. "מי יודע שהוא בנו של לוחם אצ"ל?"(צילום: דנה קופל)

זילבר סיכמה בדבריה על מנדלבליט, ניצן ובן ארי כי "שלושתם מסתובבים היום עם מאבטח צמוד. נראה לכם הגיוני? לי לא. מה שמשותף לשלישייה הזו, חוץ מהמאבטח הצמוד, הוא שהיא מייצגת את הפנים היפות של הארץ על גוונים השונים: הפצ"ר לשעבר, הצנחן והמתנדבת למען גורמים מוחלשים בחברה. אנשים שהוותק המצטבר שלהם בשירות המדינה הוא כ-80 שנים. עליהם נאמר שהם מקדמים את ההפיכה השלטונית? הם 'המורדים במלכות'?".

 

היא הוסיפה כי "הבחירה להשטיח את הביוגרפיה, להשכיח את התרומה המצטברת, את השיקוף של הגוונים השונים של החברה הישראלית ולרדד לתווית אינה מקרית. הבחירה להפריט, להעמיד כל אחד מאיתנו לבד, תכליתה להפשיט אותנו ממגן הממלכתיות, להפוך את מלאכת השנאה לקלה יותר.

 

"קל להאשים את התובעת בתיקי ראש הממשלה באכיפה סלקטיבית, קשה יותר להאשים את התובעת בתיק של אהוד אולמרט בכך. קל להאשים את פרקליט המדינה בסמולנות בסמ"ך, קשה יותר להאשים בכך את מי שגדל והתחנך בערוגות המגזר הדתי, את 'מר ביטחון', שנודע כפרקליט הנחוש וזקוף הקומה ביותר של המדינה בעשורים האחרונים".

 

"לא חפים מטעויות" 

עם זאת, זילבר ציינה כי "הפרקליטות ומוסד היועץ המשפטי לממשלה לא חפים מטעויות. אפשר ונכון לבקרם. אבל אי אפשר לעוות את התמונה ובגלל החלטות ספציפיות שיש אינטרס כזה או אחר לקעקע, להכתים את יושרתה, ענייניותה ומקצועיותה של המערכת בכללה. 'לתפור למערכת תיק', לגמור אותם, לחקור אותם, לסגור אותם. להסתכל רק על היבט אחד של פעולת המוסדות האלו.

 

"כשהיועץ המשפטי לממשלה מחליט לאשר משפטית מהלך צבאי נגד מחבלים, אף אחד לא אומר שהוא לא עושה את עבודתו נאמנה, שאין בו אמון. כאשר הפרקליטות מגישה כתבי אישום נגד בכירי עולם הפשע - אף אחד לא מטיל דופי בעבודתה. כאשר הועמדו לדין אישי ציבור מכל קצוות הקשת הפוליטית, בקרב רבים אמון הציבור דווקא התחזק. זה מה שהמוסדות האלו עשו בעבר, וזה מה שהם עושים גם היום".

 

הפגנת תמיכה בעד בנימין נתניהו    (צילום: עמית הובר)

הפגנת תמיכה בעד בנימין נתניהו    (צילום: עמית הובר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

צוות של תאגיד השידור הציבורי הותקף

צוות של תאגיד השידור הציבורי הותקף

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

זילבר ציטטה מהקריאות שנשמעו לעבר בכירי המערכת המשפטית כמו "ליאת בן ארי צריכה לשבת בכלא", "שי ניצן מושחת", "מתפרה" ו"חונטה", ושללה את הטענה שאותה הגדירה "מיתוס הפגיעה במשילות". לדברי זילבר, "אומרים עלינו שאנחנו פוגעים במשילות, שאנחנו מתערבים בעיצוב המדיניות הממשלתית, ואפילו שאנחנו מסכלים אותה. טענות מקוממות לפיהן מבחינתנו - הפרקליטות, הייעוץ המשפטי לממשלה - 'הנבחרים הם בסך הכול מטרות דמות שוליות'.

 

"ההאשמות הללו מופנות כלפי אנשים שהם עורכי הדין של הממשלה, שבחרו להקדיש את חייהם המקצועיים לעבודה בשירות כל ממשלות ישראל, להגן על מדיניותה והחלטותיה בבג"ץ, לתת לה את הייעוץ המשפטי המקצועני, המסור, והנאמן ביותר האפשרי. הם 'החתרנים', 'המסכלים', 'הלא נאמנים שלא הוכיחו מספיק'. וכך יכול שפרקליטה (בן ארי. ט"צ) שהגנה על מדיניות הממשלה במשך 16 שנים, בלמעלה מ-1,600 עתירות, מוצאת עצמה מתויגת ומושמצת כ'חתרנית', כ'כשל מערכתי', כ'מי שעובדת נגד הממשלה ולא בעבורה', 'ראש האופוזיציה'".

הפגנת תמיכה בעד בנימין נתניהו  (צילום: מוטי קמחי)
שלטים נגד מערכת האכיפה בהפגנות תמיכה בנתניהו(צילום: מוטי קמחי)

הפגנה תמיכה בנימין נתניהו כתב אישום בלפור בית ראש הממשלה ירושלים (צילום: רפי קוץ)
(צילום: רפי קוץ)

עוד אמרה זילבר בנושא הטענות ל"פגיעה במשילות": "קחו את התקופה האחרונה. מדינת ישראל נתונה תחת תקופה ארוכה כל כך בחוסר ודאות שלטונית. ממשלת מעבר, תקופת בחירות ועוד אחת. ההשלכות של המצב הזה על היכולת של משרדי הממשלה לתפקד הן משמעותיות. זו הייתה יכולה להיות מדינה ב'הולד' מוחלט. במקום זאת, משרדים ממשיכים לפעול, החלטות ממשיכות להתקבל. המדינה מצליחה בכל זאת לתפקד כבר למעלה משנה במציאות הזו, בין היתר גם בזכות הפקידות, אותה בירוקרטיה מושמצת שעושה כל שביכולתה כדי לסייע לממשלה להמשיך ולפעול בזמנים מורכבים כאלה.

 

"ואגב, כשאנחנו נותנים חוות דעת שלפיה לא ניתן לקבל החלטה מסוימת בימים אלו - גם זה נעשה למען המשילות. ההחלטה שלא לאפשר לממשלה לקבל החלטה מסוימת או להתנות מינוי מסוים, מטרתה לוודא שממשלת מעבר לא תקבל החלטות שיכבלו את שיקול דעתה של ממשלה שתקבל את אמון הכנסת, שלא תאפשר לממשלה זמנית לכבול את שיקול דעתה של ממשלה נבחרת.

שי ניצן (צילום: גיל נחושתן)
ניצן. "לחם בצנחנים"(צילום: גיל נחושתן)

"הפקידים האלו, היועצים המשפטיים האלו הם נכס ולא נטל, הם הדלק בגלגלי המשילות. הם רשת ביטחון, חומת המגן, כיפת ברזל משפטית. שלד מוסדי שנושא על גבו את האפשרות לתת לגוף לנוע ולזוז, אך הגוף מתנכר לו, מבקש להחליש אותו, לפגוע בו.

 

"אנחנו לא פוגעים במשילות. אנחנו אחת הערובות להבטחת משילות. לקיומה, לאיכותה. להבטחת משילות שמתבצעת בגזרי הדין, שלא שועטת קדימה תוך מרמס זכויותיו של האזרח הקטן, חירויותיו, קניינו, זכותו לפרטיות ולחופש ביטוי; משילות ממלכתית הגונה, לא רק מגזרית, כזו שמשווה נגד עיניה את החברה הישראלית כולה".

עורך דין עו
בן ארי. "הייתה גם התובעת נגד אולמרט"(צילום: באדיבות דוברות משרד המשפטים)

בסיכום דבריה התייחסה זילבר לחשיבות בהגברת אמון הציבור במוסד הייעוץ המשפטי לממשלה. "אי אפשר להתעלם מכך שבתקופה האחרונה אמון הציבור במוסד הזה פוחת. יש לכך סיבות מגוונות. גם בלי לפרטן, השורה התחתונה היא שמאחר והאמון הציבורי הוא סלע קיומנו, הגברת אמון הציבור הפכה במובן מסוים לתפקיד נוסף של המוסד הזה. עצוב שזה כך, כי מוסד היועץ המשפטי לממשלה לא צריך להתנצל על היותו שומר סף.

 

"תעזרו לנו להתמודד עם הניסיון לייצר תפישה מעוותת של המוסד הזה, עם הפייק ניוז, עם המנטרות השגויות והשקריות שחוזרות על עצמן שוב ושוב. כי המנטרות של מי שמנסים לפגוע באמון הציבור בנו, קליטות יותר, נאמרות יותר, חודרות יותר. אנחנו לא עובדים בזה. העבודה שלנו - המקצועית, העניינית, היא אחרת. לא באנו לדברר את עצמנו, את תום ליבנו, יושרנו, מקצועיותינו, ענייניותנו, מסירותנו למדינה, לאזרחיה. כל אזרחיה. את אהבת הארץ שלנו, את דאגתנו לדמותה של החברה הישראלית.

 

נתניהו הגיב: "ניסיון להפיכה שלטונית"    (קרדיט: מעון ראש הממשלה)

נתניהו הגיב: "ניסיון להפיכה שלטונית"    (קרדיט: מעון ראש הממשלה)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"היועצים המשפטיים נדרשים לעמוד מול התקפות יומיומיות על הלגיטימיות של פועלם ועמדותיהם. הפגנות, התקפות אישיות בתקשורת, איומים יומיומיים והסתה מתמשכת. המצב הזה שבו מוסד היועץ המשפטי לממשלה צריך לעסוק באופן אקטיבי בהגברת אמון הציבור הוא מצב שבו אנחנו מפסידים. דווקא בתקופה הזו חשוב שנמשיך למלא את ליבת התפקיד שלנו כמיטב יכולתנו. זו השליחות המכוננת ממנה לא נתפרק, למרות כל המחירים הכבדים שמשתלמים על ידנו. כדי לעשות זאת, אנחנו צריכים שותפים, שותפים למשימת הגברת אמון הציבור.

 

"לכל האזרחים המודאגים במדינה הזו - השמיעו קול. זו קריאה לחברה האזרחית, לאנשי הרוח, להמוני המונים דוממים, לתקשורת. אנחנו חלק מנורמליות של שלטון ושל חברה. אנחנו גם אחת הערובות לנורמליות זו. עכשיו אנחנו צריכים שתשמרו עלינו, כדי שנוכל להמשיך ולשמור עליכם מפני השררה השלטונית, כדי שנוכל להמשיך לשמר את הפרופיל הדמוקרטי של מדינת ישראל ככזה, שלא ידהה, שלא ייפגם, שלא יתכער. השמיעו קול. שמרו עלינו".

 

"למרבה הצער, ניתן להניח שהמצב הנוכחי לא ישתנה בתקופה הקרובה. חשרת העננים עלולה להתקדר אף יותר. השיפוע של המדרון עלול להפוך תלול יותר. זו תקופה של חוסר ודאות ותקופות כאלו הן כר פורה לקולות מסיתים ושונאים, כר פורה לשיח שמבקש להפוך את היוצרות. שהופך את השומרים לפורעים, את המגנים לתוקפים, את השקר לאמת. נעמוד איתן מול המכפישים, מול המגדפים. הם יסיתו (אולי עדיף יסיטו), ואנחנו ניישר. הם ישסעו ואנחנו נאחד. הם ישקרו, ואנחנו נאמר את האמת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שמיר אלבז
דינה זילבר
צילום: שמיר אלבז
מומלצים