עריקאת על החלטת האג: "נציף אותם בשמות הקורבנות"
מזכ"ל אש"ף התייחס להחלטת בית הדין הבינ"ל לחקור פשעי מלחמה בישראל - ואמר שיעביר את רשימת הקורבנות המלאה. גנץ תקף את האג ("החלטה פוליטית") וסמוטריץ' קרא לנתניהו להציב אולטימטום לפלסטינים - ומתח ביקורת: "היית צריך לעשות את זה קודם"
מזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף, סאיב עריקאת, אמר הערב (שבת) בעקבות החלטת בית הדין הבינלאומי בהאג לחקור פשעי מלחמה בישראל, כי בכוונתם להציף את בית הדין בשמותיהם של כל הקורבנות הפלסטינים של ישראל.
המשמעויות המדיניות והמשפטיות של ההחלטה בהאג
אתמול, נזכיר, הודיעה התובעת הראשית בבית הדין הבינלאומי האג פאטו בנסודה, כי בתום הבדיקה המקדמית שנפתחה ב-2015 בעניין פשעי מלחמה בגדה המערבית, מזרח ירושלים ורצועת עזה, היא סבורה שיש עילה לטענות לפשעים כאלו - ושהם אכן מתבצעים, אם כי היא לא ציינה מפורשות בידי מי.
בנסודה הדגישה כי היא ביקשה מבית הדין הבינלאומי חוות דעת שתאשרר את סמכותה לפתוח ב"חקירה מלאה" תוך 120 יום. הדבר נותן לישראל שהות לנסות לטרפד את המהלך בסיועה של ארה"ב, אך המשמעות, בכל אופן, רעה מבחינת ישראל.
יו"ר כחול לבן, בני גנץ, כתב עם צאת השבת בחשבון הטוויטר שלו כי "שירתתי את מדינת ישראל לאורך 38 שנה, מחייל ועד לרמטכ"ל ה-20 של צה"ל. אני קובע באופן חד משמעי כי צה"ל הוא מהצבאות המוסריים ביותר בעולם. חיילי צה"ל נושאים בכיסם את פנקס רוח צה"ל שהיא רוח של שמירה על טוהר הנשק וכבוד האדם-על כך תמיד הקפדנו ותמיד נקפיד".
גנץ הוסיף כי "צה"ל, ומדינת ישראל בוודאי, לא מבצעים פשעי מלחמה ואין בסיס לדרישת התובעת בהאג לפתוח בחקירה נגד ישראל. זוהי החלטה פוליטית ולא משפטית. במאבק על הלגיטימציה הבינלאומית של ישראל להגן על עצמה: אין קואליציה ואופוזיציה, כולנו נירתם למאבק למען הצדק ולמען זכותנו הבסיסית להגן על מדינת ישראל ואזרחי ישראל".
ראש הממשלה בנימין נתניהו תקף אתמול את הודעת בית הדין ואמר כי זהו "זהו יום שחור לאמת ולצדק. הופכים את בית הדין הבינלאומי לנשק פוליטי במאבק נגד ישראל. רוצים להפוך את העובדה שיהודים חיים בארץ ישראל, במולדתם, לפשע מלחמה. זה אבסורד. אנחנו ניאבק על זכויותינו ועל האמת ההיסטורית בכל דרך אפשרית".
בתגובה לדבריו, כתב שר התחבורה בצלאל סמוטריץ': "עזוב אותך מהתובעת. זה שבית הדין הוא גוף פוליטי ואנטישמי כולם יודעים. תציב לרשות הפלסטינית אולטימטום של 48 שעות למשוך את התביעה, ולא - מוטט אותה מיידית".
סמוטריץ' מתח ביקורת על מדיניותו הקודמת של נתניהו והוסיף: "היית צריך לעשות את זה הרבה קודם כשהיא דרשה וקיבלה מעמד של מדינה משקיפה, וכשהיא הגישה את התביעה בשנת 2015. היתרונות הגלומים בקיומה של הרשות הפלסטינית למדינת ישראל כבר מזמן לא שווים את הנזק המדיני הכבד שהיא גורמת לנו. תהרוס את חאן אל אחמר מחר בבוקר, ובכל יום תהרוס מאחז בלתי חוקי אחר של הערבים והאירופים. במלחמה כמו במלחמה, נגבה מחיר כבד מכל הצדדים. בשנה הקרובה יהיה לך גיבוי אמריקני וזה בהחלט מספיק".
ישראל תנסה לדחות את החקירה
בינתיים, ישראל תנסה לשכנע את בית הדין בהאג לדחות את הקביעה של התובעת הראשית ותגייס את ארה"ב וגורמים נוספים כדי להפעיל לחץ ולדחות את המהלך עד להשלמת הרפורמה שתשלול את הסמכות של האג לדון במדינות שאינן חברות בה כמו ישראל.
שר החוץ ישראל כץ הנחה את אנשי משרדו לגבש בימים הקרובים המלצות להמשך ההתמודדות עם בית הדין הבינלאומי, וכבר מחר תתקיים הישיבה הראשונה בנושא. התובעת הראשית בהאג המליצה לפתוח בחקירה גם ללא דיון בשאלת הסמכות - אך בית הדין דחה את בקשתה בעקבות לחצים כבדים מהאמריקנים, שאיימו למנוע את כניסתם של שופטי האג לשטח ארה"ב.
אם תיפתח "חקירה בהיקף מלא", כלשון התובעת, היא יכולה להוביל למצב שבו ישראלים יסתכנו במעצר אם יצאו מהארץ. תרחיש כזה מסוכן לישראל, ועלול להפוך אותה בפועל למדינה "מצורעת". גורמים מדיניים בכירים ציינו כי החלטתה של בנסודה תשרת גם את תנועת ה-BDS, שמקדמת חרם על ישראל. לדברי אחד הגורמים מדובר ב"רוח גבית" לתנועה זו.
הודעתה של התובעת פורסמה כשעתיים בלבד לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט פרסם הודעה משלו שלפיה, אין לבית הדין בהאג סמכות בעניין ישראל. "רק מדינות ריבוניות יכולות להקנות לבית הדין סמכות שיפוט פלילית. הרשות הפלסטינית, באופן מובהק, אינה עומדת בתנאים לקיומה של מדינה בהתאם למשפט הבינלאומי ולאמנת רומא", מסר מנדלבליט.
מזכיר המדינה האמריקני, מייק פומפאו, גינה הלילה את ההחלטה ומסר כי "אנחנו מתנגדים בתוקף לחקירה הבלתי מוצדקת, שמכוונת לישראל באופן בלתי הוגן. הדרך לשלום מתמשך היא דרך משא ומתן ישיר".