ישראל נגד התובעת בהאג: "אנטישמית, טרור דיפלומטי"
נתניהו אמר כי ההחלטה לקדם חקירת פשעי מלחמה היא "צביעות נוראה", השגריר באו"ם דנון הבהיר בריאיון לאולפן ynet כי ישראל תנסה למנוע מהמהלך להתפתח לתיק תביעה, השר אקוניס כינה את התובעת "אנטישמית שחיה בחלל החיצון". מומחה לדין בינלאומי הסביר: "זה עניין רציני, זה לא עוד דו"ח"
נמשכות התגובות הנזעמות בישראל על החלטת התובעת בבית הדין הפלילי הבינלאומי לקדם מהלך של חקירת פשעי מלחמה ביהודה ושומרון, כולל מזרח ירושלים, ובעזה. שגריר ישראל באו"ם, דני דנון, אמר הבוקר (ראשון) בריאיון לאולפן ynet כי מדובר בתוצאה של "טרור דיפלומטי" מצד הפלסטינים, והודיע כי ישראל נאבקת כדי למנוע מהחקירה לצאת אל הפועל.
החלטת התובעת בהאג - סיקור נרחב:
הבכירים שעל הכוונת של בית הדין
מנדלבליט: "לבית הדין אין סמכות"
בפתח ישיבת הממשלה התייחס שוב ראש הממשלה בנימין נתניהו לנושא ואמר כי "ביום שישי בית הדין בהאג הפך סופית להיות נשק נגד מדינת ישראל. בהחלטת התובעת יש שלושה אבסורדים. בית הדין הוקם אחרי זוועות מלחמת העולם השנייה ונועד לטפל בבעיות שמדינות מעלות נגד פשעי מלחמה כגון רצח עם, והוא נועד לעשות זאת במדינות שאין להן מערכות משפט. הם לקחו תביעה של הפלסטינים, שלכל הדעות אין להן מדינה, ובאו להאשים את הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון שלבית הדין אין בכלל סמכות עליה".
"אבסורד שני - החלטת התובעת פועלת נגד האמת ההיסטורית", הוסיף נתניהו. "להפוך את העובדה שיהודים גרים בארצם לפשע מלחמה זה אבסורד שקשה להגיד שיש גדול ממנו. החלטת התובעת מנוגדת לאמת, זו צביעות נוראה. נמשיך להילחם נגד האבסורדים הללו, נילחם על זכויותינו בכל הכלים העומדים לרשותנו".
השר אופיר אקוניס אמר לפני כניסתו לישיבת הממשלה כי "אין ספק שהשופטת שהביעה ביום שישי את עמדתה האנטי-ישראלית היא במידה רבה אנטישמית. היא כנראה חיה בחללים חיצוניים. הכול עלילות שווא על ישראל. ישראל לא צריכה לשתף פעולה עם הדבר האנטי-ישראלי הזה".
בריאיון באולפן ynet אמר השגריר דנון: "יש פה טרור דיפלומטי, שבמקום לנהל משא ומתן משתמש בכל הכלים שעומדים לרשות הפלסטינים כדי להדיח את ישראל, והפעם זה בית הדין הפלילי. המהלך ההתחלתי יכול להוביל למהלך נוסף שהוא בעייתי עבורנו, לכן אנחנו נפעל בשבועות הקרובים להפעיל לחץ על מנת שהנושא הזה לא יתפתח לתיק תביעה, ושבית הדין יקבע שאין מנדט לפתיחת תיק בנושא הזה".
דנון הוסיף: "התובעת אמרה שהיא כן מעבירה את זה לבית הדין להחליט אם להמשיך בתיק הזה או לא. היא השאירה פה פתח שאנחנו מתכוונים לנסות ולהשתמש בו. ננסה לבלום את המהלך, ולגרום לכך שלא יתפתח לתיק תביעה - זה מה שהפלסטינים רוצים".
עוד אמר השגריר כי "המהלכים הפלסטיניים בזירה הבינלאומית לא מקדמים את הפלסטינים". לדבריו, "אולי הם מייצרים כותרות לרגע, אבל המצב של הפלסטינים לא השתפר בשנים האחרונות בעקבות הצעדים האלו. וגם עכשיו לבוא ולהאשים את חיילי צה"ל בפשעי מלחמה - האם זה יעזור לאיזשהו פלסטיני? לא. זה ניסיון נוסף להוציא דיבה, לפגוע במדינת ישראל. זה לא מקדם שום דבר, לא את הפלסטינים ולא את המשא ומתן, ואנחנו כמובן נגיב על כך".
החלטתה של התובעת, ציין דנון, לא הפתיעה את הגורמים המדיניים בישראל. "אנחנו נערכנו לכך, היה לנו את המידע המוקדם בנושא, וזו לא הפעם הראשונה שזה קורה", אמר. הוא הבהיר כי ישראל תשתף פעולה עם ההליכים, ותשלח נציגים מטעמה. "בעבר נשלחו עורכי דין שלא מזוהים כנציגי ממשלת ישראל אבל כן טענו טיעונים, העבירו חומרים, זה כן היה יעיל. אני יודע ממקורות באו"ם שדיברתי איתם בעבר ואמרו לי שהמידע שימש אותם וכן סייע לישראל".
גם בכיר הרשות הפלסטינית סאיב עריקאת הגיב על ההחלטה במשדר ואמר: "יש לנו כל זכות להשיג שלום והליכים חוקיים להגן על עצמנו. לפי כל החוקים שהועברו באו"ם, כל הפעולות שצה"ל ביצע נחשבים כפשעי מלחמה. זו לא המצאה שלי. זה חוק בינלאומי. וכמדינה, ישראל החליטה להשתמש בכל הקלפים, כשהיא מכחישה את העובדה שאנחנו קיימים".
היועץ המשפטי של משרד החוץ לשעבר ד"ר אלן בייקר ניסה להרגיע את החששות בישראל והבהיר כי ההליכים בבית הדין הבינלאומי עדיין בשלבים מוקדמים, וייתכן שייבלמו. "בית המשפט צריך לבדוק האם יש לבת הדין הזה יש סמכות שיפוט במצב שיש מחלוקת על שטח", הוא אמר. "בית הדין יכול להתעסק רק בשטח ריבוני של מדינה ריבונית. לא מדובר בשטח ריבונית ולא במדינה ריבונית. אין מדינה פלסטינית".
ד"ר מתן גוטמן, מומחה לדין בינלאומי מהמרכז הבנתחומי בהרצליה אמר מנגד כי "זה עניין רציני מאוד". הוא הסביר כי "ישראל נערכה לרגע הזה. זה לא עוד דו"ח כללי, זה בית משפט עם סמכויות פליליות. אם תתקבל החלטה, תתחיל למעשה חקירה פלילית מלאה".
התובעת בנסודה הודיעה ביום שישי כי מבדיקה מקדמית עולה שיש עילה לטענות לפשעי מלחמה בגדה המערבית, מזרח ירושלים ורצועת עזה. עם זאת היא לא ציינה מפורשות מי מבצע את הפשעים הללו. היא ביקשה מבית הדין בהאג חוות דעת שתאשרר את סמכותה לפתוח בחקירה מלאה בתוך 120 יום.
במאמציה לשכנע את בית הדין לדחות את בקשת התובעת צפויה ישראל לגייס את ארה"ב וגורמים נוספים כדי להפעיל לחץ ולדחות את המהלך. שר החוץ, ישראל כץ, הנחה בסוף השבוע את אנשי משרדו לגבש בימים הקרובים המלצות להמשך ההתמודדות עם בית הדין הבינלאומי, וכבר היום תתקיים הישיבה הראשונה בנושא.
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, שפרסם חוות דעת הקובעת כי לבית הדין אין סמכות בעניין ישראל, דחה אמש את החלטת התובעת בהאג. "לבית הדין אין ולא יכולה להיות סמכות שיפוט מסיבות משפטיות ברורות, ושום לוליינות משפטית לא תשנה זאת", מסר היועמ"ש.
מנדלבליט הסביר כי לבית הדין הבינלאומי אין סמכות בישראל, מכיוון שהיא מדינה עם מערכות אכיפה ומשפט מתפקדות ועצמאיות, ואילו "בית הדין אמור היה לטפל בזוועות החמורות ביותר במקומות בהם שלטון החוק קרס".