שתף קטע נבחר

 

שוחרר "זקן האסירים" הסורים: "רצונו של אסד ניצח"

סדקי אל-מקת (53), שהורשע בריגול ונחשב לאסיר הסורי הוותיק ביותר שנכלא בישראל, שוחרר הבוקר במסגרת "מחווה לסוריה" לאחר שאמש שוחרר אסיר אחר, אמל אבו-סלח. עם יציאתו מכלא קציעות שבדרום אמר: "רצון העם הסורי ניצח, האויב הישראלי נאלץ לשחרר אותי ללא תנאים"

 

סידקי אל-מקת אחרי שחרורו מהכלא    (צילום: רועי עידן)

סידקי אל-מקת אחרי שחרורו מהכלא    (צילום: רועי עידן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ישראל שחררה שני אסירים שאותם ביקשה סוריה לשחרר מזה זמן רב במה שהוגדר על ידי לשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו כ"מחווה מדינית וכצעד של רצון טוב, בעקבות הבאת גופתו של זכריה באומל ז"ל מסוריה לישראל". עדיין לא ברור אם שחרורם קשור לביקורו הקרוב של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בישראל וללחצים שמפעילה ישראל לשחרר את נעמה יששכר, שמרצה עונש של שבע שנות מאסר וחצי ברוסיה בגין החזקת קנאביס. עם זאת, בכיר ישראלי אמר כי שחרור האסירים לא קשור לצעירה.

 

בחצות הלילה (בין חמישי לשישי) שוחרר האסיר אמיל אבו סלאח, שהרג פצוע סורי בלינץ' בצפון, ובהמשך שוחרר האסיר הביטחוני סידקי אל-מקת, שנחשב ל"זקן האסירים" הסורי.

 

אל-מקת אמר עם שחרורו מכלא קציעות: "רצון הסורים ניצח את רצון הכובש והשחרור שלי היה ללא תנאים, למורת רוחו של הכיבוש. ברכות לעם הסורי, לצבא הסורי ולנשיא המנהיג בשאר אסד שדפק על השולחן עד שהקירות נהרסו. רצון העם הסורי ניצח ורצון המנהיג הסורי ניצח, כשהאויב הישראלי והכיבוש הישראלי נאלצו לשחרר אותי ללא שום תנאים".

 

הוא הוסיף: "ברכות לעם הסורי, לצבא הסורי ולנשיא אסד. זאת הזדמנות גם לשלוח תודות וברכות לרוסיה, לעם הרוסי ולנשיא פוטין".

האסיר מקת סידקי משתחרר מכלא קציעות (צילום: חיים הורנשטיין )
סידקי אל-מקת לאחר שחרורו, הבוקר(צילום: חיים הורנשטיין )

לדברי אל-מקת, "בפעם הקודמת (ששוחרתי) היו הטעיה וטריקים מצד הכובש הישראלי שניסו לשחרר אותי בתנאים שכללו הרחקה שלי לסוריה. סוריה היא המדינה שלנו ואנחנו נמות בה. נאהב את הרגע הזה של ביקור בדמשק, אבל בתנאים הישראליים אני לא נכנס לדמשק.

 

"דחיתי את התנאים הישראליים ולא משנה מהם. עדיף להישאר בכלא ולא לצאת ולהשתחרר בתנאים הישראליים. ניצחנו את הכובש ואינשאללה שננצח אותו בשלב הבא כשנשחרר את הגולן. היום אני חופשי ובקרוב הגולן ישתחרר וכל תושבי הגולן הערבים-הסורים ייהנו מזה".

 

 

 

סודקי במעצר מ-2015

סודקי במעצר מ-2015

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
 
ליאור לוטן על החזרת גופת באומל    (צילום: אורי דוידוביץ)

ליאור לוטן על החזרת גופת באומל    (צילום: אורי דוידוביץ)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

 

הלוויה של של רס
הלוויתו של רס"ל זכריה באומל בהר הרצל(צילום: EPA)

 

סידקי אל-מקת, בן 53, תושב מג'דל שאמס ברמת הגולן, היה אמור לרצות 11 שנות מאסר משנת 2015 בגין עבירות בגידה וריגול, תמיכה בטרור ומגע עם ארגון עוין. הוא נשפט למאסר עד 2026. זהו מאסרו השני. הוא שוחרר ממאסר קודם בשנת 2012 לאחר 27 שנות מאסר.

 

אמל אבו סאלח, בן 26 ממג'דל שאמס, היה אמור לרצות שבע שנות מאסר ושמונה חודשים בגין הריגת אזרח סורי. הוא נשפט למאסר עד 2023. זהו מאסרו הראשון. אבו סלאח נעצר ביחד עם אישה נוספת, לאחר שתועדו ביוני 2015 רודפים עם אנשים נוספים אחרי אמבולנס צבאי ממג'דל שמס עד נווה אטי"ב, שם בוצע לינץ' בשני פצועים סורים ואחד מהם נרצח. שני חיילי צה"ל נפצעו באורח קל באירוע.

חצי חצי אסירים סורים סוריה סודקי אל מקת ו אמל אבו סאלח עסקה החזרת גופות חיילים חיילי צה
סידקי אל-מקת ואמל אבו סאלח

 

אבו סלאח בבית המשפט  (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
אבו סלאח בבית המשפט (צילום: חסן שעלאן)

לאה ושמחה גולדין, הוריו של חלל צה"ל סגן הדר גולדין שגופתו מוחזקת על ידי חמאס בעזה, מסרה בתגובה: "שחרור האסירים הסורים מוכיח כמה גדול החידלון של נתניהו בהשבת הבנים מעזה. בננו הדר הוא לא נעדר, אלא שבוי בידי מי שנתניהו עושה איתם ביזנס על בסיס יומיומי. ההסכם המורכב להשבתו של זכריה באומל ז"ל היה חייב להיות לכלול גם את הדר, אורון, אברה והישאם".

 

ההורים הוסיפו: "מי שמחזיק בהדר הם אותם טרוריסטים שנתניהו עושה איתם ביזנס על בסיס יומיומי. מי שמחזיק בהדר, אורון, אברה והישאם וסוחט את ממשלת ישראל הם אנשי חמאס שמייצאים ממש בימים אלו תותים וקרמבואים מעזה למדינות המפרץ, מחבלי חמאס שמתעשרים מההשקעות של מיליארדים ברצועה והטרוריסטים שנתניהו מחלק להם כסף קטארי על בסיס חודשי. במקום ללחוץ על חמאס נתניהו עושה איתם עסקים".

 

לפי דיווחים בכלי תקשורת ערביים בחודש שעבר, פוטין הציע לנתניהו לשחרר את אל-מקת, אך לא ידוע בתמורה למה. האסיר סירב להצעת השחרור. לאחר סירובו של אל-מקת, פורסמה הודעה בשמו שלפיה אחד מתנאי השחרור שהוצעו לו היה שיתמקם באזור דמשק למשך חמש שנים, ורק אז יוכל להגיש בקשה לשוב להתגורר במג'דל שמס.

 

מקור סורי ברמת הגולן, המעורה בפרטים וקרוב למשפחתו של אל-מקת, אמר בשיחה עם ynet: "אל-מקת בכלא הישראלי כבר הרבה מאוד שנים, וזה תמיד נגוע בפוליטיקה. אנחנו לא יודעים מה ישראל ביקשה או קיבלה בתמורה לשחרורו, אבל ייתכן שזה קשור בפרשיית הנערה הישראלית העצורה במוסקבה".

 

 

ריבלין סופד לבאומל: "שבת לאדמתך"    (צילום: לע"מ)

ריבלין סופד לבאומל: "שבת לאדמתך"    (צילום: לע"מ)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

במכתב מטעמו של אל-מקת נכתב אז כי הוא "לא מוכן לקבל חירות תחת תנאים". הוא הודה לרוסיה על מאמציה לשחררו, והודיע כי הוא עדכן את הנספח הצבאי הרוסי בתל אביב על סירובו ועל הסיבות לכך. לטענת אל-מקת, הנספח הרוסי אמר לו כי הבקשה לשחררו הגיעה מאסד ומפוטין. לפי מה שדווח בכלי התקשורת הערביים לפני כחודש , אסד פנה לפוטין בבקשה להתערב על מנת לשחררו, ופוטין העביר את הבקשה לנתניהו והאחרון קיבל אותה, אך בתנאים מסוימים. לא פורסם בתמורה למה הסכים נתניהו, לכאורה, לעסקה.

 

גופתו של רס"ל זכריה באומל ז"ל, אחד מנעדרי קרב סולטן יעקוב, הוחזרה לישראל בחודש אפריל אשתקד, 37 שנים לאחר הקרב בו נפל. גופתו אותרה במהלך מבצע שזכה לשם "זמר נוגה" ועברה הליך זיהוי במכון לרפואה משפטית באבו כביר. באיתור הגופה עסק צבא רוסיה בסיוע סוריה, שהוציא את הגופה מבית קברות במחנה הפליטים אל ירמוכ. נתניהו אף טס לרוסיה והשתתף בטקס צבאי רוסי, בו הושבו גם הסרבל והנעליים של באומל, שנמסרו למשפחתו. באומל נטמן בבית העלמין הצבאי בהר הרצל.

 

באפריל אשתקד כבר ביצעה ישראל מחווה בעקבות החזרת גופת באומל, ושחררה שני אסירים לסוריה. השניים, חמיס אחמד וזידאן טויל, הועברו לידי הצלב האדום ומשם לסוריה דרך מעבר קוניטרה שברמת הגולן.


פורסם לראשונה 09/01/2020 22:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
אל-מקת לאחר שחרורו
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים