שתף קטע נבחר

 

חרף התנגדות ערבית: יוזמה ישראלית בכנס משפטי באבו דאבי

הצעת החלטה של משלחת ישראל לכנס בינלאומי נגד שחיתות, בראשות המשנה ליועמ"ש דינה זילבר, עברה למרות התנגדות איראן, סעודיה והליגה הערבית

הרוחות סערו, מדינות ערב ואיראן התנגדו, אבל משלחת משפטית ישראלית שביקרה בשבוע שעבר באבו דאבי הצליחה להעביר החלטה ישראלית תקדימית לייעול מנגנון הביקורת על יישום האמנה נגד שחיתות.

 

בראש המשלחת לוועידת המדינות החברות באמנת האו"ם נגד שחיתות עמדה המשנה ליועץ המשפטי לממשלה דינה זילבר, המופקדת בין היתר על ליווי משפטי של עבודת הממשלה, שלטון מקומי, טוהר המידות בשירות הציבורי, מינויים ומעמד היועץ המשפטי לממשלה. בוועידה השתתפו כ-1,500 נציגים מכ-185 מדינות, כולל נציגי מדינות ערביות רבות מהאזור.

 דינה זילבר בכנס השנתי של העמותה למשפט ציבורי בחיפה (צילום: שרון צור)
דינה זילבר. "ניצול לא ראוי מצד מדינות של הפורום מטעמים פוליטיים"(צילום: שרון צור)
 

אמנת האו''ם נגד שחיתות משנת 2005 היא המנגנון הבין-לאומי המקיף ביותר בתחום המאבק בשחיתות וחברות בה כיום 185 מדינות, בהן ישראל. האמנה נועדה לעודד מדינות לחזק את אמצעי המניעה והאכיפה נגד מעשי שחיתות מדינתיים ובין-לאומיים, והגוף האחראי ליישומה הוא סוכנות האו''ם למאבק בסמים ופשיעה.

 

המשלחת הישראלית קידמה החלטה לייעול מנגנון הביקורת על יישום האמנה ויזמה וארגנה אירוע תחת הכותרת "שומרי סף חזקים ועצמאיים: אבן ראשה במאבק בשחיתות ובהבטחת ביטחון משפטי לכלל הציבור". הדיון בהחלטה הישראלית היה סוער וטעון מאוד עקב התנגדותן החריפה של כמה מדינות ערביות לאימוצה.

 

מצרים, בשם הליגה הערבית, טענה כי ישראל היא מדינה כובשת שאינה מכבדת את החלטות האו"ם ומפרה את המשפט הבין-לאומי. איראן וסעודיה הצהירו כי הן מתנגדות לאימוץ ההחלטה מן הטעם שהן אינן מכירות בזכותה של ישראל להתקיים כמדינה עצמאית. איראן אף ציינה כי הניסיון לקדם את ההחלטה על-ידי ישראל הוא ניסיון פוליטי שמטרתו להסתיר את פניו המכוערות של הכיבוש הישראלי. על אף הניסיונות הבוטים לסיכולה של ההחלטה הישראלית, מאמציה של ישראל, בתמיכה של ארה"ב, נשאו פרי וההחלטה עברה.

 

בתגובה למתקפות החריפות של הליגה הערבית, איראן וסעודיה, אמרה זילבר: "ההתאחדות הבין-לאומית סביב ההחלטה הישראלית היא ביטוי לפנים היפות של הקהילה הבין-לאומית הנאבקת בשחיתות. אנו עדים לניסיון לא ראוי מצד המדינות המתנגדות לניצול לרעה של הפורום מטעמים פוליטיים. מדינת ישראל מחויבת לחתירה להגשמת תכליות האמנה. על המערכה הבין-לאומית למאבק בשחיתות לחצות גבולות פוליטיים, תרבותיים וגיאוגרפיים. מדינת ישראל כמדינה עצמאית, כמו המחויבות של ישראל למאבק בשחיתות, היא נצחית ובלתי ניתנת לערעור".

 

במשלחת היו חברים עורכי הדין איתי אפטר, תמר רוסמן, יעל ביטון, נורית ענבל ואורי קויתי מהמחלקה הבינלאומית במשרד המשפטים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שרון צור
דינה זילבר
צילום: שרון צור
מומלצים