פולין נגד פוטין: "לא התחלנו את מלחמת העולם"
פוטין מתנגד בתוקף לקביעה שברית המועצות חולקת אחריות לפרוץ מלחמת העולם השנייה. "זו שטות מוחלטת", תקף הנשיא ואמר שהמלחמה החלה בעקבות קנוניה של גרמניה הנאצית עם פולין ומדינות נוספות. ורשה זועמת
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
מלחמת העולם השנייה פרצה ב-1 בספטמבר 1939 כשגרמניה הנאצית פלשה לפולין. שבועיים אחר כך תקף הצבא האדום את פולין ממזרח, מתקפה שבעיניי הפולנים עדיין נחשבת ל"סכין בגב". המתקפה הייתה בעקבות הסכם "ריבנטרופ מולוטוב", שכלל הסכם אי תוקפנות וחלוקת השליטה על המדינות הבלטיות. ב-17 בספטמבר פלשו הסובייטים לפולין.
בהחלטה שאימץ הפרלמנט האירופי קבעה אירופה שברית המועצות וגרמניה הנאצית היו האחראיות לפרוץ מלחמת העולם השנייה. פוטין הגיב לכך בזעם ואמר: "זו שטות מוחלטת". לאחרונה טען נשיא רוסיה בכמה הזדמנויות שפולין אחראית למלחמה, והחריף את המתיחות בין שתי המדינות הסלאביות. בשישי שגריר רוסיה בוורשה זומן לשיחת נזיפה במשרד החוץ הפולני.
לפי פוטין קנוניה של אדולף היטלר ומעצמות במערב - כולל פולין - סללה את הדרך למלחמה. הוא תקף את פולין וציטט חומרי ארכיון שלדבריו מראים שהשגריר הפולני בגרמניה הנאצית החמיא לכוונתו של היטלר להיפטר מהיהודים. פוטין השתמש במילים קשות נגד השגריר, וכינה אותו "חלאה" ו"חזיר אנטישמי".
בתגובה אמר ראש ממשלת פולין מורביצקי שללא שיתוף הפעולה של סטאלין עם היטלר, והמשאבים שסיפקה ברית המועצות לגרמניה, "מכונת הפשע הנאצית לא הייתה משתלטת על אירופה". מורביצקי אמר ש"הנשיא פוטין שיקר בנוגע לפולין בכמה מקרים, ותמיד עשה את זה בכוונה". הוא הוסיף: "זה בדרך כלל קורה במצב שבו הרשויות במוסקבה סובלות מלחץ בינלאומי שנגרם כתוצאה מהמעשים שלהן. והלחץ הזה הוא לא בזירה ההיסטורית, אלא בזירה הגאופוליטית המודרנית".
מורביצקי חושב שהסיבה להאשמות של פוטין היא כישלונות רוסיים בזירה הבינלאומית – כמו השעיית הספורטאים שהשתמשו בחומרים אסורים או הניסיון הכושל שבלארוס תהיה כפופה למרותה של רוסיה. "אני מתייחס למילים של הנשיא פוטין כניסיון להסתיר את הבעיות האלה", הוא אמר.
ראש הממשלה הפולני הזכיר גם את החרפת הסנקציות של האיחוד האירופי בעקבות סיפוח חצי האי קרים, ואת הסנקציות שארה"ב עשויה להטיל על רוסיה בגלל צינור הגז "נורד סטרים 2" שיעביר גז מרוסיה לגרמניה ומערב אירופה. פרויקט צינור הגז מתקדם למרות התנגדותן של פולין ומדינות בלטיות נספות, שחוששות שהצינור ישמש את רוסיה כאמצעי להפעלת לחץ פוליטי.
מתנגדי הממשלה השמרנית בפולין מתחו ביקורת על ההתנהלות בסערה האחרונה, ואמרו שוורשה הגיבה בצורה איטית ופסיבית מדי למתקפה הרוסית. דונלד טוסק, שהיה ראש ממשלת פולין ולאחרונה נשיא המועצה האירופית, קרא לאחדות בארצו. "אל מול השקרים החצופים של הנשיא פוטין והתעמולה הרוסית דרושה עמדה משותפת של הרשויות הפולניות והאופוזיציה. זה לא הזמן והמקום למחלוקת פנימית", אמר טוסק.
השגרירה האמריקנית בפולין, ג'ורג'ט מובסכר, הביעה תמיכה בוורשה. "הנשיא פוטין היקר, היטלר וסטאלין קשרו קשר להתחיל את מלחמת העולם השנייה. זו העובדה. פולין הייתה קורבן של הסכסוך המזעזע הזה", כתבה בטוויטר, באנגלית ובפולנית. בשגרירות הרוסית מיהרו להגיב: "שגרירה יקרה, את באמת חושבת שאת יודעת על היסטוריה יותר משאת יודעת על דיפלומטיה?".
היחסים בין רוסיה לפולין הידרדרו מאז נפילת השלטון הקומוניסטי בפולין לפני 30 שנה. מאז ורשה התקרבה למערב, הצטרפה לנאט"ו ולאיחוד האירופי ומטפחת קשרים הדוקים עם ארה"ב. בנוסף היא מנסה להפחית את התלות שלה בגז ובנפט של רוסיה.
פולין לא הזמינה את פוטין לטקסים הבינלאומיים ב-1 בספטמבר בוורשה לציון 80 שנה לפרוץ מלחמת העולם השנייה. פוטין גם לא הגיע לטקס לציון שחרור מחנה ההשמדה אושוויץ שהיה ב-27 בינואר.
שלושה מיליון יהודים פולנים נרצחו בשואה. בשנות המלחמה נספו עוד שלושה מיליון פולנים שאינם יהודים.