נתניהו מבקש שוב מימון: "לא היה צריך לדון בעתירה"
רה"מ פנה פעם נוספת לוועדת ההיתרים, שתכונס בהרכב חדש לפי החלטת המבקר אנגלמן, וביקש אישור למימון הגנתו המשפטית. לפני כן התייחס להחלטת העליון למחוק את העתירה שביקשה למנוע אפשרות להטיל עליו את הרכבת הממשלה: "העם יחליט מי ינהיג אותו. מקווה שכך ינהגו גם בעתיד"
ראש הממשלה מביע סיפוק מהחלטת בג"ץ למחוק את העתירה, ואומר כי הוא "מקווה שכך ינהגו גם בעתיד". לפני טקס החתימה על הסכם הגז עם יוון וקפריסין באתונה אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי "בית המשפט נהג נכון בזה שהוא דחה את העתירה, אבל שיהיה ברור - אני חושב שלא צריך לדון בזה בכלל כי הבחירה של העם מי ינהיג את העם היא בחירה של העם בלבד ולא של אף אחד אחר. זו הייתה העמדה שלי ולא השתנתה, ואני מקווה שכך ינהגו בעתיד. זה לא צריך להגיע בכלל לדיון ולהכרעה - ההכרעה היא של העם ושל העם בלבד". שעה לאחר מכן הגישו עורכי דינו בקשה מחודשת לאישור מימון ההגנה המשפטית.
בית המשפט העליון פרסם היום את החלטתו בעתירה שביקשה לקבוע אם ניתן להטיל על נאשם בשוחד את המנדט להרכבת הממשלה וקבע כי לא יכריע כעת בשאלה זו. העליון מחק את העתירה בקובעו כי "בעת הזו היא תיאורטית ומוקדמת" - אך עם זאת לא דחה אותה על הסף. נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות ציטטה מקהלת בשורה התחתונה: "לכַּל זמְןָ, ועְתֵ לכְלָ-חפֵץֶ תּחַתַ השַּמָיָםִ (קהלת, פרק ג', פסוק א')".
בהחלטתם ציינו השופטים כי "אף שהסעד שנתבקש בעתירה נוסח בלשון כללית נימוקי העתירה כולם מכוונים ומתייחסים לעניינו של ראש הממשלה בנימין נתניהו. בהקשר זה ציין בית המשפט כי לא כל העובדות אשר מתוכן יש לגזור את הדין ידועות לעת עתה, כי מערכת הבחירות היא 'ממלכת אי הוודאות' וכי סימן השאלה הגדול ביותר נוגע לתוצאות הבחירות ולזהות חבר הכנסת שעליו ימליצו בפני הנשיא רוב סיעות הבית להרכיב את הממשלה. כל אחד מהנעלמים הללו, כך נקבע, משפיע על הסוגיה שהעלו העותרים והוא אף עשוי לייתר את הדיון בה כליל. משטרם נולדו התנאים המאפשרים לנשיא המדינה לקבל החלטה בעניין זה לפי חוק יסוד: הממשלה נקבע, כאמור, שהעתירה היא מוקדמת ותיאורטית בעת הזו".
שופטי העליון ציינו כי אמנם "הסוגיה שהועלתה בעתירה היא אכן עקרונית וחשובה. היא נוגעת לעקרון שלטון החוק, לטוהר המידות של נבחרי הציבור ולאמון הציבור במוסדות השלטון ומשכך היא נוגעת לליבת ערכי היסוד שעליהם מושתתת שיטת המשפט שלנו. על כן דחה בית המשפט את טענת ראש הממשלה ותנועת הליכוד כי מדובר בסוגיה שאינה שפיטה. עם זאת, ובהתייחסו לעמדת העותרים הרואים כחזות הכל את הסרת אי הוודאות מן הסוגיה המשפטית שהעלו, הדגיש בית המשפט כי על פי שיטת הבחירות בישראל הבוחרים מצביעים לרשימות מפלגתיות ולא למועמדים לראשות הממשלה".
בית המשפט ציין עוד כי ראש הממשלה כשיר להתמודד בבחירות בראש רשימת הליכוד בהיעדר מגבלה בחוק האוסרת עליו לעשות כן, תהא אשר תהא ההכרעה בסוגיה שהועלתה בעתירה. "לבסוף", נכתב בהכרעה, "עמד בית המשפט על כך שתקופת בחירות היא תקופה רגישה מבחינה פוליטית, ועל כן מן הראוי כי ינהג באיפוק ובריסון וביתר שאת נוכח התקופה הרגישה והמורכבת ביותר שבה נתונה כיום מדינת ישראל, אשר אין לה אח ורע בהיסטוריה השלטונית שלנו".
בתוך כך, פרקליטי ראש הממשלה, עורכי הדין עמית חדד ויוסי כהן, פנו היום לוועדת ההיתרים בבקשה מחודשת למימון הוצאותיו המשפטיות של נתניהו. מבקר המדינה מתניהו אנגלמן מינה את שתי יושבות ראש ועדת ההיתרים, השופטות בדימוס נחמה מוניץ ושולמית דותן, שידונו בנושא יחד עם נציג ציבור, ישראל תיק. חברי הוועדה צפוים לדון בבקשת נתניהו ולקבוע אם חל שינוי מהותי שמצדיק דיון מחודש בנושא.