איראן מגבירה את מאמציה בסוריה, וישראל מסכלת
המערכה שבין המלחמות חוזרת במלוא התנופה: איראן החליטה לחדש את משלוחי הנשק המדויק, הנ"מ ואת הזרמת אנשי המיליציות לסוריה במטרה לפתוח חזית משם. ישראל נחושה לא לתת לזה לקרות. איתות לכך נראה הלילה בתקיפה בפרברי דמשק
בעקבות הדיווחים מסוריה, אפשר להעריך שישראל תקפה הלילה (בין ראשון לשני) משלוחי נשק אוויריים מאיראן שהגיעו לאזור אל-מאזה, שדה התעופה הצבאי של דמשק. נראה שהיו שם משלוחי נשק ואף בכירים איראנים שהגיעו לאזור הזה. אפשר להעריך שאחרי תקופה של שקט, איראן החליטה לחדש את משלוחי הנשק המדויק ונשק נ"מ מתוצרתה - נשק איכותי המכונה בציבור הישראלי "שובר שוויון". כמו כן, היא חידשה את הזרמת אנשי המיליציות לסוריה.
מרכז המעקב הסורי אחר זכויות אדם דיווח על אמבולנס שהגיע לאזור התקיפה הלילה, כך שניתן להעריך שישנם אבידות בנפש. לפי הדיווחים בסוריה, במתקפה נהרגו שלושה בני אדם לפחות. עוד דווח, כי ההרוגים הם ככל הנראה ממוצא איראני, ויש מידע גם על הרוגים ופצועים נוספים. לפי דיווחים לא מאומתים בסוריה, נפגע בתקיפות מפקד חיל האוויר של משמרות המהפכה, אמיר עלי חג'יזדה, שאחראי על המתקפה המתוחכמת של מתקני הנפט בסעודיה – תקיפה ששיתקה כמחצית מתעשיית הנפט הסעודית. הוא אחראי גם להעברת משלוחי נ"מ מתוחכמים לסוריה, בין היתר לאזור T-4. האיראנים עצמם מכחישים את הדיווחים על הפגיעה בו.
אם אכן היה נפגע אמיר עלי חג'יזדה, האיראנים היו מגיבים בעוצמה חריגה - משום שמדובר באישיות בכירה במשמרות המהפכה, כמעט האדם החשוב ביותר אחרי מפקד משמרות המהפכה עצמו. ב-2018 שלח חג'יזדה סוללות נ"מ חדישות לסוריה, וישראל השמידה את המשלוח. באותה תקיפה, לפי מקורות זרים, נהרגו שבעה קצינים איראנים של משמרות המהפכה.
אפשר להעריך שאם ישראל היא שתקפה באזור דמשק - היא מאותתת שלא תהסס לפעול נגד כל פעילות איראנית. האיראנים הגבירו את הפעילות בשני מובנים. הם עושים הכנות לפגוע בשטח ישראל כתגמול על התקיפה הנרחבת בעקבות שיגור הרקטות לרמת הגולן. האיראנים שינו את המדיניות והחליטו להגיב על כל תקיפה ישראלית, גם אם לא הצהירו עליה בישראל. היו סימנים שהאיראנים מכינים מתקפה נוספת נגד ישראל וגם שהם חידשו את משלוחי הנשק ללבנון - מכיוון שהתאמת אמצעי הייצור בארץ הארזים התגלתה על ידי ישראל ונתקלת בקשיים, בהם השמדת "מערבל הדלק" בביירות בתקיפה מסתורית של רחפנים (שיוחסה לישראל בתקשורת הזרה).
האיראנים גם מקימים מתקנים לוגיסטיים באזור אל-בוכמאל שבגבול עיראק-סוריה כדי לבסס את המסדרון הלוגיסטי היבשתי לסוריה וללבנון. ישראל נחושה בהחלטתה לא לתת לזה לקרות, כפי שהצהירו ראש הממשלה, שר הביטחון, הרמטכ"ל וראש אגף המבצעים אהרון חליוה. היא פועלת במסגרת המערכה שבין המלחמות (מב"ם) כדי למנוע התעצמות שתפגע בה אם תפרוץ מלחמה, וכדי לאפשר לצה"ל חופש פעולה אווירי למקרה של הסלמה. אפשר להניח שלנוכח התגברות המאמצים האיראניים לחדש את התבססותם בסוריה, תגבר גם הפעילות המיוחסת לישראל בתקופה הקרובה.
בלחץ רוסיה, הפסיקו האיראנים לטוס לנמל התעופה הבינלאומי בדמשק, והעבירו את טיסות המטען וכוחות משמרות המהפכה לשדות תעופה צבאיים בתוך סוריה, בעיקר T-4, מנרב ולשדות באזור העיר חמה וחלב. הטיסות הללו שירתו העברה של לוחמי מיליציות שיעיות שפועלים בשירות איראן ונלחמים במורדים שעדיין מתבצרים בחבל אידליב שמדרום-מזרח לחלב. מכיוון שהמשלוחים הקודמים לא סיכנו את ישראל, היא נמנעה מלתקוף בשטח סוריה. עם זאת, לנוכח הגברת הפעילות האיראנית שנוגעת לישראל, אפשר להניח שגורמים צבאיים - במסגרת התיאום האסטרטגי עם רוסיה - הזהירו את הרוסים שישראל לא תשלים עם המצב, תוך ציון מדויק של הנקודות שאליהן מעבירים האיראנים נשק ואנשים.
התגובה הרוסית הייתה שישראל צריכה להימנע מפעולות בשטחה של סוריה, אבל אנשי הצבא המנהלים את המגעים האסטרטגיים, ובראשם האלוף חליוה, הודיעו לרוסים שישראל נחושה בהחלטתה שלא לאפשר לאיראן לבסס חזית נגדה בסוריה ולא לאפשר אספקת טילים מדויקים לחיזבאללה בלבנון. אפשר להניח שבמסגרת ההסדרים למניעת חיכוך (de-confliction), ישראל הודיעה למנגנון התיאום הצבאי עם רוסיה כמה דקות לפני התקיפה, שלפי מקורות סורים יוחסה לישראל. צפויה תגובה רוסית לא אוהדת. אפשר להניח גם שהאיראנים ינסו להגיב על הפעולה הזו בהתאם למדיניות התגובה החדשה שלהם.
ככל הנראה, נראה התגברות של ניסיונות מצד האיראנים לחדש את המאמצים להתבסס בסוריה ולחדש את פרויקט דיוק הטילים. ההערכה היא שישראל לא תשלים עם זה, למרות המצב הפנימי הרגיש.