ההתעללות בטכני: בצה"ל התעלמו מהוראת הפצ"ר, מפקדים חמקו מעונש
מעקב ynet: במסגרת הפרשה, שעניינה התעללות פיזית ונפשית בחניכים על רקע "צעירוּת-ותיקוּת", נודע כי בבסיס נמנעו מלהעמיד לדין כ-20 מפקדים, בהם קצינים, על טיוח וקיום קשר שתיקה. חייל: "חבטו בי בלי רחמים". צה"ל: "בוצע תחקיר מעמיק, והוחלט על שינוי תהליכי איתור"
כך מסמסו בחיל האוויר את הוראת הפרקליט הצבאי הראשי - וגורמים פיקודיים התחמקו מעונש בפרשת ההתעללות החמורה: בבסיס בית הספר הטכני של חיל האוויר שבחיפה נמנעו בחודשים האחרונים מלהעמיד לדין שורה של קצינים, נגדים ומפקדים בשירות חובה, שהיו מעורבים בפרשת התעללות נפשית ופיזית אלימה בחניכים ששירתו בבסיס לפני כשנתיים. כך נודע ל-ynet.
פרשת ההתעללות בבסיס חיל האוויר - ידיעות קודמות:
מפקד שבר מקל על גב חיילים, היכה אותם, שיקר - ונשלח לחודשיים מאסר
מפקדים בקורס של חיל האוויר חשודים שהתעללו בחניכים
במסגרת הפרשה שנחשפה ב-ynet, שני מפקדים זוטרים נמצאו אשמים מרכזיים וישירים, ונשלחו לכשני חודשי מאסר בכלא במסגרת עסקת טיעון. אולם, בשל חומרת ממצאי החקירה הוחלט להרחיבה נגד יותר מ-20 אנשי קבע ומפקדים נוספים - הבכיר שבהם בדרגת רב סרן. אלה, לפי החשד, ידעו על דפוסי ההתעללות הנשנים בבסיס, רובם על רקע "צעירוּת-ותיקוּת", אך הסתירו זאת או טייחו את המעשים. בפרקליטות הצבאית החליטו בתום החקירה לסגור את התיק נגד קבוצת המפקדים הגדולה שנחשדה, אך בצירוף המלצה - שלרוב נחשבת כהוראה - לשפוט אותם בדין משמעתי.
את ההוראה העביר הפצ"ר אלוף שרון אפק כבר לפני חצי שנה לחיל האוויר, אך מבדיקת ynet עולה כי בחיל האוויר זלזלו בה, העדיפו להתייחס אליה בתור המלצה בלבד, והעמידו לדין פחות ממחצית מהמפקדים.
נציין כי תיק חקירה שנסגר ללא אישום פלילי על ידי הפרקליטות הצבאית מסתיים בדרך כלל בהוראה להעמיד לדין משמעתי תוך פרק זמן של כ-30 ימים. התמשכות החקירה, ומריחת הטיפול בהנחיה זו של הפצ"ר אלוף אפק, הובילה לכך שרק בודדים מהם הועמדו לדין משמעתי לפני מספר שבועות, ורובם זכו לעונש מקל בדמות "נזיפה" או ריתוק. אחרים התחמקו כליל מעונש מכיוון שהם השתחררו משירות בשנה האחרונה.
לפי חוק השיפוט הצבאי ניתן להעמיד לדין חייל לאחר שחרורו מצה"ל רק אם העבירה המיוחסת לו היא פלילית ולא משמעתית. כלומר, למרות הממצאים החמורים והוראת הפרקליטות הצבאית - חלק מהמפקדים שהיו אמורים להישפט כלל לא יועמדו לדין.
גורמים פיקודיים אחרים שהיו אמורים להישפט ועדיין משרתים בחיל האוויר טרם נשפטו, וזאת בשל העדיפות הנמוכה של הקצונה הבכירה בבסיס הטכני לעיין בממצאי החקירה.
בבסיס הטכני, מהגדולים בצה"ל ובחיל האוויר בפרט שבו עוברים מדי שנה כ-3,000 חיילים, החליפו לאחרונה מפקד בסיס מבלי ש"השולחן נוקה" ומבלי שהפרשה החמורה נסגרה בהתאם להנחיות הפרקליטות הצבאית. ממצאי החקירה העלו כי קשר שתיקה והתעלמות של מפקדים, בהם בשירות קבע, מדפוסי התנהגות אלימים ומשפילים - הובילו למעשים והעידו על תופעה שמרימה את ראשה אחת לכמה שנים, דועכת, ושוב חוזרת. כך היה לפני כחמש שנים במקרה של התעללות קשה בחניך שהסתיימה באשפוזו.
בעדויות שחשף ynet מפרשת ההתעללות בחיפה, תיאר חייל שהותקף על ידי מפקדיו: "חבטו בי בלי רחמים, צעקתי ודיממתי. היה למפקד רוע וזעם בעיניים, ושהיד שלי התנפחה הוא הפסיק. האלימות בוצעה עם מקל תוך הוראה של המפקדים הצעירים לפקודם לשים את ידיו על הקיר בעת המעשה, שהיווה חלק ממסורת מעוותת הנהוגה בבסיס. אחד המפקדים, דווקא איש קבע, העיד בחקירתו כי גם הוא ספג את ה"חינוך" הזה כחייל צעיר.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "הפרקליטות הצבאית הורתה על העמדתם לדין משמעתי של חיילים ששירתו כמפקדי הכשרות בבית הספר למקצועות הטכניים בחיל האוויר, בגין מעשי אלימות שביצעו כלפי פקודיהם במהלך הכשרת הפקודים ביחידה. עוד הורתה הפרקליטות על העמדה לדין משמעתי של מספר משרתי קבע ביחידה, בגין עבירה שעניינה התנהגות שאינה הולמת, בחשד לכך שהכירו התנהגות זו ביחידה, ולא פעלו על מנת למגרה. חלק מההליכים המשמעתיים כבר התקיימו והיתר יסתיימו בעת הקרובה, כאשר במסגרת ההליכים תתקבל החלטה פרטנית ביחס לכל חייל. בנוסף, יש לציין כי לאחר המקרה בוצע תחקיר מעמיק בחיל האוויר שהוצג לראש אגף כוח אדם ולמפקד חיל האוויר, והוחלט על שינוי תהליכי איתור מדריכים, שינוי תהליכי הבקרה בבסיס, הוספת תכנים בקורסי ההכשרה בנושא כבוד האדם, וכן הצגת האירוע ודיון עליו בקורסים פיקודיים".