נדחתה עוד עתירה נגד האסדה: עמותה תשלם 60 אלף שקלים
שעות אחדות לאחר שנדחו עתירות רשויות מקומיות נגד הפעלת אסדת קידוח הגז לווייתן, דחה בית המשפט גם את עתירת "שומרי הבית". משרד האנרגיה הודיע על הפעלת האסדה, השר שטייניץ: "יום היסטורי במדינת ישראל"
עמותת "שומרי הבית" שעתרה נגד הפעלת אסדת הקידוח לווייתן תשלם 60 אלף למשרד להגנת הסביבה ולנובל אנרג'י. כך קבע בצהריים (יום ה') שופט בית המשפט המחוזי בירושלים (בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים) רם וינוגרד שדחה את עתירת "שומרי הבית" בנושא הרכב הקונדנסט. מדובר בתוצר נלווה לגז הטבעי, תערובת גזים שהפכה מגז לנוזל.
השופט ציין כי העתירה הוגשה "ללא תשתית מספקת, והתבררה עד מהרה כמיותרת". עוד הוסיף כי העתירה "מושתתת על תשתית עובדתית רעועה ביותר, כמו גם על הסתירה הפנימית הגלומה בה". השופט ציין בהחלטתו כי יש להניח שהמדינה ושחברת נובל אנרג'י נדרשו להוצאות בסכום העולה פי כמה על סכום ההוצאות שנפסק, וכי הוא אינו מכסה אפילו מהוצאותיהן.
"אלא שבפסיקת ההוצאות במקרה מעין זה יש מקום להעניק משקל לטיב ההליך כמו גם לטיבה הציבורי של הסוגיה ולחשש מ'אפקט מצנן' שעלול להיגרם אם תושתנה הוצאות ריאליות במסגרת עתירות ציבוריות שהתברר כי לא בוססו כראוי, כך עותרים שבפיהם טענות מוצדקות - בשונה מהעותרת במקרה דנא - יימנעו מהבאתם לפני בית המשפט".
השופט לא חסך בביקורת נגד אנשי "שומרי הבית" וציין כי העתירה התגלתה כחסרת תוחלת עוד לפני שהגיע מועד הדיון.
הרכב הקונדנסט משתנה בהתאם למאפיינים הספציפיים של המאגר שממנו הוא מופק. הקונדנסט מלווייתן צפוי להיות דל בבנזן ביחס לתקן הישראלי לבנזין שבו משתמשים בכלי הרכב. בישראל מוזרם קונדסנסט מאסדת "תמר" ליבשה מאז שנת 2013, והקונדנסט מ"לווייתן" שמצטרף אליו, הוא עוד מקור אנרגיה שישמש את תעשיית זיקוק הנפט בישראל.
מוקדם יותר דחה שופט בית המשפט המחוזי בירושלים אלי אברבנאל את עתירת המועצות זכרון יעקב, ג'סר אל זרקא, מגידו, פרדס-חנה כרכור ועמק חפר יחד עם עמותת "צלול", שביקשו להורות על ביטול היתר הפליטה של המשרד להגנת הסביבה לחברת נובל אנרג'י ותיקונו. שלשום הקפיא השופט את היתר הפליטה לאסדת הגז "לווייתן", והורה לנובל אנרג'י להימנע מלקיים באסדה פעילות הכרוכה בפליטת גזים, אך היום ביטל כאמור את החלטתו ואישר להפעיל את האסדה.
עתירת הרשויות המקומיות ביקשה להתמקד, בין היתר, בפליטה החריגה שצפויה להיות בהליך ההרצה שכבר החל. לטענתם, הוראות היתר הפליטה מעדיפות את האינטרס העסקי של חברת נובל אנרג'י על פני שיקולי שלום הציבור, ובניגוד להוראת החוק לא פרסמו בזמן את הוראות הרצת המתקן להערות. עוד נטען כי המשרד להגנת הסביבה לא קבע הוראות בדבר ניטור רציף של בנזן ומזהמים אחרים, אלא קבע כי יעשה דיגום תקופתי בלבד.
לאחר דחיית העתירות: שטייניץ אישר להפעיל את האסדה
בעקבות דחיית שתי העתירות, הוסרו לחלוטין המכשולים ושר האנרגיה יובל שטייניץ אישר בצהריים סופית את הפעלת האסדה. בארות הגז הטבעי ייפתחו ביום שני בשעה 02:00 בבוקר והגז הטבעי יגיע למערכת ההולכה של נתג"ז באותו היום בשעה 15:00 בצהריים ומשם לכל הצרכנים.
מרגע פתיחת הבארות בשעה 02:00 לפנות בוקר תחל זרימת גז בצנרת הימית. כחמש שעות לאחר מכן צפוי להיפלט לאוויר חנקן ובהדרגה חנקן מעורב בגז טבעי, וזאת למשך מספר מצומצם של שעות ובהיקף מוגבל ומפוקח (נישוב).
לדברי שטייניץ, "עשור לאחר גילוי אחד מאוצרות הטבע הגדולים ביותר במדינת ישראל, מאגר לוויתן, הגז הטבעי יתחיל לזרום ממנו אל החוף. זהו יום היסטורי במדינת ישראל, מדובר בציון דרך משמעותי ביישום מתווה הגז הטבעי שיאפשר את הסבת תחנות הכח לשימוש בגז טבעי להפחתת זיהום האוויר ולהפיכת מדינת ישראל למעצמת גז עם ייצוא הגז למצרים ולירדן".
מאגר לוויתן שהתגלה בשנת 2009, מכיל כ-500 BCM וממוקם 110 ק"מ מהחוף בעומק של כ-1650 מטר בעומק המים הכלכליים של ישראל. צנרת ההפקה של מאגר לוויתן מתפרסת על פני מאות קילומטרים ותחילת ההפקה תתבצע מ-4 קידוחי הפקה.
ממשרד האנרגיה נמסר כי "חיבור לוויתן למשק מעניק למשק האנרגיה הישראלי את היתירות הנחוצה במקורות אספקת הגז הטבעי, יוביל להפסקת השימוש בפחם, מאפשר ייצוא גז טבעי למדינות שכנות ומשפר את קידום התחרות במשק".