קורבנות עבירות מין בילדות נאבקים בחוק ההתיישנות: "מפלט לעבריינים"
החוק מקשה על נפגעי אלימות מינית במשפחה להמתין לשעת כושר להגשת תלונה. עתירה לבג"ץ תקרא לביטול חוק ההתיישנות. "התוקפים ממשיכים לפגוע", סיפרה לאולפן ynet אישה שנאנסה בילדותה בידי בני משפחתה
ניצה סקולניק (64) עברה בילדותה תופת שלא שכחה, אך הדחיקה במשך 40 שנה. בני משפחתה – אחיה הגדול, אביה וסבה, אנסו אותה על בסיס יומי מגיל 5 עד 16, אז אזרה כוח וברחה מהבית. ארבעה עשורים אחר כך, על רקע אלימות שספגה מבעלה, הכול צף אצלה מחדש - אך אז היא גילתה שאיחרה את הרכבת מבחינת החוק.
לתרומה לעתירה נגד חוק ההתיישנות - לחצו כאן
"הסיפור שלי רק התחיל לעלות בגיל 45", היא מספרת בריאיון לאולפן ynet. "רק אחרי שגידלתי שמונה ילדים והם עזבו את הבית, פתאום הגוף שידר לי שאני צריכה לטפל במה שאני מרגישה".
החוק בישראל קובע כי תקופת ההתיישנות בת 10 השנים על עבירות מין שבוצעו בקטינים שלא על ידי בן משפחה - תחל רק בהגיעו לגיל 18, ולכן תסתיים בגיל 28. המחוקק הכיר בכך שבעבירות מין במשפחה עלול לקחת לנפגע העבירה זמן רב לאזור אומץ ולהתלונן ועל כן קבע תקופת התיישנות מוארכת, שתיספר רק כאשר הקטין שבו בוצעה העבירה מגיע לגיל 28, ותסתיים בהגיעו לגיל 38.
אך עבור ניצה, כאמור, זה לא הספיק. "כשאת באה בגיל מאוחר ואומרת 'אוקיי, הדבר הזה קרה ויש אשמים ואולי צריך לטפל בהם' - אין איך לעשות את זה כי החוק הפלילי אומר שאם עברו 10 שנים העניין מת, סגור. מה זה 10 שנים? ילדה בת 5 נפגעת עד גיל 16, היא גדלה, מתחתנת, משחזרת את החוויה. התחתנתי עם מישהו שהמשיך להתעלל בי, בגיל 45 כבר הייתי פנויה ואז זה עלה".
ניצה מסבירה כי השתיקה הארוכה של קורבנות פגיעה מינית בילדות היא תוצר של בושה ורגש אשמה. "אתה עובר תהליך קשה והרבה פעמים המשפחה בכלל דוחה את זה ושואלת 'עזבי מה את צריכה עכשיו?', לי אמרו 'מה הסיפור שלך? יש לך ילדים, הכל בסדר, התגרשת, את חיה טוב'. אבל אני רוצה לחיות, באמת לחיות".
בגיל מאוחר ניצה גילתה כי גם אימא שלה הייתה קורבן לגילוי עריות. "היא לא שמרה עליי מכיוון שהיא עברה את זה, היא ראתה שאח שלי אונס אותי והיא המשיכה ללכת כי היא הייתה חסרת אונים. 80% מהפגיעות הן בתוך המשפחה, אנחנו נהרסות ומעבירות את זה בין דורות כשזה לא מטופל. תודה לאל שהצלחתי לשבור את המעגל הזה".
ניצה, שכיום מטפלת בנפגעות תקיפה מינית, מסבירה כי חוק ההתיישנות הרסני במיוחד במקרים כאלה. "אם הפוגע מסתובב, הוא עדיין פוגע. רוב הנשים שאני מטפלת בהן אומרות לי שהן חוששות בעיקר מזה. חוק ההתיישנות הוא מפלט, הוא מלון 10 כוכבים. הם ממשיכים לפגוע כי רובם סדרתיים. אם זה דוד, הוא ממשיך עם כל האחייניות ואם זה אבא הוא ממשיך עם הבנות. הם מקבלים מתנה ואנחנו נחנקות עם החוויה. חליתי בסרטן פעמיים ואין לי ספק שזה בגלל ששמרתי בבטן את כל מה שקרה לי. אם אתה לא משחרר את זה אתה לא יכול לחיות".
קמפיין מימון המונים שנפתח כדי לגייס כסף לצורך עתירה לבג"ץ נגד חוק ההתיישנות על עבירות מין צבר כבר יותר מ-70 אלף שקלים.