שתף קטע נבחר

 

ההצפות בנהריה ובנחלים: שיאים של עשרות שנים

מערכת הגשמים ביממה האחרונה הובילה לזרימות חריגות בעוצמתן בשרון ובמרכז, שנמדדות אחת לעשרות שנים בממוצע. השיאנים: נחלי געתון ומנשה, וזיכרון יעקב - שם ירדו 167 מ"מ של גשם. בנהריה מתאוששים מההצפות: "הבנו שזה הולך לכיוון לא טוב, אז פינינו את המקום"

 

זרימות המים ברחבי הארץ    (צילום: סטודיו A| מחמד אלבדור רשות הטבע והגנים)

זרימות המים ברחבי הארץ    (צילום: סטודיו A| מחמד אלבדור רשות הטבע והגנים)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

שיאי גשם של עשרות שנים: מתחילת המערכת החורפית אמש (ראשון) ועד לבוקר זה נרשמו שיאי גשם של עשרות שנים. זרימה חזקה במיוחד נמדדה בנחל געתון המגיע עד לנהריה, מה שהוביל להצפות נרחבות בעיר. שדרות הגעתון עדיין סגורות לתנועת כלי רכב מאמש, עד לפינוי הסחף.

הצפות בנהריה ()
נהריה: שדרות הגעתון עדיין חסומות לתנועה

כמויות הגשם מערכת ()

הצפות בנהריה (צילום: דוברות עיריית נהריה)
(צילום: דוברות עיריית נהריה)
    

מערכת הגשם הובילה גם לזרימות מים חריגות בעוצמתן באזור השרון והצפון. לפי נתונים שפרסמה הבוקר רשות המים, באזור רמות מנשה ירדו כ-145 מ"מ של גשם, מה שהביא לספיקות (עוצמת הזרימה שנמדדת במטר קוב לשנייה) נדירות באגן הקישון, נחל דליה, נחל תנינים ובמקומות נוספים.

 

לפי נתוני חברת מטאו-טק, כמויות הגשם הגדולות ביותר במערכת החורפית האחרונה ירדו בזכרון יעקב, שם נמדדו 167 מ"מ. במעלות ירדו 115 מ"מ גשם ובקיבוץ אורטל שבצפון רמת הגולן נמדדו 103 מ"מ. במדידות שערכו בשירות המטאורולוגי נרשמו 105 מ"מ של גשם בתל אביב - רובן ככולן בשבת - אז גם אירע אסון המעלית שבו נהרגו בני זוג בשכונת התקווה.

  

 

תעלת הירדן המזרחית (צילום: עינת זיסוביץ)
תעלת הירדן המזרחית(צילום: עינת זיסוביץ)

 

הצפות בנהריה, אמש

הצפות בנהריה, אמש

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

בצפון רמת הגולן (אלרום) נמדדו 90 מ"מ של גשם ובמרכז רמת הגולן 83 מ"מ. בגינוסר שבכינרת ירדו 62 מ"מ, בגליל העליון 93 מ"מ ובגליל התחתון 71 מ"מ. בערי המרכז, בני ברק ובת ים, ירדו כ-75 מ"מ של גשם ואילו בירושלים 57 מ"מ. 

 

בנחל השופט נרשם זרם ספיקה של 19 מ"ק לשנייה. תקופת החזרה לספיקה היא 55 שנה - כלומר ההסתברות לחזרתו של אירוע דומה היא אחת ל-55 שנה. בנחל תנינים נרשם זרם בספיקה של 50 מ"ק לשנייה, ותקופת חזרתו גם היא אחת ל-50 שנה בממוצע.

 

נחל הקישון הגיע לספיקה של 196 מ"ק לשנייה - אירוע שעשוי לחזור על עצמו אחת ל-27 שנה בממוצע. בגבעת עדה זרם המים הגיע לספיקה של 25 מ"ק, כאשר תקופת החזרה היא אחת ל-23 שנה.

 

בגליל המערבי ירדו מאתמול כ-70 מ"מ גשם, מה שיצר ספיקות חזקות ביותר בנחלים וכן הצפות ברחבי נהריה. בנחל הגעתון נרשם זרם בספיקה של 18 מ"ק לשנייה, מה שקורה אחת ל-44 שנה בממוצע.

 

ההצפה הנהריה: "הבנו שזה הולך למקום לא טוב"

בבוקר שאחרי השיטפון הגדול בנהריה פשטו עשרות כלי רכב ועובדים של העירייה על שדרות הגעתון. במשך שעות הם עסקו בפינוי וניקוי כמויות אדירות של בוץ, שאריות עצים ולכלוך מכל סוג אפשרי - תוצאה של ההצפה. בעירייה וברשות המים אמרו שמדובר בהצפה החמורה ביותר בנחל מזה עשרות שנים. עם זאת, למרבה המזל, לא היו נפגעים בנפש, וגם הנזקים החומריים אינם אסטרונומיים.

 

ההצפות בנהריה בסערה במהלך הערב    (צילום: אביהו שפירא | מור ששוני)

ההצפות בנהריה בסערה במהלך הערב    (צילום: אביהו שפירא | מור ששוני)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

צוותי הכיבוי, בסיוע שוטרים וחיילים, פינו במהלך אתמול הערב עשרות בני אדם שנתקעו במכוניותיהם וכן מדירות שהוצפו. החניון התת-קרקעי בקניון ארנה, שנמצא בכניסה הראשית לעיר, סמוך מאוד לתוואי הנחל, הוצף ואנשים שהיו במקום פונו ללא פגע.

 

היום היו בעלי העסקים לאורך השדרה עסוקים בשטיפה, ניקוי ותיקון נזקים. בעלי מסעדת בורדו, ג'קי עמיר, סיפר שהוא מתגורר בעיר עשרות שנים ולא ראה הצפה כזו. "כשהנחל התחיל לעלות על גדותיו עוד היו אורחים במסעדה", אמר. "כאשר הבנו שזה הולך לכיוון לא טוב, פינינו את המקום".

 

עמיר מתכוון לכך שהמים גאו עד לגובה של כחצי מטר מעל מפלס הכביש, וכלי רכב ומכולות אשפה החלו להיסחף בזרם. "אצלי נגרם קצר במקרר של העוגות ובמקרר שתייה", סיפר בזמן שהוא מוחה שליליות של בוץ מהרצפה, מתחת למקררים. "נקווה שנצליח לצאת מזה מהר, ושזה לא יחזור על עצמו שוב. זה היה אירוע חמור".

 

מור ששוני, אחת המלצריות במסעדה, עלתה לקומה גבוהה יותר בבניין כדי לצפות במתרחש, והבחינה כי מכוניתה, שחנתה בהמשך שדרות הגעתון, הוצפה גם הוא: "הייתי חסרת אונים, לא היה לי מה לעשות. לא הייתי מסכנת את חיי בשביל רכוש, ויכולתי רק להסתכל מרחוק. הבוקר באתי וראיתי שהמים נכנסו לתוך הרכב בערך עד גובה הדוושות. פתחתי את הדלתות והמים ירדו קצת. גם מתחת למנוע היה הרבה בוץ ולכלוך, עצים וענפים. אני מקווה שהמנוע עצמו לא נפגע. בעירייה אמרו לי לפנות לביטוח שלי. אני מקווה שהם יטפלו בניקוז כי לא ייתכן שבכל פעם שיורד גשם, אפילו לא בנהריה, אלא במעלות, אנחנו נסבול ככה".

 

ההצפות בנהריה, אתמול בערב

ההצפות בנהריה, אתמול בערב

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הצפות בנהריה (צילום: עידו זיו)
(צילום: עידו זיו)

הצפות בנהריה ()

ראש עיריית נהריה, רונן מרלי, פעל הלילה בחפ"ק העירוני עם מפקדת תחנת המשטרה העירונית, סגן-ניצב מרי דניאל, ומפקד תחנת זבולון בשירותי הכיבוי, טפסר משנה גיל ברסנו. מבחינתו, הצלחת האירוע הייתה בכך שלא היו נפגעים בנפש.

 

הוא הציג גרפים של רשות המים, שבהם נראה כי היקף הזרימה חרג מכל נורמה, ואמר: "מדובר באירוע של אחת לעשרות שנים, והוא נובע מגשמים חזקים באגן הניקוז של הגעתון, ששטחו 47 קמ"ר, מאזור גב ההר לכיוון געתון ויחיעם ומשם לנהריה. גם הפתרון להצפות יכול וצריך להיות בגב ההר, איסוף של המים למאגרים והפניה שלהם לחקלאות. זה יפתור גם את הבעיה של נהריה וגם ישרת את החקלאים ומשק המים.

 

"יש תוכניות כאלה, אבל אין כרגע ממשלה שתפעל וליישם אותן. הבעיה היא לא מערכת הניקוז של נהריה. זו הוכיחה את עצמה בניקוז מהיר של המים, ברגע שהגשמים והשיטפונות נפסקו".

 

מרלי הביע תקווה כי המערכות של הימים הקרובים לא יגרמו להצפות נוספות, וקרא לתושבים לפנות למוקד העירוני 106, ולהישמע להנחיות כוחות ההצלה במקרה הצורך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות עיריית נהריה
נהריה, אמש
צילום: דוברות עיריית נהריה
מומלצים