אכזבה בגואטמלה: הסיוע הישראלי לנפגעי הר הגעש לא הגיע
שנה לאחר ששרה נתניהו הניחה אבן פינה לשכונה חדשה לנפגעי אסון התפרצות הר הגעש פואגו, שישראל הבטיחה להקים, הכסף לא הועבר ואף בית לא נבנה. בגואטמלה מתחו ביקורת: "שמה של ישראל נפגע כאן". משרד החוץ התנער: "התהליך תקוע בגלל בירוקרטיה מקומית"
לפני שנה בדיוק הניחה רעיית רה"מ שרה נתניהו, ביחד עם אשתו של נשיא גואטמלה פטריסיה מוראלס, אבן פינה ל-45 יחידות דיור בשכונת "ירושלים החדשה", שישראל התחייבה על הקמתן לטובת נפגעי אסון התפרצות הר הגעש פואגו. חרף ההתחייבות, טרם הועבר כסף לטובת הפרויקט ואף לא בית אחד נבנה במסגרתו.
מדובר היה בשליחותה המדינית הראשונה של רעיית ראש הממשלה, שעמדה בראש משלחת של בכירים ממשרד החוץ ומשרד רה"מ. בנאומה באירוע הודיעה נתניהו במפורש כי "מדינת ישראל החליטה לסייע לגואטמלה בבניית מבני הקבע לנפגעי האסון".
נתניהו אמרה במהלך הטקס: "היום אנו מניחים אבן פינה לכפר המשוקם. ישראל סייעה לנפגעי האסון גם על ידי בניית עשרות בתי קבע. אנו מברכים על האפשרות להיות שותפים לפרוייקט החשוב הזה שמטרתו להמשיך בחיים במקום שבו נגדעו ובמקום שבו היתה טרגדיה קשה לאזרחי גואטמלה. אני שולחת ברכה מיוחדת בשם מדינת ישראל לכל אזרחי גואטמלה שיבואו לגור בשכונה החדשה בירושלים החדשה".
שגריר ישראל בגואטמלה, מתניה כהן, שהתלווה לביקורה של נתניהו אמר כי "ישראל תממן את הקמתם של 45 בתי קבע כולל השטח, הבנייה והריהוט".
אלא ששנה לאחר מכן אף יחידת דיור כאמור לא נבנתה. הכסף שהוקצה למשימה לא הועבר ליעדו והמבוכה בגואטמלה רבה, בתקשורת המקומית היו כבר כמה דיווחים על כך שישראל לא עמדה במילתה. גורמים בממשלת גואטמלה מסרו כי הם מאוד מאוכזבים ומרגישים שלא בנוח מהתנהלותה של ישראל, שלכל אורך הדרך הציבה בקשות שונות ומשונות כגון הקמת עמותה שתקבל את הכסף, דרשה את רשימת המשפחות שיאכלסו את השכונה ועוד. גורם ממשלתי אמר: "אנחנו כבר לא רוצים את הבתים האלה. כל כך הרבה רעש ובסוף שום דבר לעומת מה שעשינו ולא דיברנו". גם בסרטון שיזם משרד החוץ לכבוד נשיאה הנבחר של גואטמלה, אלחנדרו ג'יאמטי, שמבקר בימים אלה בארץ, צוינה התרומה הישראלית.
בינתיים הבנייה בעיר אסקווינטלה נמשכת. עד סוף השנה תושלם הקמתם של 750 בתי קבע בתרומת ארגונים אוונגליסטים, קתולים ועוד. גם אנשי עסקים ישראלים תרמו לכפר, בין היתר להקמת קליניקה שתעניק טיפול רפואי בחינם לתושבים. ישנן כבר יותר מ-350 משפחות שכבר מתגוררות במקום. גורמים שמעורבים בהקמת השכונה אמרו: "זה עצוב מאוד. לא רצינו לעשות מזה רעש. חיכינו שישראל תתעשת. אבל מנהל הפרוייקט כבר מיואש. הוא רואה כיצד ישראל מבטיחה הבטחות לנשיא הנבחר של גוואטמלה ג'יאמטי במהלך ביקורו, אבל עדיין לא מימשתם את ההבטחות לנשיא היוצא מוראלס. בינתיים שמה הטוב של ישראל נפגע כאן".
במשרד החוץ לא הכחישו שהבנייה לא החלה אך ניסו להטיל האחריות דווקא על הבירוקרטיה בגואטמלה: "אין כל שחר לדברים. ממשלת ישראל הקצתה את כל הכסף הנדרש לפרוייקט ומוכנה להתקדם לשלב הביצוע באופן מיידי. משרד החוץ ממתין לסיום ההליכים הבירוקרטיים מצד ממשלת גואטמלה על מנת לקדם את ביצוע הפרוייקט. שגריר ישראל בגואטמלה נמצא בקשר רציף עם ממשלת גואטמלה בנושא. משרד החוץ לא קיבל שום ביטוי של חוסר שביעות רצון או אכזבה מצד הרשויות בגואטמלה".