הגשת הרשימות מתקרבת: מגעים לאיחוד בימין ובשמאל
עמיר פרץ וניצן הורוביץ ייפגשו לקראת הגשת הרשימות לכנסת ה-23 ביום רביעי. בעבודה יש רוב לאיחוד בין הח"כים אך יו"ר "גשר" אורלי לוי אבקסיס מתנגדת. במפלגות מימין לליכוד עדיין מתלבטים מי ירוץ עם מי
מגעים לאיחוד בימין ובשמאל לקראת סגירת הגשת הרשימות לכנסת ה-23 ביום רביעי הקרוב. היום (יום א') יחלו מגעים רשמיים לאיחוד רשימות בין מפלגת העבודה-גשר למרצ. הח"כים עמיר פרץ וניצן הורוביץ ייפגשו במטרה לקדם הסכם ל"איחוד טכני" בין שתי המפלגות.
בסוף השבוע גבר הלחץ הפנימי בתוך העבודה לאיחוד עם מרצ ובתוך הסיעה יש כרגע רוב של לפחות ארבעה ח"כים מתוך השישה שתומכים באיחוד. עיקר המחלוקת בעבודה הוא סירובה של יו"ר "גשר" ח"כ אורלי לוי אבקסיס. יו"ר סיעת העבודה-גשר, ח"כ איציק שמולי, אמר אמש בפגוש את העיתונות כי לא יהיה מנוס מאיחוד טכני בין שתי המפלגות. על התנגדותה של לוי אבקסיס, אמר יו"ר הסיעה: "אין אדם במפלגה שהוא מעל כולם. אנחנו קולקטיב".
בנוסף ליו"ר הסיעה שמולי, גם ח"כ עמר בר לב הביע תמיכה חד-משמעית באיחוד עם מרצ. "ההחלטה לא הייתה קלה לאור החשש שלי, שעדיין קיים, שהחיבור עם מרצ יסתיים קרוב יותר לשישה מנדטים מאשר ל-11 שיש לנו ביחד כרגע", אמר ח"כ בר לב.
הוא הוסיף: "הרוח בקרב מצביעי מפלגת העבודה שבחרו בנו עד כה, אותה בחנתי בימים האחרונים גם במספר קבוצות מיקוד בקרב מגזר ותיק של בוחרי העבודה, קוראת לחיבור טכני עם מרצ. למצביעי המחנה הציוני לשעבר, אלו שעזבו אותנו והצביעו כחול-לבן, אני אומר, בואו נודה על האמת, כי המאבק הפעם איננו על המפלגה הגדולה כי אם על הגוש ולכן הוא אידאולוגי מול כחול-לבן - חזרו הביתה". בכירים בעבודה טענו כי יו"ר המפלגה עמיר פרץ השתכנע כי הדבר הנכון הוא לעשות איחוד טכני עם מרצ, אולם הוא מרגיש מחויבות למספר 2 במפלגה ח"כ לוי אבקסיס שמתנגדת לאיחוד בנחרצות.
נמשכים הלחצים של אהוד ברק ומקורביו על ניצן הורוביץ לשלב את יו"ר המפלגה הירוקה ח"כ סתיו שפיר ברשימת מרצ בלי קשר לשאלת האיחוד עם מפלגת העבודה. גורמים המעורים במגעים בין הצדדים טוענים, כי הורוביץ הבטיח להיפגש עם ח"כ שפיר, אולם פגישה כזו לא התקיימה ובין הצדדים קיים נתק מוחלט. כמה פעלים במרצ יזמו הצעה לכנס את ועידת המפלגה כדי לדרוש את שילובה של שפיר ברשימה, בטענה כי בלי שפיר מרצ לבדה לא תעבור את אחוז החסימה. הערכה היא, כי אם יהיה איחד בין העבודה למרצ - סתיו שפיר לא תהיה חלק ממנו.
גם בימין נמצאות כמה אפשרויות על השולחן. ארבע המפלגות שמימין לליכוד לא מצליחות להגיע לסדר הנכון עבורן כבר מאז בחירות אפריל 2019. באותן בחירות רצו שלוש המפלגות: הבית היהודי בראשות הרב פרץ, האיחוד הלאומי בראשות סמוטריץ' ומפלגת עוצמה יהודית בראשות בן גביר - תחת השם: "איחוד מפלגות הימין". הימין החדש של בנט ושקד לא עברה אז את אחוז החסימה.
בבחירות ספטמבר לעומת זאת נגרעה עוצמה יהודית מאיחוד מפלגות הימין, התמודדה לבדה ולא עברה את אחוז החסימה. אל הבית היהודי והאיחוד הלאומי הצטרפה מפלגת הימין החדש של בנט ואלו רצו במשותף תחת השם: "ימינה".
לקראת מועד ג' התבצע עד כה איחוד אחד בלבד, זה של הבית היהודי ועוצמה יהודית, אך קיימת אפשרות קלושה שהסכם זה יופר. ביום שני השבוע יתכנס מרכז הבית היהודי כדי להצביע על אישור ההסכם, ועדיין קיים סיכוי כלשהו שהמרכז לא ייאשר את ההסכם.
אפשרויות נוספות שעומדות על הפרק הן איחוד של הימין החדש בראשות בנט עם האיחוד הלאומי בראשות סמוטריץ' כשבמקביל תתמודד רשימה נפרדת של הבית היהודי ועוצמה יהודית. יו"ר הבית היהודי רפי פרץ ישוחח עם יו"ר האיחוד הלאומי בצלאל סמוטריץ'. באותה שיחה הם צפויים להתוות את המשך המשא ומתן לצירופו של סמוטריץ' לאיחוד של הרב פרץ עם עוצמה יהודית. קשה לתאר את בנט חובר לרשימה כזו הכוללת את עוצמה יהודית ולכן במקרה כזה, ככל הנראה מפת הרשימות שמימין לליכוד תיראה כמו שנראתה בבחירות מועד א' באפריל 2019.
ביום שלישי הקרוב המפלגות המתמודדות יגישו את רשימות המועמדים מטעמן לוועדת הבחירות המרכזית בהליך שיימשך יומיים, ועד אז יאלצו כל המפלגות מימין ומשמאל להחליט מה יהיו הרשימות הסופיות.