עתירה לבג"ץ: רוב התקציב לשיקום מזנות לא נוצל
כמות הפניות לשיקום מזנות רק גדלה בשנים האחרונות, אולם מתוך תקציב של יותר מ-20 מיליון שקלים, משרד הרווחה ניצל שישה מיליון בלבד. מנהלת המטה למאבק בסחר בנשים ובזנות: "לא דמיינו שלא ימומשו התקציבים - הם כמו אוויר לנשימה"
המטה למאבק בסחר בנשים ובזנות יגיש היום (א') עתירה לבג"ץ נגד משרד הרווחה, מאחר שלא השתמש ברוב התקציב לשנת 2019 שקיבל עבור שיקום מזנות. התקציב, בסך 21 מיליון שקלים, שאושר בהחלטת ממשלה בינואר, הועבר למשרד הרווחה באפריל - אך שלושה שבועות וחצי לפני תום השנה, נעשה שימוש רק ב-6 מיליון שקלים מתוכו. את היתר משרד הרווחה ייאלץ להשיב לקופת המדינה עם תום השנה.
במסגרת ההחלטה, הוקצתה תוספת של 90 מיליון שקלים, שחולקה לשלוש שנים, החל משנת 2019. מתוכם, 21 מיליון שקלים הוקצו למשרד הרווחה השנה - 19 מיליון שקלים עבור הקמת מענים חדשים לאוכלוסיות שכיום לא מקבלות מענה ייעודי מהמדינה, כמו טרנסג'נדריות, אימהות וגברים בזנות, ולהרחבת המענים הקיימים לאוכלוסיות בזנות; מיליון שקלים למחקר שילווה את אכיפת חוק איסור צריכת זנות שאושר לפני כשנה וייכנס לתוקף ביולי 2020; ומיליון שקלים לטובת תקני כוח אדם למשרד.
ההקצאה השנתית הייתה אמורה להתווסף ל-25 מיליון שקלים שהוקצו מדי שנה לטובת הפעלת מערכי שיקום מזנות, ובסך הכל - לרשות משרד הרווחה עמדו השנה כ-46 מיליון שקלים לצורך התוכניות.
העתירה הוגשה גם נגד משרד האוצר והעומד בראשו, השר משה כחלון, בטענה כי הוא אינו נוקט בפעולה על מנת לוודא כי הכספים שהועברו יגיעו ליעדם ולא יירדו לטמיון עם תום השנה הקלנדרית. במסגרת העתירה, מסמכותו מתבקש כחלון לאשר בחוק העברה של עודפי התקציב לשנת 2020, בנוסף לתקציב שאושר לשנה זו.
לפי נתוני משרד הרווחה, בישראל ישנם כ-14 אלף נשים, גברים וטרנסג'נדריות בזנות, מתוכם כ-3,000 קטינים; 62% מהנשים בזנות הן אימהות לילדים ו-76% העידו כי היו מעוניינות לצאת ממעגל הזנות לו הייתה להן אפשרות.
בעתירה נטען כי כמות הפניות לשיקום מזנות הולכת וגדלה, על רקע חקיקת חוק איסור צריכת זנות. כך, לפי נתוני הקואליציה למאבק בזנות, רק בשנה שחלפה מהגשת הצעת החוק הפרטית (באוגוסט 2017) ועד שהוגשה הצעת החוק הממשלתית (בספטמבר 2018), חלה עלייה מטאורית של 210% בפניות לסיוע מהמדינה ומעמותות.
כבר היום, עוד טרם כניסתו של החוק לתוקף, ישנם תורים לכניסה למסגרות של משרד הרווחה, ונשים שמבקשות לצאת ממעגל הזנות נאלצות להמתין עד לקבלת שירות מהמדינה. מאז שהועבר הכסף למשרד הרווחה, מתו ארבע מטופלות. בעתירה נטען כי זו תוצאה של העומס הרב שמוטל על המסגרות הקיימות והמחסור שלהן במשאבים. הצפי הוא שיהיה זינוק נוסף בכמות הפונות למסגרות הקיימות עם כניסתו של החוק לתוקף.
העתירה תוגש באמצעות משרד עו"ד כבירי-נבו-קידר-בלום ושות'. מנהלת המטה למאבק בסחר בנשים ובזנות, עו"ד ניצן כהנא, אמרה כי "אישור החוק לאיסור צריכת זנות, לצד תוכנית ממשלתית שמכפילה את תקציבי השיקום מזנות, היו יכולים להיות בשורה אמיתית של המדינה לנשים ולגברים בזנות בישראל. לא דמיינו שמשרד הרווחה, שמכיר את המצוקות האדירות מהשטח, ירשה לעצמו לגרור רגליים ולא לממש תקציבים שיכלו להיות אוויר לנשימה לנשים רבות. אנחנו עולות היום לבג"ץ כי הגיעה העת שמדינת ישראל, לצד צמצום הניצול לזנות, תשקיע משאבים אמיתיים בשיקום נשים מזנות, ולא ננוח עד שכך יהיה".
ממשרד העבודה והרווחה נמסר כי "המשרד מחויב לתכנית לשיקום מזנות ופועל ללא לאות ליישומה. ההליכים להרחבת המסגרות הקיימות אושרו ויועברו החל מהשבוע לעמותות. במקביל נעשתה פנייה לאוצר לשריון יתרות שלא נוצלו לשנת התקציב הבאה".