ניצחון הלאומנים: תחילת הסוף של בריטניה?
הישגים גדולים למפלגה הלאומית הסקוטית ולתומכי האיחוד האירי בצפון אירלנד. מנהיגת הסקוטים סטרג'ן דורשת משאל עם חדש על עצמאות: "לג'ונסון יש מנדט להוציא את אנגליה מהאיחוד האירופי, אבל לא את סקוטלנד". מנהיגת השין פיין: "אנחנו בדרך למשאל משלנו"
תוצאות הבחירות בבריטניה שהתבררו הבוקר (יום ו') הן ניצחון לא רק לבוריס ג'ונסון ולמפלגה השמרנית, אלא גם ללאומיות האנגלית, הסקוטית והאירית, ויש המפרשים זאת כעדות למגמה שעשויה בסופו של דבר להביא לפירוק בריטניה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בשעה שג'ונסון והשמרנים סחפו אליהם המוני מצביעי אופוזיציה ברחבי רוב אנגליה בעזרת ההבטחה לסיים את סאגת הברקזיט, המפלגה הלאומית הסקוטית גרפה 48 מ-59 המושבים המוקצים בפרלמנט לסקוטלנד.
הדרמה בבריטניה – סיקור נרחב:
- הלייבור קרסה: "זה בגלל קורבין, לא הברקזיט"
- ניצחון ענק לשמרנים, קורבין יפרוש
- אחרי ג'ונסון: הפאונד מזנק, הבורסות עולות
בצפון אירלנד, תומכי אירלנד המאוחדת זכו ביותר מושבים מאלה שבהם זכו תומכי השארתה של הטריטוריה הצפון-אירית חלק מבריטניה – וזו הפעם הראשונה שהדבר הזה קורה מאז הפילוג ב-1921 שבו התחלקה אירלנד לחלק בריטי בצפון ולרפובליקה של אירלנד בדרום.
במהלך הקמפיין הדגיש ג'ונסון כי הוא מחויב להמשך קיומה של בריטניה כממלכה מאוחדת, ודחה את ההאשמות שהסכם הברקזיט שגיבש עם האיחוד האירופי ייצור מחסום כלכלי בין צפון אירלנד לבין שאר חלקי בריטניה.
ג'ונסון פנה אל האנגלים
הלילה, זמן קצר אחרי שג'ונסון התבשר כי הוא ניצח במחוז הבחירה שלו ושמר על המושב שלו בפרלמנט, אמר: "כרגע נראה שהממשלה השמרנית הזו, ממשלה של מדינה אחת, קיבלה מנדט חדש וחזק לבצע את הברקזיט, ולא רק לבצע את הברקזיט אלא לאחד את המדינה הזו ולהצעיד אותה קדימה".
אלא שיריביו של ג'ונסון טוענים שסיבה מרכזית להצלחתו הגדולה הייתה דווקא הפנייה שלו לרגש הלאומי של האנגלים בהבטחתו לבצע את הברקזיט – על חשבון האינטרסים של סקוטלנד וצפון אירלנד. הן הלאומנים הסקוטים והאירים שניצחו הלילה והן יריביו של ג'ונסון שהפסידו מאמינים שניצחונו המוחץ של ראש הממשלה פותח שוב את הדרך להתפרקות בריטניה.
מנהיגת המפלגה הלאומית הסקוטית ניקולה סטרג'ן אמרה שהתוצאה הלילה היא מנדט ברור לעריכת משאל עם חדש על עצמאות סקוטלנד, שותפתה הפוליטית של בריטניה זה 300 שנה.
הסקוטים כבר הצביעו במשאל עם כזה ב-2014 ואז דחו את הרעיון של עצמאות ברוב לא גדול, 55%, אולם ההצבעה ההיא נערכה שנתיים לפני שהבריטים הצביעו בעד פרישה מהאיחוד האירופי – הצבעה שבה היה בסקוטלנד רוב ברור בעד הישארות באיחוד. סטרג'ן טוענת שאם הברקזיט יוצֵא לפועל, יש לאפשר כעת לסקוטים להצביע מחדש על האפשרות לפרוש מבריטניה ולהתקיים כמדינה עצמאית.
מי בגד בצפון-אירים
"לבוריס ג'ונסון יש אולי מנדט להוציא את אנגליה מהאיחוד האירופי", אמרה הלילה סטרג'ן, "אבל ממש אין לו מנדט להוציא את סקוטלנד מהאיחוד האירופי. לסקוטלנד חייבת להיות אפשרות לקבוע את עתידה בעצמה".
סטרג'ן עצמה תועדה הלילה בסרטון שהפך ויראלי חוגגת את הפסדה של מנהיגת המפלגה הליברל-דמוקרטית ג'ו סווינסון בסקוטלנד. סווינסון הייתה מהפוליטיקאים הבכירים ביותר שאיבדו הלילה את מקומם בפרלמנט, כשהפסידה לאיימי קלאגן, אשת מפלגתה של סטרג'ן.
גם בצפון אירלנד הצביעו ב-2016 רוב התושבים נגד עזיבת האיחוד האירופי, ומפלגות המתנגדות לברקזיט זכו הלילה לראשונה אי פעם ברוב המושבים בטריטוריה הצפון-אירית. הלאומנים טוענים כי התוצאה צריכה לסלול את הדרך לקיום משאל על איחוד צפון אירלנד עם הרפובליקה של אירלנד.
"אנחנו צועדים לעבר משאל כזה – אני לא יכולה לומר לכם בדיוק מתי, אבל אנחנו צריכים להתכונן", אמרה מנהיגת השין פיין, מארי לו מקדונלד. "עלינו – באופן מסודר – לבנות שיח על אירלנד חדשה ועל שינוי חוקתי. אני לא חושבת שהיוניוניזם (התמיכה באחדות בריטניה) צריך להיבהל או לפחד – זו הזדמנות ענקית לכל מי שחי באי הזה".
אחד הפוליטיקאים שהפסידו הלילה את המושב שלהם בפרלמנט הוא נייג'ל דודס, סגן מנהיג המפלגה היוניוניסטית הדמוקרטית, שתמכה בממשלת המיעוט השמרנית בלונדון אחרי הבחירות ב-2017. המפלגה נבגדה לבסוף על-ידי ג'ונסון בהסכם הברקזיט שגיבש עם בריסל, הסכם שלדברי אנשי המפלגה ייצור גבול כלכלי בין בריטניה לצפון אירלנד.
"האירוניה הגדולה מכולן היא שבמשך עשרות שנים היוניוניסטים הביטו מעבר לכתף וחשבו שהלאומנים האירים הם האיום הגדול", אמר הלילה מייק נסביט, המנהיג לשעבר של המפלגה היוניוניסטית של אלסטר ל-BBC, "אבל בפועל זו הייתה הלאומנות האנגלית".