מוכנים לחורף? כך טיפלו הרשויות במקומות המועדים להצפות
מהמעבר שתמיד מוצף בחיפה, דרך גני הילדים שהוצפו ברחובות, הכבישים החסומים בקלנסווה ועד למושב שתושביו פונו מבתיהם בסירות. לכבוד החורף שכבר כאן, בדקנו את המקומות שבהם היו ההצפות המשמעותיות בשנה שעברה. איפה בנו את המתחם מחדש ואיפה התושבים עדיין חוששים?
החורף הקודם סיפק לא מעט מקרים של הצפות בתוך יישובים וערים שגרמו ללא מעט נזק, ולעתים גם לנפגעים. גם החורף הנוכחי כבר סיפק תמונות של נחלי ענק בתוך הערים, שמילאו את הבתים והטביעו את הרכבים בכבישים. רק אמש (ו') חולצו אישה ומשפחה עם ארבעה ילדים ממכוניות ששקעו בתוך שלולית ענק, בתחנת דלק שהוצפה בכניסה לנשר. קצת יותר משנה אחרי ההצפות הגדולות, יצאנו לבדוק אם נעשו שינויים במקומות המועדים, ואיך התושבים והרשויות המקומיות נערכו.
חיפה: רמזור ומחסומים במעבר המוצף
כל שנה בחודשי החורף מתרחשת סדרה של אסונות וכמעט אסונות במנהרה העוברת מתחת לפסי הרכבת ברחוב חלוצי התעשייה שבקריית חיים בחיפה. המנהרה נסללה מתחת לפני הכביש ומערכת הניקוז שלה אינה מספיקה לרוקן את כמויות המים האדירות שזורמות אליה מכל הסביבה בזמן גשם חזק.
במקרים שבהם הרשויות לא הספיקו לסגור את הכביש בזמן – התרחשו אסונות. בשנת 2016 טבע במקום למוות יוסף קילינסקי ז"ל, בן 74 מקריית אתא. הוא היה בדרכו למקום עבודתו, אך רכבו שקע במים שהציפו את המנהרה. כשמפלס המים ירד, הוא התגלה במושב האחורי של הרכב, ומותו נקבע בבית החולים.
בשנים שלאחר מכן המעבר הוצף מדי חורף, ולעתים כמה פעמים בכל עונה. בנובמבר 2018 טבע במקום אדם נוסף, אריה קליין מקריית אתא. צוות כבאים שהגיע למקום בדקה ה-90 חילץ אותו.
בעקבות המקרה הזה החליטו בעירייה, במשטרה ובכבאות למנוע את האסונות הבאים. במנהרה הותקנו חיישנים שמתריעים למוקד הבקרה של העירייה על הצפה, והמוקד מפעיל רמזור אדום ומחסומים שמונעים את הכניסה למנהרה וכן משאבות לניקוז המים במעבר. במקביל, יצאו ניידות למקום ויסרקו את המעבר כדי לוודא שאין שם כלי רכב לכודים.
"המנהרה הזאת היא נקודת תורפה וסכנה לאזרחים", אמר השבוע ל-ynet רשף משה (צ'יקו) לוי, מ"מ קצין המבצעים של שירותי הכיבוי בחיפה. "המנהרה נמצאת בנקודה הנמוכה ביותר באזור הזה, מה שאומר שהמים בכל האזור מתנקזים אליה. מפלס המים עולה במהירות ובתוך 20-15 דקות המים כבר מגיעים לעומקים משמעותיים".
רשף לוי הדגיש כי כל כניסה לשלולית מהווה סכנה. "אם לנהג אין אינדיקציה ברורה לעומק של השלולית, היא בדרך כלל הפתעה לא נעימה. יש שלולית? אתם לא מבינים מה הולך? שימו את האוטו בצד במקום בטוח, קחו מונית ותחזרו כשמפלס המים ירד".
בעיריית חיפה הוסיפו כי החלו בעריכת סקר מקיף לתכנון מחדש של מערכת הניקוז במנהרה, שצפוי להסתיים בחודשים הקרובים, ומסקנותיו יילמדו לטובת ייעול המערכת.
אחיעזר: טרקטור ומשפך להטיית המים, התושבים עדיין חוששים
על הקירות הפנימיים בחלק מהבתים ברחובות הגפן והזית במושב אחיעזר שבשפלה עדיין אפשר לראות את קו המים, שהגיעו לגובה מטר וחצי, בהצפה הגדולה שחוו התושבים לפני שנה. משפחות רבות חולצו מבתיהן בעזרת סירות גומי בעקבות ההצפה שנוצרה בין היתר בגלל נחל שפירים, שנמצא צמוד לרחוב ועלה על גדותיו.
"עד כמה שידוע לי הוועד לא עשה הרבה לשיפור המצב", אמרה השבוע עינת משה, שביתה נפגע בצורה הקשה ביותר במושב, מכיוון שהוא הקרוב ביותר לנחל. "ביקשנו שיבנו מסביב לבית חומה הרמטית והם לא הסכימו, הפאשלה שלהם גרמה לנזק שלי".
היא הוסיפה שביטוח המשכנתא עזר להם לשפץ את מבנה הבית בלבד, אך הקירות עדיין ספוגים ברטיבות. את הארונות בחדרי הילדים, שנהרסו מההצפות, הם עדיין לא הצליחו להחליף.
משה ותושבים אחרים שביתם נפגע טענו כי חוסר המעש של המועצה האזורית הורגש בתחילת השבוע, כשגשם קל שירד גרם שוב לשיטפון ברחוב. "כל הרחוב שוב היה מים ובוץ. הילדים שלי לא ישנו כל הלילה מהפחד. הם ישנים עם שקיות מתחת למיטה מחשש שהכל יירטב".
ר', שכן של משפחת משה שגם ביתו נפגע בהצפה הגדולה, סיפר שהוא כבר מוכן להצפה הבאה: "הבאתי שקי חול שאפזר מחוץ לבית, ככה הגשם לא ייכנס הפעם".
לינור אליפז, שגרה גם היא ברחוב הגפן וביתה הוצף בשנה שעברה, סיפרה שהמים שחלחלו מתחת לרצפות עלו חזרה דרך הקירות וגרמו לקילופי צבע. "הנזקים התחילו להיראות אחרי חודש ונאלצתי לעזוב את הבית", אמרה. "שלושה חודשים לא יכולתי לגור בדירה".
כחלק מהניסיון למנוע את ההצפות הגדולות השנה יצרה המועצה האזורית שדות דן, שבתחומה נמצא המושב, משפך בין נחל שפירים לנחל קטן יותר שמגיע מיישובים סמוכים. "בנוסף, לפני כל מערכת של גשם אנחנו מציבים טרקטור ליד הנחל וברגע שהוא רואה שהנחל מתחיל לעלות על גדותיו הטרקטור יוצר פתרונות חלופיים לזרימת המים", סיפר מנכ"ל המועצה שאול צבעוני.
לדבריו, יש כשל הנדסי בבניית הרחוב במושב אחיעזר, משום שהבית הראשון בנוי בגובה 40 ס"מ מתחת לפני הנחל. פתרונות נוספים שמקדמים במועצה הם הרחבת אחד החסמים של רשות הניקוז ליד כפר חב"ד במטרה לדאוג שנחל שפירים יזרום טוב יותר אל נחל איילון. בטווח הרחוק, במועצה אישרו בניית אזור תעשייה במזרח המושב שכחלק מהתוכניות שלו נמצאים גם מקורות ניקוז שיעבירו דרכם מים מנחל שפירים לנחל איילון.
רחובות: הגנים שהוצפו נהרסו ונבנו מחדש
אחת הדרמות הגדולות שהתחוללו בחורף שעבר הגיעה מרחוב ה' באייר ברחובות. ארבעה גני ילדים הוצפו בעקבות הגשמים, המים הגיעו לגובה של מטר ויותר מ-50 ילדים בני 3-5 פונו מהמתחם. התמונות אז היו דרמטיות. הילדים הוצאו מהגנים על ידי לוחמי האש בעזרת סירות, כשהורים רבים הגיעו לסביבה כדי לחבק ולהרגיע אותם.
כמעט שנה חלפה ובעיריית רחובות סיפרו על השקעה של מיליוני שקלים בעבודות תשתית וביוב ברחוב, ובין היתר הותקנה בו צנרת ניקוז חדשה.
גורמים בעירייה הוסיפו כי הגנים, שהיו מיועדים להריסה ובנייה מחדש ב-2020, נהרסו מוקדם מהצפוי והחברה העירונית לפיתוח הגביהה את מפלס הרחוב ובנתה במקומם ארבעה מבנים חדשים דו-קומתיים בהשקעה של כחמישה מיליון שקלים.
יוני עוזיהו, אב לילדה בגן שהיה בין המחלצים בשנה שעברה, אמר כי הוא מרוצה מהצעדים שנעשו. "אנחנו לא חוששים כי אמרו שבונים גן חדש. אין לי חשש לגבי הצפה עתידית, הרי רק לפני יומיים היה פה מבול קשה ולא הייתה שום בעיה".
ראש העיר רחמים מלול אמר: "אנחנו שמחים להציג שינוי משמעותי כל כך מאז החורף אשתקד. הרחוב עבר מתיחת פנים גדולה בתשתית הניקוז וגם בבניית גני הילדים החדשים שמשרתים היטב את אוכלוסיית הילדים באזור".
קלנסווה: הכבישים שהוצפו פתוחים לתנועה
לפני שנה רוב הכבישים בעיר קלנסווה היו חסומים לתנועה בגלל הצפות שנמשכו כמה ימים. רבים מהתושבים התקשו לצאת מבתיהם ובתי הספר היו כמעט ריקים כי התלמידים התקשו להגיע. המים הרבים גרמו נזק לרכוש ולרכבים וחלק מהמשפחות נאלצו לעזוב את הבתים ולעבור לבני משפחותיהם עד שהמים ירדו.
אבל השנה המצב בעיר אחר לגמרי. למרות הגשמים שירדו לא היו הצפות בעיר והכבישים נשארו פתוחים כל הזמן ללא שום תקלה.
"בשנה שעברה סבלנו מאוד מהצפות, כמעט בכל הרחובות וגם הכביש הראשי 5614 נחסם להרבה שעות", סיפר חכים חמודה, תושב המקום. "אני אישית, והשכנים שלי, לא הצלחנו לצאת מהבית בגלל המים. היו אנשים שהשתמשו בסירות כדי להגיע לבתיהם".
חמודה הוסיף: "השנה אנחנו רואים שינויים משמעותיים, לדעתי זה בגלל עבודות הניקיון במערכת הניקוז שביצעה העירייה. הם התחילו בצעדים האלה עוד לפני החורף והצליחו לסיים את העבודה בכל הכבישים – וזה מה שגרם לכך שלא היו הצפות. אני מקווה שהמצב יישאר כמו שהוא".
איסמאעיל ואוויה, תושב המקום שעובד בעיריית קלנסווה, סיפר: "כבר לפני כמה חודשים עבדנו לקראת החורף על ניקוי הניקוזים מכל הלכלוך שסתם לנו את המערכת. לצערי יש אנשים שזורקים לכלוך בתוך הניקוז של המים וזה גורם לסתימות ולהצפות".
ואוויה הוסיף: "קלנסווה יחסית נמוכה ולכן כמויות המים האדירות שמגיעות מההרים נופלות לתוך העיר והתושבים הם אלה שסובלים מזה".