שתף קטע נבחר

 

הרופאים שמחזירים לנשים המוכות את החיוך

במשך שנים סבלה אנה פריירה מבני זוג מתעללים שהותירו אותה כמעט ללא שיניים. "לא חייכתי מגיל 18, התביישתי לצאת החוצה". רשת רופאי שיניים מתנדבים שהוקמה כדי לסייע למיליוני נשים מוכות בברזיל, החזירה לה את החיוך וגם את הביטחון. "זה כמו חלום. לעולם לא אסכים שיכו אותי שוב"

אנה פריירה סבלה מהתעללות מצד בני זוג רבים מאז שהייתה בת 15. האלימות גבתה ממנה מחיר נפשי ופיזי. "נשארו לי רק ארבע שיניים מקדימה. התביישתי לצאת החוצה", היא מספרת. פריירה היא אחת ממיליוני נשים שסובלות מהתעללות מצד בני זוגן בברזיל. כמעט בכל המקרים הגברים המכים מכוונים לפנים ולשיניים של הנשים, על מנת להפחית את נשיותן ולפגוע בערך העצמי שלהן.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  

פריירה היא אחת מבנות המזל. היא קיבלה ביטחון - וחיוך חדש - בזכות ארמנדו פיבה, רופא שיניים מריו דה ז'ניירו המשתייך לרשת לא ממשלתית של מתנדבים שבונים מחדש את השיניים, ואת חייהן, של נשים מוכות. פריירה מספרת ששחזור השיניים היה "כמו חלום" ששינה את חייה.

ברזיל רופאים רופאי שיניים  אלימות נגד נשים (צילום: AFP)
"לעולם לא אסכים שיכו אותי שוב". פריירה (צילום: AFP)

לפני שקיבלה חזרה שיניים לבנות ומבריקות עברה פריירה כמה תקופות קשות במיוחד. "התקיפות החלו כשהייתי רק בת 15 והייתי בהיריון עם בתי הראשונה", משחזרת פריירה שעובדת במשרד לעיצוב גרפי ובגיל 39 יש לה כבר ארבעה נכדים. "הוא התחיל לחבוט בי. עזבתי אותו. אבל אחר כך גם אביה של הבת השנייה שלי התחיל להכות אותי. השיניים שלי נשרו אחת אחרי השנייה".

 

פריירה, המתגוררת בשכונת עוני באזור סאו קריסטובל, מספרת שבפאבלות "גברים אומרים שהם אוהבים להכות את האישה שלהם, כך שאף אחד אחר לא ירצה אותה. הם משאירים את חותמם על פניה". היא לא עזבה את בן זוגה המתעלל השני מכיוון שלא היה לה כסף לעשות זאת. היא גם לא יכלה לחזור הביתה לאמה, שגירשה אותה בגיל צעיר.

 

ההיסטוריה של אמה הייתה דומה - היא הוכתה כל חייה ולא נשארה לה שן אחת, מספרת פריירה. "מאז שהייתי בת 18 ועד עכשיו לא חייכתי. הייתי מובכת". יום אחד היא שלחה הודעה באינסטגרם לשחקנית שאותה העריצה. היא לא ביקשה כסף אלא עזרה, ואמרה שהיא רוצה שיניים יפות כמו שיש לשחקנית.

ברזיל רופאים רופאי שיניים  אלימות נגד נשים (צילום: AFP)
"התוקפים מעוניינים להרוס את הרצון של האישה לחייך". פיבה(צילום: AFP)

השחקנית הגיבה, וקישרה בין פריירה לבין רופאי השיניים המתנדבים. הטיפול נמשך כמעט שנה במשרדו המודרני של פיבה בשכונת בארה דה טיז'וקה היוקרתית - ניגוד מוחלט לשכונת העוני שבה מתגוררת פריירה. הוא השתמש בשתלים דנטליים כדי להחזיר לפריירה את הביטחון והחיוך.

 

עם עגילי חישוק ענקיים המתנדנדים מהאוזניים ומפנים את תשומת הלב לפניה, היא אומרת שהיא שמחה מאוד: "לעולם לא אסכים שיכו אותי שוב".

 

התנאי היחיד: אסור לחיות עוד עם התוקף

על פי FBSP, הפורום הברזילאי לביטחון פנים, 27% מהנשים בברזיל - או 16 מיליון נשים - העידו שסבלו מהתעללות פיזית או נפשית מסוג כלשהו בשנה שעברה. מבין כל המקרים הללו, 42% היו מקרים של אלימות במשפחה. עוד עולה מהנתונים כי נשים שחורות נפגעות יותר.

 

באופן כללי, ברזיל היא אחת המדינות האלימות בעולם. 57 אלף מקרי רצח אירעו בה ב-2018. משבר כלכלי מתמשך הותיר 12 מיליון אזרחים מובטלים, וחוסר תקווה כזה יכול להוות כר פורה לאלימות נגד נשים. "הבנו שמספר הנשים שנפלו קורבן לאלימות במשפחה היה עצום", מסביר פיבה, אותו מכנה פריירה "מלאך".

 

בשנת 2012 הקים רופא השיניים פאביו ביבנקוס את העמותה Apolonias do Bem, על שם אפולוניה הקדושה, פטרונית של רפואת השיניים. על פי המסורת הנוצרית, שיניה נעקרו ורוסקו. לדברי פיבה, יותר מאלף נשים קיבלו טיפול עד כה.

 

רשת רופאי השיניים המתנדבים פועלת גם מחוץ לברזיל, ב-12 מדינות אחרות באמריקה הלטינית ובפורטוגל. בסך הכול 1,700 רופאים מתנדבים בעמותה ומטפלים בנשים מוכות עם אמצעים מוגבלים. לרופאים יש רק תנאי אחד: אסור להן לחיות יותר עם התוקף שלהן.

ברזיל רופאים רופאי שיניים  אלימות נגד נשים (צילום: AFP)
"לא יראיינו אדם חסר שיניים לעבודה". דה-אזבדו(צילום: AFP)

בברזיל, כל אישה זקוקה בממוצע לחמישה או שישה שתלים. טיפול כזה עולה בדרך כלל כ-30 אלף ריאל ברזילאי (7,300 דולר). עבור נשים אלו הטיפול ממומן מתרומות פרטיות, חברות ורופאי השיניים עצמם. אין מימון ציבורי.

 

"בברזיל, לנשים אלה יש זכות לקבל טיפול נפשי ועזרה משפטית, אך אין להן עזרה בטיפול שיניים", אומר פיבה. "ברוב המקרים, אם לא בכל המקרים, התעללות גופנית מתחילה בפה: אגרופים, בעיטות, מרפקים ואפילו התקפות בכלי מטבח. התוקפים מעוניינים להרוס את הרצון של האישה לחייך. ואנחנו רואים שרוב הנשים הללו איבדו יותר ממחצית מהשיניים העליונות שלהן".

 

השחתה כזו של פניהן יכולה למנוע מהנשים למצוא עבודה. "אף אחד לא מתכוון להעסיק מטפלת בלי שיניים קדמיות. אף חנות לא תעסיק אשת מכירות בלי שיניים קדמיות", אומר פיבה. "מנהלים שמגייסים עובדים אפילו לא יראיינו אדם חסר שיניים".

 

אם הנשים לא מצליחות למצוא עבודה, לחייך או אפילו לצחוק, הן לא יכולות גם לאכול בצורה נכונה, מכיוון שהלעיסה נעשית קשה. גם להתנשק לא בא בחשבון.

 

הקסם של אכילת תפוח

"אין לך מושג איך זה לחיות בלי שיניים", אומרת תאיס דה-אזבדו מסאו פאולו. "כשקיבלתי את השיניים החדשות שלי, זה היה מדהים פשוט לאכול תפוח". הטרנסג'נדרית בת ה-70 עברה טיפול להשתלת שיניים לפני שנתיים, כאשר העמותה הרחיבה את שירותיה לטיפול גם בקהילה הטרנסית.

ברזיל רופאים רופאי שיניים  אלימות נגד נשים (צילום: AFP)
"נתנו לי יותר ממה שיכולתי לדמיין". דה-אזבדו(צילום: AFP)

דה-אזבדו אומרת שהותקפה שוב ושוב מאז התפרסמה בציבור כאישה טרנסג'נדרית, מה שהניע את משפחתה להתנער ממנה. לדבריה, היא חשה כי נידונה לחיים בשולי החברה.

 

בברזיל תוחלת החיים של טרנסג'נדרים היא 35 בלבד, לעומת 75 לכלל האוכלוסייה. דה-אזבדו אומרת שאיבדה את שיניה כש"נלחמה על חייה", ללא הסבר נוסף.

 

היא הפכה ל"מומחית" לשימוש במסטיקים לייצור שיניים מזויפות. ואז, בגיל 68, היא קיבלה שתלים. "מה שהם נתנו לי הוא עמוק ומשמעותי יותר ממה שיכולתי לדמיין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"התביישתי לצאת". פריירה
צילום: AFP
מומלצים