ארדואן מאיים להכיר ב"ג'נוסייד האמריקני"
נשיא טורקיה זועם על ההכרה של הסנאט ברצח הארמנים כרצח עם – ומאיים להכיר בהרג ילידי יבשת אמריקה גם כן כרצח עם. "רגע מביש בהיסטוריה של ארה"ב"
נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, שזועם על החלטת הסנאט האמריקני להכיר ברצח הארמנים כרצח עם, איים היום (ג') להכיר בתגובה בהרג הילידים האמריקנים במאות הקודמות כרצח עם.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
"אנחנו צריכים להתנגד ולגמול להחלטות כאלו בפרלמנט", אמר ארדואן בריאיון לאחד מערוצי הטלוויזיה בארצו. "האם אנחנו יכולים לדבר על אמריקה בלי להזכיר את זה (הילידים האמריקנים)? זהו רגע מביש בהיסטוריה האמריקנית", אמר ארדואן לפי ה"אינדיפנדנט" הבריטי.
מדברי ארדואן לא ברור למה בדיוק התכוון כשדיבר על הרג ילידי יבשת אמריקה: אם למלחמותיהם של האמריקנים לאחר הקמת ארה"ב בשבטי הילידים, במהלך כיבושיהם והתפשטותם למערב המדינה, או גם להרג הילידים לפני הקמתה – כשמיליונים מהם מתו אז ממחלות שהביאו עמם המתיישבים האירופים.
איומו של הנשיא הטורקי מגיע על רקע החלטת הסנאט האמריקני ביום חמישי האחרון, שהתקבלה בפה אחד, להכיר רשמית בטבח הארמנים לפני כמאה שנה כרצח עם. בסוף אוקטובר קיבל בית הנבחרים החלטה דומה.
מעניין לציין כי בהצבעה בבית הנבחרים באוקטובר נשמעה דעה דומה מעט לזו שהציג ארדואן, על-ידי אחת משתי המוסלמיות הראשונות בקונגרס, אילהאן עומאר ממינסוטה. היא הייתה אחת משלושה חברים שנמנעו בהצבעה, והתנתה את תמיכתה בהחלטה כזו בכך שתכלול הגדרה של פשעים היסטוריים אחרים כרצח עם – בין היתר של הרג הילידים ביבשת אמריקה.
עומאר ציינה כי היא מאמינה שיש להטיל אחריות על מי ש"אחראי להפרות של זכויות אדם", אך הוסיפה כי "הכרה ברצח עם לא צריכה לשמש כלי במאבק פוליטי". לאחר ההצבעה בבית הנבחרים באוקטובר, שעברה שם ברוב של 405 מול 11 רפובליקנים שהתנגדו, היא אמרה גם כי הכרה כזו "צריכה להיעשות על בסיס קונצנזוס אקדמי ובלי השפעה גיאופוליטית".
לפי היסטוריונים, עד 1.5 מיליון ארמנים נרצחו על-ידי הטורקים העות'מנים בימי מלחמת העולם הראשונה, וחוקרים רבים רואים באירועים האלה את רצח העם הראשון של המאה ה-20. טורקיה מנגד מתעקשת שמספר ההרוגים היה נמוך בהרבה וכי היו אלה קורבנות של מלחמת אזרחים והתקוממות, ולא של רצח עם שיטתי. היא פועלת נמרצות כדי למנוע ממדינות שונות להכיר באירועים כרצח עם, ונוקטת סנקציות נגד מדינות המקדמות הליכי הכרה שכאלה.
למרות שמדובר בהחלטות סמליות בעיקרן, ההכרה ברצח העם הארמני על-ידי בית הנבחרים והסנאט בארה"ב הרגיזה כצפוי את ארדואן. הוא אף איים לסגור בתגובה להחלטות הללו – וכן בתגובה לאיומים מוושינגטון להטיל על ארצו סנקציות – את בסיס חיל האוויר אינצ'ירליק, שבו מוצבים ראשי נפץ גרעיניים אמריקניים.
הערב, וככל הנראה כדי לנסות למנוע הסלמה ביחסים בין שתי המדינות, חברות ברית נאט"ו, הבהירה מחלקת המדינה כי המדיניות הרשמית של ארה"ב בנוגע לרצח הארמנים לא השתנתה, למרות ההחלטות בסנאט ובבית הנבחרים.
בהודעה קצרצרה ביותר מסרה דוברת מחלקת המדינה מורגן אורטגוס כי "עמדת הממשל לא השתנתה. עמדותינו משתקפות בהצהרה הברורה של הנשיא מאפריל האחרון". היא התייחסה להצהרה שפרסם טראמפ ב-24 באפריל, יום הזיכרון בארמניה לרצח העם, ובה אמר כי רצח הארמנים היה אחד "הזוועות ההמוניות הנוראיות ביותר במאה ה-20". עם זאת, הוא נמנע באותה הצהרה מלהגדיר את הטבח כרצח עם.
בחודשים האחרונים החריפה מאוד המתיחות הדיפלומטית בין וושינגטון לאנקרה. בין השאר ארה"ב סילקה את טורקיה מתוכנית ה-F-35 האמריקנית בעקבות החלטת אנקרה לקנות סוללות S-400 מרוסיה, ובית הנבחרים האמריקני קידם סנקציות על הטורקים בעקבות הפלישה הטורקית לחבל הכורדי בצפון סוריה. בשנה שעברה העיבו על היחסים מעצרו של כומר אמריקני בטורקיה וסירובה של ארה"ב להסגיר לטורקיה את איש הדת הגולה פתהוללה גולן, שאותו מאשים ארדואן בארגון ניסיון ההפיכה נגדו ב-2016.
עם זאת, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ וארדואן מתייחסים בחמימות רבה זה לזה. טראמפ, שבהחלטתו להסיג את החיילים האמריקנים מהאזור הכורדי בסוריה אפשר לטורקיה לפתוח במבצע נגד הכורדים, אמר בחודש שעבר שהוא מעריץ את הנשיא הטורקי. ארדואן מנגד אמר לפני שבוע שהוא מעריץ את טראמפ ואת נשיא רוסיה ולדימיר פוטין.