שתף קטע נבחר

 

ראש ממשלת יפן לנשיא איראן: "מלאו ההתחייבויות בהסכם הגרעין"

שינזו אבה נפגש בטוקיו עם חסן רוחאני וביקש ממנו שטהרן "תמלא תפקיד חשוב בקידום השלום במזרח התיכון". יפן, בעלת ברית קרובה של ארה"ב, מתחזקת יחסים חמים גם עם איראן - ומבקשת לתווך בין המדינות

ראש ממשלת יפן שינזו אבה האיץ הבוקר (יום ו') בנשיא איראן חסן רוחאני למלא אחר ההתחייבויות שנתנה טהרן בהסכם הגרעין שנחתם בשנת 2015 עם המעצמות.

 

 

נשיא איראן וראש ממשלת יפן נועדו בטוקיו    (צילום: רוייטרס)

נשיא איראן וראש ממשלת יפן נועדו בטוקיו    (צילום: רוייטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

אבה הוסיף כי הוא מקווה שאיראן "תמלא תפקיד חשוב בקידום השלום במזרח התיכון". במהלך פגישה בין השניים בטוקיו ביקש רוחאני מראש ממשלת יפן לפעול עם מדינות נוספות כדי לשמור על הסכם הגרעין. איראן החלה להפר את ההסכם בחודש מאי האחרון, לאחר ששנה קודם לכן הודיע נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, על פרישת וושינגטון ממנו. רוחאני שב ותקף את ארה"ב על ההחלטה לסגת מההסכם.

 

זו הפעם הראשונה מזה 19 שנה שנשיא איראן מגיע ליפן. לדברי רוחאני, הסכם הגרעין חשוב מאוד ואילו החלטת ארצות הברית לסגת ממנו "לא הגיונית".

חסן רוחאני ביקור טוקיו (צילום: רויטרס)
נשיא איראן וראש ממשלת יפן נועדו בטוקיו (צילום: רויטרס)

חסן רוחאני ביקור טוקיו (צילום: EPA)
יפן מודאגת מההסלמה באלימות במזרח התיכון. פגישת ראש ממשלת יפן ונשיא איראן(צילום: EPA)
 

ראש ממשלת יפן הביע דאגה מההסלמה במתיחות במזרח התיכון וביקש מאיראן לעשות כל שביכולתה להשיב את היציבות האזורית. יותר מ-80 אחוזים מאספקת הנפט ליפן מגיעה מהמזרח התיכון, ולכן היא חוששת במיוחד מהמתיחות באזור.

 

יפן, בעלת ברית קרובה של ארצות הברית שבאופן מסורתי מתחזקת קשרים ידידותיים עם איראן, רוצה לשמש כמתווכת בין טהרן לוושינגטון. לדברי אבה, מהלך כזה מתבקש גם מצד הקהילה הבינלאומית, במטרה להוביל לסיום המתיחות בין הצדדים.

 

יפן הודיעה בעבר שלא תצטרף לקואליציה האמריקנית לאבטחת השיט במפרץ הפרסי, וצפויה להודיע בקרוב על תוכנית לשליחת כוחות צבאיים לאזור כדי להבטיח את שלומן של מכליות נפט יפניות. לפי גורמים רשמיים, אבה ישוחח על כך עם רוחאני ויבהיר לו כי הכוחות הצבאיים של יפן לא יהיו חלק מהקואליציה בהובלת ארה"ב, ככל הנראה במטרה לשמור על הנייטרליות היפנית.

 

בעקבות הסנקציות האמריקניות, חברות יפניות הפסיקו בחודש מאי האחרון לייבא נפט מאיראן. רוחאני עשוי לבקש מאבה לחדש את ייבוא הנפט, אך צעד כזה לא צפוי להתרחש מכיוון שהסנקציות טרם הוסרו.

 

בחודש יוני האחרון ביקר אבה באיראן והביא עימו מסר מטראמפ על סוגיית הגרעין. במקביל לפגישתו של אבה עם המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי בטהרן, הותקפו שתי מכליות נפט במפרץ עומאן - תקיפה שיוחסה לאיראן.

 

בתום הפגישה ביוני דיווחה סוכנות הידיעות האיראנית "פארס" כי חמינאי אמר לאבה כי "אני לא חושב שטראמפ ראוי להחלפת מסרים כלשהי, ואין לי שום תשובה בשבילו עכשיו או בעתיד". הסוכנות דיווחה כי בפגישה הדגיש חמינאי לאבה שאיראן "בשום אופן לא תשוב לנהל משא ומתן עם ארה"ב".

 

לפי "פארס", בפגישה אמר חמינאי לאבה שאיראן מתנגדת לייצור נשק גרעיני, אך הדגיש בפניו גם שהוא אינו מאמין להצעתו של טראמפ לנהל "משא ומתן כן". הוא טען בפגישה כי הבטחתו של טראמפ שלא לחתור להחלפת המשטר בטהרן היא שקר. זמן קצר אחרי הפגישה בין השניים, מסר משרד המסחר היפני כי בשתי המכליות שהותקפו היה מטען ש"קשור ליפן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ראש ממשלת יפן ונשיא איראן נפגשו בטוקיו
צילום: רויטרס
מומלצים