סיכום דצמבר: גשום מהממוצע בצפון ובמרכז, פחות בדרום
נתוני השירות המטאורולוגי לחודש החולף מגלים כי גשמי הברכה העלו במידה ניכרת את ממוצע כמויות המשקעים ממרכז הארץ לצפונה. בכיוון השני חלה ירידה בכמות הממוצעת. והיכן נרשמה כמות הגשמים הגדולה בדצמבר?
חודש דצמבר 2019 היה גשום באופן ניכר מהממוצע בצפון הארץ ובמרכזה, ובדרום הארץ היו כמויות הגשם נמוכות מהממוצע. כך נמסר בסיכום החודשי של השירות המטאורולוגי. בסיכום נמסר כי הגשמים ירדו בחלקם הגדול באירוע משמעותי שהיה בסוף החודש, ושבמהלכו נמדדו כמויות גשם חריגות ליממה בצפון הארץ.
"הגשם הרב שירד בצפון הארץ מחק את הגירעון שהיה לפני כן בכמויות הגשם המצטברות מתחילת העונה, כך שכעת הן עולות על הממוצע לתקופה המקבילה. הטמפרטורות בדצמבר היו קרובות לממוצע. שנת 2019 הייתה חמה מהממוצע, אולם היא הייתה פחות חמה מארבע השנים שקדמו לה", נמסר בדו"ח.
כמויות המשקעים הגדולות באחוזים ירדו בגולן, בגליל וברמות מנשה: באזורים אלה ירדו במהלך דצמבר 250 עד 350 מילימטרים, שהם פי שניים ויותר מהממוצע הרב שנתי לחודש. במרכז רמת הגולן כמות הגשם הגיעה לפי שניים וחצי מהממוצע לחודש. במספר תחנות אף ירדו יותר מ-350 מ"מ (חרשים 381 מ"מ, תפן 361 מ"מ, נווה אטי"ב 358 מ"מ ויחיעם 356 מ"מ). גם במישור החוף הצפוני, בעמק החולה ובאזור הכינרת הכמויות שירדו בדצמבר הם פי שניים מהממוצע.
באזורים אחרים, מלבד הדרום, ירדו כמויות של 120%-150% מהממוצע, ואילו במישור החוף הדרומי ירדו כמויות גבוהות פי שניים מהממוצע. בחלקו הצפוני של עוטף עזה ירדה כמות רגילה בעונה. החסר הגדול היה באזור הדרומי של העוטף, וכן בצפון הנגב - שם ירדה רק כ-50% מהכמות הממוצעת לחודש דצמבר, "וביתר חלקי הנגב והערבה כמעט ולא ירד גשם".
בנוגע לכמויות המצטברות מתחילת העונה, המערכת החורפית האחרונה הביאה לכך שבצפון הארץ כמויות גשם המצטברות מתחילת העונה עולות על הממוצע הרב שנתי לתקופה המקבילה (עד סוף דצמבר) ומגיעות ל-110% עד 140%. לפני כן היה גירעון גדול עם כמויות גשם שהגיעו למחצית מהממוצע לתקופה המקבילה. בשומרון ובשרון כמויות הגשם שירדו עד עתה קרובות לממוצע לתקופה המקבילה או אף עוברות אותו.
במרכז הארץ הגירעון שהיה בסוף נובמבר ורוב חודש דצמבר צומצם באופן ניכר, אך לא נסגר - כמויות הגשם בסוף דצמבר מגיעות ל-70% עד 85% מהממוצע. עם זאת במספר נקודות במישור החוף הדרומי כמויות הגשם המצטברות קרובות לממוצע ואף עולות עליו.
בדרום הארץ הגירעון הגדול נמשך וירד עד כה רק כשליש מכמות הגשם הממוצעת. עם זאת במספר מקומות בהר הנגב ודרום הנגב הכמויות עוברות את הממוצע לתקופה המקבילה בזכות גשמי אוקטובר", נמסר מהשירות המטאורולוגי.
הטמפרטורות בדצמבר היו קרובות לממוצע (2009-1995) ברוב האזורים. בערבה הן היו גבוהות מהממוצע ב-0.5 עד 1.5 מעלות.
מהסיכום השנתי הראשוני עולה כי שנת 2019 הייתה חמה מהממוצע (1981 עד 2010), כפי שהיו כל השנים מאז 1998. "יחד עם זאת", נאמר בדו"ח, היא נמצאת במרחק רב משנת 2010 שהייתה החמה ביותר, והיא הייתה חמה פחות מארבע השנים הקודמות (2015 עד 2018)".