האנטישמיות לא משתלמת
השמאל העולמי ברוך כישרונות אקדמיים ותרבותיים, אבל פחות מוצלח בחוכמת רחוב. תוצאות הבחירות בבריטניה הן עוד הוכחה: האנטישמיות אאוט
לקלישאות האנטישמיות הרבות שקושרות בין יהודים לכסף ניתן להוסיף כעת, לאחר הבחירות בבריטניה, עוד אחת: האנטישמיות לא משלמת ולא משתלמת. חבר בריטי אמר לי לפני ההצבעה שזה כמו לבחור בין למות מכולרה או מהמגפה השחורה. אבל ההבדל בין בוריס ג'ונסון לבין ג'רמי קורבין מעניין מנקודת המבט היהודית: היהודים ברחו מקורבין, אבל הם לא מצאו בתוכם את האומץ ואת היושרה האתית לתמוך בג'ונסון הפופוליסט.
- לטורים נוספים - היכנסו לערוץ הדעות
ב-ynet
חלק בסוף תמך בשמרנים, חלק לא קטן נמנע מהצבעה, חלק מזערי נשאר עם קורבין. כך שהנושא והקול היהודי אמנם לא הכריעו את גורל הבחירות, אבל הם כן שיחקו תפקיד בכך שבתוצאות הסופיות, בניגוד לתחזיות, לא היה שום מאבק אמיתי בין ג'ונסון לקורבין.
לקורבין ועמיתיו בשמאל האירופי, הישראלי והאמריקני יש ביקורת לגיטימית על מדיניות ישראל, ועד לפני כחמש שנים היא הייתה הקול היחיד שנשמע בעניין הסכסוך הישראלי-פלסטיני. אלא שאז החלו להגיע לאירופה המוני פליטים, מרביתם מוסלמים, מה שהוביל לעלייה במקרי האנטישמיות הפיזית, ובעקבות כך נרשמה עלייה ברצון לשמוע את הנרטיב הישראלי.
כתוצאה מכך, הציבור האירופי וגם האמריקני החל להעלות סימני שאלה לגבי הנרטיב האנטי-ישראלי. וברגע שעלו סימני השאלה, החל גם להימתח הקו ששואל איפה נגמרת הביקורת על ישראל ואיפה מתחילה האנטישמיות. קורבין היה כל כך שקוע בביקורת חד-צדדית על ישראל - ומכאן גם ביחס פטרוני לאויבי ישראל - שהוא לא שם לב בכלל שהוא שוקע עד הצוואר בביצה אנטישמית. רוב הציבור מעוניין בביקורת על ישראל כשהיא עניינית, הוגנת, לא מוטה - אבל אף אחד לא רוצה להיות קשור לאנטישמיות. קורבין לא הבין את זה.
ולכן, מעניין להסתכל על אירופה ועל אמריקה מהזווית היהודית. גם בארה"ב קיימת קוטביות מוחלטת: הימין הקיצוני מנסה כל הזמן להתחבב על ישראל ולהתחכך איתה, בעוד שהיהודים ברובם מרגישים שמדובר בחיבוק דוב, ומנגד השמאל לא רק שאינו עושה שום מאמץ לפנות לקול היהודי - הוא מחבק ללא צנזורה וביקורת את הסיפור הפלסטיני, צועד בצעדות הבי.די.אס, קורץ לאיראנים ועוצם עיניים לעוולות חברתיות, מיניות ומגדריות בחברה הזאת.
עכשיו, כשהתרבות הזאת חיה באירופה, אי אפשר להסתירה. השמאל העולמי הוא ציבור ברוך כישרונות אקדמיים ותרבותיים, אך פחות מוצלח בכל הנוגע לחוכמת רחוב. הבחירות בבריטניה הן עוד עמודה בגרף מאוד ברור: אנטישמיות היא לגמרי אאוט.
מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com
זאב אברהמי
מומלצים