שתף קטע נבחר

 

ריבלין על הדיון בבג"ץ: "דמוקרטיה זה רצון העם, אבל העם צריך לרצות נכון"

בוועידת התחזיות ל-2020 של כלכליסט התייחס הנשיא לדיון בבג"ץ על כשירות נתניהו להרכיב ממשלה תחת כתב אישום: "יש בהחלט בעיה בין ערכים לרצון העם". בהמשך הדגיש: "צריך להגן על נבחרים שרוצים להדיח בניגוד לרצון העם". הוא עקץ את המבקר אנגלמן: ביקורת המדינה חייבת להיות רשות עצמאית, כמו עד לפני כמה חודשים

 

 

 

ריבלין: "העם צריך לרצות נכון"    (צילום: כלכליסט)

ריבלין: "העם צריך לרצות נכון"    (צילום: כלכליסט)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

נשיא המדינה ראובן ריבלין התייחס הבוקר (שלישי) בוועידת התחזיות לשנת 2020 של כלכליסט לדיון בבג"ץ בסוגיית כשירותו של ח"כ שמעל ראשו מרחף כתב אישום - כמו בנימין נתניהו - להרכיב ממשלה, ואמר: "דמוקרטיה זה רצון העם, אבל העם צריך לרצות נכון". בהמשך נשאל הנשיא "איך נאשם בשוחד יקים ממשלה?" - והשיב: "אני חושב שצריך להגן על הנבחרים שרוצים להדיח אותם בניגוד לרצונם ובניגוד לרצון העם כשאין סיבה להגיש כתב אישום. לכן צריך פיקוח וזהו לשון החוק".

 

ריבלין אמר בפתח דבריו: "הבנתי שהנושא הזה יכול להישאל, ואמרתי לעצמי 'אז מה אני אענה?', אם כי אני חושב שיש לי דעה. יש לנו בהחלט בעיה בין חוק למוסר, בין ערכים לבין רצון העם, אלה דברים שצריך לדון בהם בכובד ראש - בסופו של דבר הדמוקרטיה היא רצון העם אבל העם צריך לרצות נכון".

ראובן ריבלין (צילום: יריב כץ)
"יש בעיה בין חוק למוסר". ראובן ריבלין(צילום: יריב כץ)

הנשיא הוסיף: "זו הפעם הראשונה שנגד ראש הממשלה מכהן מוגש כתב אישום. לצערנו הרב אנחנו נמצאים במצב שאנשים יכולים להשתמש בכוח בתמורה שלא מתקבלת על דעת המוסר ולא על החוק".

 

כשנשאל על אפשרות חנינה לראש הממשלה ענה: "כשאצטרך להחליט בנושא יהיה מעניין. מדובר בשמועות. אני לא מתכוון לדון בדברים שאולי אצטרך לקבל בהם החלטה".

 

ריבלין התייחס לנושא החסינות של ראש הממשלה נתניהו, והוסיף עקיצה לעברו של מבקר המדינה מתניהו אנגלמן: "נושא החסינות הוא איזושהי בריקדה, עמדת הגנה לנבחר ציבור שלא תבוא מערכת אחרת, מערכת חיצונית לבחירת העם, שיש לה עצמאות, כמו עצמאות התביעה, כמו עצמאות של מה שהיה פעם מבקר המדינה". ריבלין הסביר: "אני רק אומר, לפי דעתי ביקורת המדינה חייבת להיות רשות עצמאית שתבקר את הפרקליטות בלי כל ספק, אבל לא תזלוג לכיוון הרשות המחוקקת. קמה רשות רביעית שהייתה עד לפני כמה חודשים רשות מאוד אפקטיבית, שהייתה אמורה לבוא ולומר בזמן אמת - עד כאן. לכל אחד".

 

הנשיא הוסיף: "אלה הם דברים שלא אני המצאתי. כשנכנסתי לכנסת הייתי בוועדת ביקורת המדינה, ליבאי היה יו"ר, הייתה לנו מבקרת מדינה שאמרה לאנשי הצבא שביניהם היו גיבורי ישראל, שמסכות הגז לא יעילות, וכולם צחקו עליה, והמערכת ידעה מה היא אומרת".

 

אנגלמן דיבר גם הוא בהמשך בוועידה ובהמשך לדיווחים על דו"חות שקוצצו ועודנו כדי להקל על בכירים, אמר: "אנחנו לא מצנזרים ולא מטייחים. אני כן מדגיש שדבר שאני חתום עליו, אני מגבש לגביו דעה בצורה מיטבית. אני מבין שאפשר לבקר את המבקר, גם אני יזמתי ביקורת על משרד מבקר המדינה - אבל בדרך מכבדת. יש להתאזר בסבלנות".

 

המבקר הוסיף כי מבחינתו מדובר ביום חג, שהן הוא מגיש "כ-25 דוחות שהושלמו בימים אלו על ידי צוותי הביקורת, ואני מציע לציבור להתאזר בסבלנות. הדוחות מומצאים לראש הממשלה ולאחר מכן מוגשים לציבור, ואני מציע לשפוט את המבקר לפי דוחותיו".

 

כנס לשכת עורכי הדין (צילום: מוטי קמחי)
"חייב לעמוד בראש רשות עצמאית". אנגלמן (צילום: מוטי קמחי)

השופטים בבית המשפט הלעיון (צילום: רויטרס)
השופטים בדיון בבג"ץ. מימין: פוגלמן, חיות ומלצר(צילום: רויטרס)

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ריבלין התייחס בכנס למערכת הבחירות השלישית שמתרגשת על ישראל, למרות המתווה שהציע כדי למנוע אותה: "רציתי למנוע בחירות בכל מאודי, כי לא יתקבל על הדעת שמדינה נורמלית כמו שלנו תלך לבחירות פעם שלישית בשנה. מתווה הנשיא היה מתווה שניסה לרבע את המעגל ואמרנו שראש הממשלה, כל עוד לא הוגש נגדו כתב אישום, יהיה נתניהו. רצינו לאפשר לראש הממשלה לשמר את מעמדו כל עוד הוא מבין שכשמוגש נגדו כתב אישום הוא מכריז על נבצרות. הצענו הצעה מצוינת, והתגובה שקיבלתי דווקא מצידו של ראש הממשלה המכהן הייתה שהוא מקבל את המתווה. אבל כששמעתי את הפרשנויות שלו נראה שהוא לא הבין אותי כל כך".

 

בבית המשפט העליון בירושלים התקיים הבוקר הדיון של שופטי בג"ץ בעתירה שמבקשת לקבוע האם ניתן להטיל על בנימין נתניהו את המנדט להרכבת הממשלה הבאה. בדיון השתתפו נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות, המשנה לנשיאה חנן מלצר והשופט עוזי פוגלמן. עשרות תומכים של נתניהו הפגינו מחוץ לבית המשפט. הם הניפו שלטים שעליהם נכתב בין היתר: "אין אמון בפרקליטות" ו-"בג"ץ נגד עם ישראל".

 

הנשיאה חיות פתחה ואמרה כי "זו סוגיה שאנו דנים בה בשאלה מקדמית - האם בית המשפט או היועץ המשפטי לממשלה אמורים לדון ולהכריע בשאלות המהותיות שנידונות כאן". בהמשך הדיון אמרה השופטת חיות: "יש שלב שאין הוראת חוק שמונעת ממשיב 2 (נתניהו) להתמודד בבחירות. אנחנו עוד לא יודעים מה יהיו תוצאות הבחירות האלו. לאחר הבחירות הכדור יעבור לנשיא המדינה שעל פי התייעצות עם ראשי סיעות יטיל על מי שיש לו את הסיכויים להרכיב את הממשלה. השאלה למה עכשיו ולא בצומת הבא".

 

 

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
ריבלין ונתניהו
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים