דו"ח העוני האלטרנטיבי: כרבע מהישראלים עניים
הדו"ח שחובר ע"י עמותת "לתת" מציג ירידה קלה בשיעור העניים בישראל. גם בשיעור הילדים העניים נרשמה ירידה, אך מספרם עדיין עומד על יותר ממיליון. בכ-80% מהמשפחות הנתמכות לפחות הורה אחד עובד, ובכ-20% מהן שני ההורים עובדים. וגם: 49% לא יכולים לחמם את ביתם לחורף
2,306,000 בני אדם, שמהווים 25.6% מאוכלוסיית ישראל, חיים בעוני. כך עולה מדו"ח העוני האלטרנטיבי לשנת 2019 של ארגון "לתת" שמתפרסם הבוקר (יום ב'). מנתוני הדו"ח עולה כי חלה ירידה בשיעור של כאחוז בכמות הישראלים החיים מתחת לקו העוני ביחס לשנה שעברה, אז היו בישראל 2,345,000 עניים, שהיוו 26.5% מהאוכלוסייה.
מנתוני "לתת" עולה עוד כי כ-80% מהמשפחות שנתמכות על-ידי עמותות סיוע כוללות מפרנס אחד לפחות, ו-20% מהן כוללות שני מפרנסים או יותר. בשיעור משקי הבית העניים נרשמה ירידה מזערית של 0.2%, מ-21.2% ל-20.9%. מדובר ב-530 אלף משפחות בישראל שחיות בעוני. גם בשיעור הילדים העניים נרשמה ירידה קלה של כשני אחוזים ביחס לשנה שעברה, מ-35.6% ל-33.5%, כך שעל פי הדו"ח - 1,007,000 ילדים חיים כיום בעוני.
הדו"ח האלטרנטיבי של "לתת" מתפרסם לפני דו"ח העוני הרשמי של המוסד לביטוח לאומי לשנת 2019, אך השוואה לדו"ח הרשמי של השנה שעברה, שעל פיו בישראל חיים 1,780,500 עניים, שהיוו 21.2% מהאוכלוסייה, מעלה כי יש פער של 525,500 בני אדם בין שני הדו"חות.
השוני נובע מכך שלעומת דו"ח העוני הרשמי שמפרסם המוסד לביטוח לאומי, המבוסס על רמת הכנסה, הדו"ח האלטרנטיבי אומד את מידת המחסור על פי חמישה קריטריונים – ביטחון תזונתי, דיור, השכלה, בריאות והיכולת לעמוד ביוקר המחיה.
מהדו"ח עולה עוד כי רבים מהקשישים בישראל חיים ללא הכבוד שלו הם ראויים לעת זקנתם. כ-59% מהקשישים הנתמכים על ידי עמותות סיוע אינם יכולים לבצע תיקונים בביתם בכדי להתאימו למצבם הבריאותי, עקב מצבם הכלכלי. במקביל, עולה כי העניים מוותרים על צרכים בסיסיים. ל-64.5% מנתמכי הסיוע אין בגדים ונעליים במידה מתאימה ובמצב טוב וכ-49% אינם יכולים לחמם את ביתם בחורף.
הדו"ח מצביע גם על בעיה של אי-ביטחון תזונתי חמור עבור ילדים רבים. כ-54% מהילדים נתמכי הסיוע צמצמו בגודל הארוחות או דילגו על ארוחות בשנה האחרונה ו-48.5% מההורים הנתמכים נאלצו לוותר על תחליפי חלב לילדיהם או לתת להם פחות מהכמות המומלצת.
במקביל, עולה כי העוני יוצר גם אי שוויון הזדמנויות בחינוך. לכ-87% מילדי הנתמכים אין חוגים ולכ-82% אין שיעורים פרטיים. 58.5% לא יכולים לשלב את ילדיהם במסגרת חינוכית עד שהם מגיעים לגיל שלוש וכ-69% אינם יכולים לרכוש עבורם ציוד בסיסי לבית הספר.
לפי נתוני "לתת", לעניים יש נגישות מוגבלת לשירותי בריאות. כ-79% מנתמכי הסיוע מתמודדים עם מחלה כרונית, כ-67% נאלצו לוותר על רכישת תרופה או טיפול רפואי וכ-58% נאלצו לוותר על תרופות או טיפולים גם עבור ילדיהם.
מנתונים בלעדיים שנמסרו ל-ynet עולה כי כשליש מהנזקקים העובדים מועסקים במסגרת חברות קבלן, לעומת 20% מהאוכלוסייה הכללית. 61% מהנזקקים העובדים העידו כי מחסור בהכשרה מונע מהם לשפר את מצבם התעסוקתי, 58% אמרו כי הסיבה למצבם היא אי יכולתם לממן מסגרות לילדים, 49% תלו זאת בחשש שהכסף שירוויחו מעבודה יעוקל לטובת החזר חובות ו-34% העידו כי הם חוששים מפגיעה בקצבאות בעקבות גידול בהכנסה.
יו"ר "לתת", ז'יל דרמון, והמנכ"ל ערן וינטרוב, אמרו כי "מערכות בחירות תכופות ורצופות, כנסת משותקת וממשלת מעבר שאינה יכולה למשול - איבדו לנו שנה. לא רק שאין תכנית אופרטיבית רב-שנתית ומדיניות סדורה, אלא שהכול תקוע. המצוקות לא מוקפאות, וכשאין כלים מערכתיים, תכנית ממשלתית ותהליכים ארוכי טווח, אין גם סיכוי להיחלץ מעוני או ליצור שינוי חברתי מהותי".