אלף שיחות לא נענו, הקריאה מהמעלית הוגדרה "אירוע שוגג"
עומק המחדל נחשף בתחקיר הפנימי: שלושה מוקדנים בלבד נדרשו לענות לאלפיים שיחות בעיצומה של הסערה. אחת מהן שהתקבלה ב-12:42, על שני לכודים במעלית ברחוב נדב 2, הוגדרה "אירוע שנפתח בשוגג". הכבאים, שהוזעקו פיזית על ידי דיירים, הגיעו לזירה רק 26 דקות לאחר מכן
מחדל שירות הכבאות: בעוד רשויות ההצלה ממשיכות לבדוק את נסיבות מותם של סתיו הררי ובן זוגה דין שושני, שנספו ב"אסון המעלית" ברחוב נדב שבשכונת התקווה בתל אביב, הגיע לידי ynet מידע שמעיד על כשלי מערך הכבאות בהיערכות למזג האוויר החורפי. במהלך ארבע שעות הסערה שפקדה בין היתר את אזור תל אביב, התקבלו במרכז השליטה של הרשות הארצית לכבאות והצלה בחולון כאלפיים שיחות מאזרחים. שלושה מוקדנים במרכז השליטה, שאמור לתת מענה לכל אזור גוש דן, הצליחו להשיב למחצית מהשיחות.
לעיון בתצוגת השיחות, כולל הדיווח על המעלית - לחצו כאן
אחת מהשיחות, בשעה 12:42, הוגדרה "אירוע שנפתח בשוגג" בנוגע למעלית. זו הייתה אותה מעלית ברחוב נדב 2 שבה נלכדו למוות הררי ושושני - בניין שאליו הגיעו הכבאים רק 26 דקות לאחר מכן, לאחר שהוזעקו פיזית על ידי דיירי הרחוב. מעדויות שהגיעו לידי ynet משכנים, נראה כי השיחות למוקד הכיבוי החלו כבר ב-12:26 - אולם לטענתם שיחות אלה לא נענו. לבסוף הצליחו הדיירים לחבור לכוחות כיבוי שפעלו בבניין סמוך - והפעולות במקום החלו לקראת השעה 13:08.
השיחות שלא נענו במרכז השליטה מוגדרות בשפה המקצועית של שירות הכבאות "שיחות ננטשות", קרי שיחות ששני המוקדנים כלל לא הספיקו כאמור לתת להן מענה. גורם בכיר במערך הכבאות אמר בהתייחסו לנתונים כי "אנשים התחילו להבין מה הולך לקרות, שזה הולך להיות בלגן, ומהבוקר כל אחד שולף מידעים מהשרת כדי להראות שהוא היה בסדר".
מרכז השליטה החדש בחולון הוקם לאחר שמפקד מחוז דן בשירותי הכיבוי, תת-טפסר רונן מכטייב, החליט בתחילת 2019 לבטל את מסגרת המענה הקודמת. עד להחלטה זו, בכל תחנת כיבוי היה מוקד שטיפל במתן סיוע מקומי. בעידודו של נציב כבאות והצלה, רב-טפסר דדי שמחי, הקים מכטייב את מרכז השליטה שאליו מגיעות כל השיחות מאזור תל אביב-יפו, בני ברק וחולון. בעתיד אמורות להתווסף למוקד גם רמת גן, גבעתיים והרצליה.
לפי מידע שהגיע ל-ynet, כבר במאי 2019, עם תחילת עבודתו של מרכז השליטה המחוזי, התגלו תקלות בתפעולו. בעקבות כך הוקמה ועדה מיוחדת לבדיקת הכשלים. כבאים דיווחו לוועדה בין היתר כי במרכז השליטה ישנו קושי לכוון אותם לטיפול באירועים שונים, עקב אי-שליטה בנתיבי הנסיעה ובמיקומם של האירועים. "לא ברור מה יושם מבחינת התקלות, אבל אתמול התבררה הקריסה הגדולה", אמר גורם בכיר בכבאות.
מהממצאים עולה כי מדובר בשילוב מסוכן של החלטות פיקודיות מצד ראשי מערך הכבאות ופעולות שלא נעשו בשטח לקראת הסערה וההצפות, שעליהן התריעו בשירות המטאורולוגי כמה ימים לפני האסון. למרות הצפי למזג אוויר סוער ולמשקעים רבים, בנציבות הכיבוי לא סברו כי יש לאייש את המוקד של מרכז השליטה ביותר משלושה מוקדנים.
במסמכי הסיכום של פעולות הכיבוי אתמול מופיע מקרה שבו דווח למוקד על אישה שננעלה ברכבה המוצף בחולון. הדיווח הראשוני למוקד היה בשעה 13:06, אולם המענה למקרה זה ניתן רק ב-14:40. במוקד כלל לא ידעו להסביר בשלב ראשוני מי נמנה עם הצוות שהגיע לאישה. רק מאוחר יותר נרשמו על הקריאה המדוברת שמותיהם של אנשי צוות אחרים.
הגורם הבכיר בשירותי הכיבוי סיפר כי הנציבות עובדת באופן צמוד עם אנשי השירות המטאורולוגי, ולכן, כך הוא מעריך, היה ידוע לגורמים הרלוונטיים על ההתרחשויות הצפויות של הסערה. לדבריו, "מפקד המחוז ידע על כמות הגשמים שירדו והוא היה צריך לתגבר את הכוחות בשטח, אבל הם עבדו לפי 'הקו האדום', כי לפי הנחיה של הנציב שמחי אין בשירות כרגע שעות נוספות".
"כל דקה הופכת לדקת זהב"
"מה שקרה זה שבגלל שחסרים לנו יותר מ-80 מוקדנים, מי שעשה חלק מהעבודה זה כבאים שלא יצאו לשטח, ובתכלס לא הוכשרו לעבודה כזאת. זה אבסורד. עבדו פה לפי ניהול סיכונים, ורק בסביבות אחת בצהריים הבינו שהמצב רציני והחליטו להקפיץ אנשים מהבית. באירוע של הצפות כל דקה הופכת לדקת זהב. יש לנו ציוד להגעה מהירה כמו סירות גומי, וכל זה פשוט לא היה".
הגורם הבכיר הוסיף: "ברגע שלמרכז השליטה אין קשר עם השטח, אף אחד לא יודע מי יצא לאן. ישנם שמות של כבאים שכביכול נמצאו באירוע, והם בכלל היו באירוע אחר. במקום לתגבר את המשמרת האורגנית לקראת הסערה, לא הייתה חשיבה קדימה, רק על קיצוץ שעות נוספות - וזה על חשבון חיי אדם. אם לא תהיה ועדת בדיקה חיצונית בלתי תלויה שתגיע לשורש הבעיה, אז יחפשו כבאי ויגידו 'אתה אשם', ומקרים כאלו יחזרו בעתיד".
ברשות הארצית לכבאות והצלה פרסמו את תחקיר האסון, שממנו עולה כי לוחמי האש שפעלו באירוע שריפה ברחוב נדב 32 בתל אביב הוזעקו פיזית על ידי דיירי הרחוב למקום האירוע בנדב 2, והגיעו ראשונים לזירה ב-13:08 - אבל מפלט שיחות שפרסמה הרשות עולה כי בשעה 12:42 הם הגדירו את אירוע המעלית "אירוע שוגג", ולא נשלח צוות.
"החל מהשעה 13:13 דיווחו הכבאים ממקום האירוע למוקד כי קיים חשש ללכודים שאינם מגיבים במעלית, וכי כל קומת החניון והלובי מוצפים ללא כל יכולת גישה. בשעה 13:15 העביר אגף מטה למחוז מרכז בקשה לתגבור צוותים תחת פיקודה של תחנת יפו לצורך מענה מבצעי לאירועים הרבים. בשעה 13:27 דיווח מפקד המשמרת על לכוד ודאי במעלית. בשעה 13:33 הוזנקה יחידת להבה שפעלה באירוע לחילוץ לכודה במרתף למקום האירוע ברחוב נדב 2. מפקד היחידה החליט על פיצול הכוחות לשני צוותים, תוך מענה מבצעי לאירוע חילוץ מציל חיים נוסף בסמוך.
"החל מהשעה 13:51 הגיעו כוחות להבה, ואיתם צוללנים ואמצעים ייעודים למתווה חילוץ מורכב, למקום האירוע והחלו בפעולות חילוץ. לוחמי האש פעלו באירוע בנחישות ובמקצועיות כדי להגיע ללכודים. נוכח מורכבות החילוץ והעבודה בסביבת מים עכורים בראות אפס נמשכו מאמצי החילוץ עד השעה 14:40, שבה חולץ הלכוד ראשון. בשעה 15:43 חולצה הלכודה השנייה, ובהמשך נקבע מותה.
בכבאות אמרו כי "האירוע בתל אביב הוא מסוג האירועים המקומיים שלא ניתן לדעת מראש בדיוק אם והיכן יתרחשו בתוך האזור שבו צפויים הגשמים, למרות שיש תחזית לגשם, סופות רעמים והצפות בחוף. האירוע חריג בכל קנה מידה, ובין השעות 11:00 עד 13:00 ירדו באזור האירוע 74 מ"מ גשם, שהביאו לקריסה מוחלטת של מערכת הניקוז. כוחות הכיבוי הגיעו למקום האירוע בשעה 13:08, והם היו הראשונים להגיע. בסוף השבוע הורה ועד הכבאים לסרב להנחיה פיקודית על תגבור תחנת ירושלים בצוותים מתחנת בית שמש לאור המחסור הזמני בכוח אדם. לפיכך, החל מאתמול בלילה מערך הכבאות פועל בהנחיית ועד הכבאים ב'מתכונת שבת'".