אחרי ה-NBA: סין נגד הכדורגל האנגלי
חלוץ ארסנל המוסלמי מסוט אוזיל, שמיודד עם ארדואן, תקף את "שריפת הקוראן ודיכוי האויגורים" בסין, ובייג'ינג הסירה את קבוצתו מלוח השידורים. בלונדון מיהרו להבהיר: "זו לא עמדתנו". המשטר הסיני מנצל יותר ויותר את כוחו הכלכלי כדי לאיים על מבקריו מעבר לים. את ה-NBA הוא כבר כופף
רשת הטלוויזיה הסינית הממלכתית CCTV ביטלה היום (א') את שידור משחק הליגה האנגלית בכדורגל בין ארסנל למנצ'סטר סיטי בעקבות דברי הביקורת שכתב כוכב ארסנל מסוט אוזיל על יחסו של המשטר הסיני לאויגורים המוסלמים בסין. בתקשורת הסינית דווח כי הערוץ החליט להסיר את המשחק מלוח השידורים שלו משום שדברי אוזיל "אכזבו את האוהדים ואת ההתאחדות לכדורגל".
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בסוף השבוע תקף אוזיל את המשטר הסיני וכתב כי האויגורים הם "לוחמים העומדים איתן נגד רדיפה". הוא מתח ביקורת הן על המבצע שמנהלת סין נגד האויגורים והן על שתיקת המוסלמים בתגובה: "בסין שורפים ספרי קוראן, סוגרים מסגדים, אוסרים על בתי ספרי איסלאמיים והרגו אנשי דת בזה אחר זה", כתב אוזיל. "למרות כל זה, המוסלמים ממשיכים לשתוק".
אוזיל הוא כדורגלן גרמני מוסלמי ממוצא טורקי, ונשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן היה אורח הכבוד בחתונתו. בשנת 2018 פרש אוזיל מנבחרת גרמניה בעקבות ביקורת על החלטתו להצטלם עם ארדואן.
בעקבות דברי אוזיל בסוף השבוע החליטה הטלוויזיה הסינית לשדר משחק מוקלט בין טוטנהאם לוולבס במקום השידור החי של המשחק בין ארסנל למנצ'סטר סיטי. דובר מטעם ארסנל מסר כי לקבוצה אין תגובה בעניין ביטול השידור. אתמול הבהירה ארסנל כי הדברים שכתב אוזיל מייצגים את דעתו שלו, ולא את עמדת הקבוצה: "כמועדון כדורגל, ארסנל תמיד נצמדת לעיקרון של הימנעות מהתערבות בפוליטיקה".
חלום העצמאות האויגורי
דבריו של אוזיל עוררו תגובות נזעמות ברשת החברתית הסיני ווייבו. באחת מהן הוצגה תמונה שבה נראית חולצת משחק עם שמו של אוזיל קרועה כשלצדה מספריים. גולשים דרשו מארסנל לסלקו. ברשת החברתית נפוצו פוסטים תחת השטאג שפירושו "אוזיל מפרסם הצהרה בלתי הולמת", אולם מי שניסה לחפש את ההשטאג אתמול אחר הצהריים לא מצא לו זכר. ווייבו נוהגת לעתים קרובות לצנזר דיונים בנושאים רגישים.
האו"ם וארגוני זכויות אדם מעריכים שבין מיליון לשני מיליון בני אדם, רובם מוסלמים אויגורים, נכלאו על-ידי המשטר הסיני במחנות ל"חינוך מחדש" בחבל שינג'יאנג, כחלק ממה שבייג'ינג מכנה מבצע נגד הטרור. לפי דיווחים, במחנות האלה הם סופגים עינויים והכאות, נמנע מהם מזון והם עוברים אינדוקטרינציה פוליטית שמטרתה להחליש את זהותם הדתית והלאומית. סין מכחישה כל העת שהיא נוהגת באויגורים שלא כשורה.
האויגורים הם בני העמים הטורקיים, מוסלמים ברובם, והם חולקים קשרים תרבותיים ולשוניים עם מרכז אסיה. בחבל שינג'יאנג חיים כשמונה מיליון אויגורים, והם מהווים כמעט מחצית האוכלוסייה שם. מיליטנטים אויגורים גולים מנסים לקדם את הקמתה של מדינה עצמאית לאויגורים בחבל העשיר בנפט, שגובל בפקיסטן, באפגניסטן ובמרכז אסיה. הם מתכוונים לקרוא לה "מזרח טורקסטן".
מאז שנות ה-90 האשימה סין את החמושים האויגורים בשורה של פיגועי טרור נגד אזרחים סינים, ורמזה כי הם קשורים לאל-קאעידה. מנגד, אחרי עימותים קטלניים בין אויגורים לבני האן בשינג'יאנג ב-2009 טענו ארגוני זכויות אדם כי סין מנצלת את התמיכה שלה במלחמה שהכריזה ארה"ב על הטרור העולמי כדי להצדיק את מבצע הדיכוי שלה נגד האויגורים.
הפתרון של סין לטרור: מחנות חינוך מחדש למוסלמים
700 מיליון דולר לשלוש שנים
בשנים האחרונות מאיימת סין יותר ויותר על גורמים ברחבי העולם שתחסום את הגישה שלהם לשוק הצומח שלה, ועל-ידי כך היא מנסה לשלוט בביקורת של חברות, אוניברסיטאות וגורמים אחרים על ענייניה הפוליטיים. סין היא שוק השידורים היוקרתי ביותר של הליגה האנגלית בכדורגל, וזכויות השידור של הליגה נמכרו בסין תמורת 700 מיליון דולר לשנים 2022-2019.
ארסנל תנסה להימנע מתגובת נגד כמו זו שנקטה סין נגד קבוצת ה-NBA יוסטון רוקטס אחרי שהג'נרל מנג'ר שלה, דריל מורי, הביע בציוץ שפרסם תמיכה במפגינים נגד המשטר הסיני בהונג קונג, והכעיס בכך אוהדים ובכירי ממשל בסין.
הציוץ ההוא נמחק במהרה והמועדון הבהיר שמורי אינו מייצג את עמדת הקבוצה. למרות זאת, הציוץ גרם להפסקת כמה שיתופי פעולה בין גורמים סיניים ל-NBA.