ר"מ אתיופיה קיבל נובל לשלום: "מלחמה היא גיהנום"
אביי אחמד קיבל היום את פרס נובל לשלום, בזכות מאמצי הפיוס עם אריתריאה וקידום הדמוקרטיה בארצו. בנאום הזכייה באוסלו קרא המנהיג הצעיר באפריקה לאחדות: "לכולנו יש גורל משותף של פיוס, מחילה ואהבה"
ראש ממשלת אתיופיה אביי אחמד קיבל היום (ג') באוסלו את פרס נובל לשלום. אביי קרא לאחדות בתקופה של מהומות בארצו ושל קיפאון במגעים עם אריתריאה השכנה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
ועדת הנובל הכריזה באוקטובר שאביי, בן 43, יקבל את הפרס על מאמציו לסיים את הסכסוך המתמשך עם אריתריאה. בוועדת הפרס אמרו שהפרס מגיע לאביי בזכות מאמצי הפיוס שלו במזרח אפריקה והרפורמות הדמוקרטיות שביצע באתיופיה, שבמשך שנים ארוכות נשלטה על ידי רודנים.
אביי עלה לשלטון באפריל 2018, וכבר בחודשים הראשונים לכהונתו חוותה המדינה התקדמות גדולה. מאז חלה האטה וקיפאון מסוים: תהליך השלום עם אריתריאה נקלע למבוי סתום והרפורמות שנועדו לקדם את הפיוס בארצו הובילו, באופן פרדוקסלי, למהומות ומתיחות בין קבוצות אתניות באתיופיה.
בנאום באוסלו, בטקס בנוכחות משפחת המלוכה הנורבגית, קרא המנהיג הצעיר ביותר באפריקה לאחדות. "אין 'אנחנו' ו'הם'", אמר אביי. "יש רק 'אנחנו', כי 'אנחנו' מחוברים בגורל משותף של אהבה, מחילה ופיוס".
ב-9 ביולי 2018, בעקבות פגישה היסטורית באסמרה בירת אריתריאה, סיכמו אביי ונשיא אריתריאה איסאייס אפוורקי על תום סכסוך בן 20 שנה, בעקבות המלחמה שהייתה בין השנים 1998 ל-2000. פריצת הדרך הזו הייתה שלושה חודשים בלבד מתחילת כהונתו של אביי.
החיבוק ההיסטורי בין מנהיגי אתיופיה ואריתריאה
היום, בנאומו באוסלו, שיבח אביי פועלו של אפוורקי (המנהיג היחיד באריתריאה מאז עצמאותה ב-1993). הוא אמר שאפוורקי הוא שותף לדרך ו"חבר לשלום": "אנחנו הבנו שהמדינות שלנו הן לא אויבות, אלא קורבנות של אויב נפוץ שנקרא עוני".
אביי, ששירת בצבא בזמן המלחמה מול אריתריאה, נזכר בזוועות בשדה הקרב. הוא סיפר שכל היחידה שלו נהרגה במתקפה ארטילרית, והוא היחיד ששרד: "יצאתי לזמן קצר מהשוחות בתקווה לשפר את הקליטה של האנטנה. זה לקח רק כמה דקות. ובכל זאת, כשחזרתי הזדעזעתי לראות שכל היחידה שלי חוסלה במתקפה. "המלחמה היא תמצית הגיהנום לכל המעורבים".
לדבר עם אמא אחרי 20 שנה. פיוס היסטורי באפריקה
אחרי פריצת הדרך ביחסי אתיופיה ואריתריאה שתי המדינות פתחו שגרירויות, הטיסות בין המדינות חודשו ופגישות מרגשות התקיימו ברחבי האזור. כעת ה"אביי-מאניה" ניצבת בפני אתגרים גדולים: הגבול היבשתי בין שתי המדינות שוב סגור, ושאלת הגבול בין המדינות עדיין לא נפתרה.
"כרגע נראה שיש קיפאון", אמרה בריט רייס-אנדרסן, ראש ועדת הנובל הנורבגית. "הוועדה מקווה שההישגים הקודמים שלכם, בתוספת העידוד של פרס נובל לשלום, ידרבנו את הצדדים ליישם נוסף של הסכמי השלום".
אביי הבטיח לקיים בחודש מאי באתיופיה בחירות "חופשיות, הוגנות ודמוקרטיות" – הראשונות מאז 2005. מומחים חוששים שמנהיג אתיופיה יתרכז בתקופה הקרובה בהצבעה בשנה הבאה, על חשבון קידום תהליך השלום.
הצעדים של אביי הם ההפך הגמור מאלו של הרודנים שהיו לפניו בשלטון. אביי ביטל את מצב החירום במדינה, שחרר מתנגדי משטר מהכלא, התנצל על האכזריות של השלטון וקיבל בברכה את שובם לאתיופיה של ארגונים חמושים גולים. הוא הקים ועדה לפיוס לאומי ואישר למפלגות שהוצאו מחוץ לחוק לשוב לפעילות.
פחות משבועיים אחרי הכתרתו כזוכה נובל לשלום פרצו מהומות באתיופיה. 86 נהרגו בגל המחאה נגד אביי. בנאום הנובל שלו אביי גינה את ה"אוונגליסטים שמטיפים לשנאה ופילוג" ו"זורעים הרס בחברה שלנו באמצעות הרשתות החברתיות".
הסירוב של אביי לענות לשאלות התקשורת העיב על האירועים שמלווים את הענקת הפרס. בפמלייתו של אביי אמרו שמדובר במנהיג צנוע, שמעדיף שלא לקיים כמה מסיבות עיתונאים בתקופה מתוחה במולדתו.
בטקס באוסלו קיבל אביי תעודה, מדליית זהב וצ'ק של 8 מיליון קרונות שבדיות (945 אלף דולר). היום הוענקו בשטוקהולם פרסי הנובל לזוכים בספרות, רפואה, פיזיקה, כימיה וכלכלה.