החשש מפגיעה בחיזבאללה - והמסר המרגיע. כך נמנעה מלחמה בין ארה"ב לאיראן
18 חודשי דיונים קדמו לחיסול סולימאני, המסר המרגיע מאיראן הגיע דקות ספורות לאחר הנקמה: "ניו יורק טיימס" חושף את שרשרת האירועים שכמעט הובילה להתלקחות. נתניהו רמז שידע מראש, האירופים והסעודים לא קיבלו התראה. דיווח ב-NBC: מודיעין ישראלי סייע למבצע
כשבאיראן כבר עברו הלאה ומתמקדים כעת במחדל הפלת המטוס האוקראיני, ובניסיון הכושל של משטר האייתוללות להסתיר את אחריותו לכך – שהוביל להפגנות שבהן נשמעו קריאות להתפטרות המנהיג העליון עלי חמינאי – ב"ניו יורק טיימס" התפרסמו הלילה (בין שבת לראשון) פרטים נוספים וחדשים משרשרת של אירועים וטעויות שהובילו בין היתר גם להפלת מטוס הבואינג 737 על-ידי טיל נ"מ איראני, שעות ספורות לאחר מתקפת הטילים של איראן נגד בסיסים אמריקניים בעיראק – שבאה כנקמה על חיסולו של מפקד כוח "קודס" קאסם סולימאני.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בכתבתם הנרחבת של רונן ברגמן, פיטר בייקר, דייוויד ד. קירקפטריק, ג'וליאן אי. ברנס ואליסה ג'. רובין, מתואר את שהוביל להחלטתו המפתיעה של הנשיא דונלד טראמפ לבחור באופציית החיסול, הקיצונית ביותר מאלו שהוצעו לו במטרה להרתיע את האיראנים – והאופן שבו הצליחו וושינגטון וטהרן להימנע בסופו של דבר מהתלקחות ומעימות צבאי נרחב, בין היתר באמצעות מסרים מהירים לאחר החיסול ולאחר הנקמה האיראנית, באמצעות השווייצרים כמתווכים.
כפי שכבר דווח בעבר, טראמפ בחר לחסל את סולימאני אחרי ההסתערות על השגרירות האמריקנית בבגדד ושיגורי הרקטות הגוברים נגד הכוחות האמריקניים בעיראק. לפי הדיווח הלילה בניו יורק טיימס, ייתכן שהאירוע שהחל למעשה את כל שרשרת האירועים בשבועיים האחרונים היה מקרי. במתקפת טילים נגד הבסיס הצבאי K1 ליד העיר כירכוכ ב-27 בדצמבר – טילים ששיגרו אנשי המיליציה הפרו-איראנית "גדודי חיזבאללה" – נהרג אזרח אמריקני בן 33 בשם נרוואס ווליד חמיד, ועוד כמה נפצעו. אותה מיליציה שיגרה בחודש שלפני כן לפחות חמש מתקפות רקטות שונות, ובאף אחת מהן לא היו נפגעים. לפי ניו יורק טיימס, הרקטות במתקפה הקטלנית נפלו באזורים שבהם חיילים אמריקנים או עיראקים לא אמורים היו בכלל לשהות בשגרה.
"אם המפגינים חודרים – להרוג אותם"
מי שעומד מאחורי ירי הטילים הללו הוא לפי ארה"ב סולימאני, שכראש כוח קודס אחראי על כלל פעילות משמרות המהפכה מחוץ לאיראן. גורמי מודיעין אמריקניים שעקבו אחר ההתקשרויות בין סולימאני ל"גדודי חיזבאללה" אמרו כי הוא רצה להמשיך בהפעלת הלחץ על האמריקנים בעיראק – אך לא התכוון שהסכסוך יסלים עד כדי כך. עבור ארה"ב כמובן זה לא שינה רבות, וההרוג האמריקני – הראשון כתוצאה משיגורי רקטות לעבר כוחותיה בעיראק – הוביל למתקפה חריגה
נגד בסיסים של אותה מיליציה שיעית, בעיראק ובסוריה, ב-29 בדצמבר. לפחות 25 לוחמים פרו-איראנים נהרגו, ולפחות 50 נפצעו.
אותה מתקפה הובילה כזכור להתפרעויות של תומכי המיליציות מול שגרירות ארה"ב בבגדד, וחלקם אף הצליחו לפרוץ למתחם אך לא למבנה הראשי. הם הציתו עמדות שונות וחוללו הרס. טראמפ וצוותו, לפי העיתון האמריקני, חששו ממראות שיזכירו את משבר בני הערובה בשגרירות בטהרן לאחר המהפכה האיסלאמית ב-1979, או את המתקפה על הקונסוליה בבנגזי ב-2012. 100 לוחמי המארינס שהוזעקו לאבטח את השגרירות בבגדד, כך לפי הדיווח, לא קיבלו תדרוך מעמיק על המתרחש בה. כל שידעו הוא שהם נשלחו לאבטח אותה. ההנחיה לפי העיתון הייתה ברורה: אם המפגינים חודרים למתחם, יש להרוג אותם. הם לא פתחו באש חיה בסופו של דבר, והשתמשו באמצעים לפיזור הפגנות כמו גז מדמיע – אך הנשיא טראמפ שצפה באירועים מהטלוויזיה באחוזת הנופש שלו מאר א-לאגו שבפלורידה, התרגז והיה מוכן לתגובה חריפה יותר – שבאה בסופו של דבר בדמות חיסול סולימאני.
סוכנים בחיזבאללה ובכוח קודס
בני יורק טיימס ציינו כי כבר 18 חודשים שמתקיימים דיונים סודיים בוושינגטון על האפשרות של חיסול סולימאני. כמפקד כוח קודס הוא היה בעל עוצמה רבה ביותר באיראן, ובתקשורת העולמית מתארים אותו כדמות השנייה בעוצמתה ברפובליקה האיסלאמית, שני רק למנהיג העליון עלי חמינאי. כהכנה לחיסול אפשרי, האמריקנים התמקדו בגיוס סוכנים מכמה גורמים: הצבא הסורי, כוח קודס בדמשק, חיזבאללה בדמשק, נמלי התעופה של דמשק ובגדד, גדודי חיזבאללה ובארגון הגג של המיליציות השיעיות בעיראק, "אל-חשד א-שעבי".
בעיתון לא ציינו אילו סוכנים אכן גויסו מבין הגורמים הללו, אך כתבו שהסוכנים בסוריה ובעיראק דיווחו מפעם לפעם על תנועותיו של סולימאני. המודיעין שנאסף עליו הצביע על כך שהגנרל הבכיר טס בכמה חברות תעופה שונות ולעתים הכרטיס שלו נרכש ברגע האחרון, כד לחמוק מעוקביו. למטוס הוא הגיע לרוב ברגע האחרון, והתיישב במושב האחורי במחלקת העסקים כדי לעזוב כמה שיותר מהר. ברשת NBC ציינו לפני יומיים בדיווח שלהם על החיסול כי מודיעין ישראלי סייע בקביעה שסולימאני היה על המטוס.
כך קרה גם בטיסתו האחרונה בליל ה-5 בינואר. המטוס של חברת התעופה הסורית "שאם ווינגס" המריא באיחור של שלוש שעות לפחות, ולפי הניו יורק טיימס סולימאני עלה עליו ממש רגע לפני שדלתותיו נסגרו. לאחר שנחת בבגדד ויצא מנמל התעופה מלווה במפקד "גדודי חיזבאללה" ואחד מבכירי המיליציות הפרו-איראניות בעיראק, אבו מהדי אל-מוהנדיס, הוא חוסל בהפצצה אווירית של מל"טים אמריקניים. עשרה נהרגו באותה מתקפה בסך הכל.
לפי הדיווח, בחודשים האחרונים גברו ההכנות לחיסולו של סולימאני. כבר עם התגברות המתיחות בין איראן למערב בחודש מאי אשתקד, אז החלה שורת מתקפות נגד מכליות נפט במפרץ הפרסי, היועץ לביטחון לאומי דאז ג'ון בולטון ביקש מהצבא ומסוכנויות המודיעין אופציות נוספות שמטרתן להרתיע את טהרן. אחת מהן הייתה חיסול סולימאני, ומפקדים אחרים במשמרות המהפכה.
בספטמבר נכנסו לתמונה גורמים נוספים בצבא, כגון פיקוד המרכז, שאחראי בין היתר על הפעילות בסוריה ובעיראק. כמה אפשרויות עלו, חלקן כללו הפצצה בסוריה וחלקן הפצצה בעיראק. סוריה, לפי הדיווח, נחשבה לזירה מורכבת יותר, גם לאור העובדה שחופש התנועה של האמריקנים שם מוגבל יותר אך גם עקב חשש שבחיסול כזה ייפגע אחד מקציני חיזבאללה, שעמם סולימאני הסתובב רבות בסוריה. פגיעה כזו באנשי חיזבאללה, היו שחששו בוושינגטון, עלולה לערב את הארגון הלבנוני בעימות הזה ולגרום לפתיחתה של מלחמה חדשה עם ישראל.
ב-31 בדצמבר, כשההפגנות מול השגרירות בבגדד החלו, כבר החל "להסתובב" לפי הניו יורק טיימס מזכר סודי שהכין היועץ הנוכחי לביטחון לאומי, רוברט אובריאן, שבו צוינו כמה יעדים אפשריים למתקפה אמריקנית. בין היתר הועלתה בו אפשרות להפציץ ספינת שליטה ופיקוד איראנית, שהייתה אחראית על הנחיית סירות קטנות יתר שהטרידו מכליות נפט במפרץ הפרסי. אפשרות קיצונית יותר באותו מזכר הייתה חיסולו של סולימאני, או מפקדים אחרים בכוח קודס, בהם גם עבדול רזא שהלאאי, בכיר בכוח האיראני שמוצב בתימן ונחשב לאיש הכספים שלו. בסוף השבוע כבר דווח ב"וושינגטון פוסט" כי במקביל להפצצה שבה נהרג סולימאני, ארה"ב ניסתה לחסל גם את שהלאאי – ללא הצלחה.
נתניהו רמז, הסעודים נלחצו
מי שדחפה להוצאה לפועל של חיסול סולימאני הייתה ראש ה-CIA ג'ינה האספל, שגרסה כי קיים מספיק מידע מודיעיני על כך שהוא מתכנן מתקפה נגד יעדים אמריקנים. בארה"ב מתקיים בימים האחרונים ויכוח ער על השאלה אם אכן היה קיים מידע שכזה טרם החיסול. בכירי ממשל טראמפ, ובהם מזכיר המדינה מייק פומפאו, חזרו שוב ושוב על הטענה שהמודיעין הצביע על כוונה של סולימאני לערוך מתקפה "בזמן הקרוב". בניו יורק טיימס, מנגד, ציטטו קצינים ב-CIA שדיברו על "פסיפס" של חלקי מידע שונים שביחד הצביעו על כך שסולימאני פעל לכך ששלוחיה של טהרן בלבנון, תימן ועיראק יתקפו שגרירויות ובסיסים אמריקניים. אותם קצינים אמרו שהייתה זו טעות להשתמש במינוח "בזמן הקרוב". ביום שישי הנשיא טראמפ עצמו התייחס לסוגיה זו, ואמר בראיון לפוקס ניוז כי סולימאני תכנן מתקפה נגד ארבע שגרירויות שונות.
לפי העיתון האמריקני, ארה"ב לא הודיעה מראש לבעלות בריתה באירופה ובמזרח התיכון על החיסול. ייתכן שהחריגה היחידה היא ישראל. ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח עם מזכיר המדינה פומפאו לפני החיסול, ורמז על אירוע "דרמטי" כשהמריא לאתונה ב-2 בינואר, שעות לפני ההפצצה בנמל התעופה בבגדד.
"האזור שלנו רוגש, קורים בו דברים מאוד מאוד דרמטיים", אמר נתניהו לצד רעייתו שרה. "אנחנו עוקבים אחר כך בערנות, מקיימים קשר רצוף עם ידידתנו הגדולה ארה"ב, כולל בשיחה שלי אתמול אחר הצהריים (נתניהו לא ציין עם מי דיבר – אך ייתכן שהוא מתייחס לשיחה עם פומפאו שאותה הזכירו בניו יורק טיימס). אני רוצה לומר דבר ברור – אנחנו תומכים תמיכה מלאה בכל צעדיה של ארה"ב ובזכותה המלאה להגן על עצמה ועל אזרחיה".
בעוד הבכירים בישראל היו מרוצים מהחיסול, בריאד נכנסו ללחץ. יורש העצר והאיש החזק בסעודיה, מוחמד בן סלמאן, שלח באופן מיידי את אחיו הצעיר, סגן שר ההגנה חאליד בן סלמאן, למפגש חירום בבית הלבן. לפי ג'ון ג'נקינס, שגריר בריטניה לשעבר בריאד, הסעודים אמנם היו מרוצים מחיסולו של הגנרל האיראני הבכיר – אך חששו שאולי לאמריקנים אין תוכנית להתמודדות עם ההשלכות שלו. בכל מקרה, לפי הניו יורק טיימס , הנסיך הסעודי הצעיר היה מרוצה מהדברים שאמר לו טראמפ, ונרגע לאחר שהבין כי טראמפ לא מתכוון להסלים עוד את העימות.
בימים שלפני הנקמה האיראנית ב-8 בינואר, בלילה שבין שלישי לרביעי בשבוע שעבר, הנשיא איים בתגובה חריפה אם האיראנים יפגעו בכוחות אמריקניים. הוא אף איים לפגוע באתרי תרבות באיראן, מה שעורר תרעומת בתוך ארה"ב ומחוצה לה, מחשש להפרת החוק הבינלאומי. על אף הביקורת, טראמפ המשיך להתעקש על כך, אך בדיווח הלילה צוין כי אף אחד מהיעדים שהוא אישר לתקוף, בתגובה לנקמה איראנית אפשרית, לא כלל אתר מורשת או תרבות איראני. בין היעדים שאישר לתקוף במקרה של נקמה, הייתה אותה ספינת פיקוד ושליטה ששלחה סירות להטריד מכליות נפט במפרץ הפרסי.
אין לחץ, תישן על זה
בכל אופן, לפי הניו יורק טיימס, ארה"ב מיהרה אחרי חיסול סולימאני לשלוח מסר לאיראנים, דרך השגריר השווייצרי בטהרן. שווייץ משמשת נציגה של האמריקנים באיראן מאז שהיחסים הדיפלומטיים בין שתי המדינות נותקו ב-1980. השגריר מרקוס לייטר העביר לאיראנים, שעות לאחר החיסול, מכתב מוושינגטון שבו היא הזהירה מפני נקמה. סגן מפקד משמרות המהפכה, עלי פאדווי, טען בטלוויזיה האיראנית שבמכתב וושינגטון "אמרה שאם אתם רוצים נקמה אז תנקמו באותה מידה שאנחנו נקטנו בה". גורמים אמריקנים טענו שהתיאור הזה אינו נכון, ומומחים סבורים כי לא סביר להניח שהמסר האמריקני היה כה בוטה. לפי הדיווח, בכל מקרה, כך ייתכן שהאיראנים הבינו אותו.
בניסיון למנוע הסלמה חריפה ואולי עימות ישיר בין איראן לארה"ב, גורמים בינלאומיים שונים נכנסו בשלב זה לתמונה. בין היתר, ציינו בעיתון, היפנים והצרפתים הציעו את עצמם כמתווכים – אך לפי הדיווח הרעיון הזה רק הרגיז את טראמפ. כמה ממנהיגי אירופה שוחחו במקביל עם הנשיא האמריקני. אחת מהם, ציינו בעיתון, הייתה קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל. היא הביעה דאגה מיציבותה של עיראק, במקרה שכוחות ארה"ב ובעלי בריתה ייסוגו מהמדינה – דרישה שמעלה כעת בגדד בעקבות חיסול סולימאני בשטחה. מרקל אמרה לטראמפ כי אם הכוחות האמריקניים יישארו בעיראק, כך גם הכוחות הגרמניים. טראמפ, לפי הדיווח, התבדח ואמר כי גרמניה מוזמנת להוביל את הכוח הבינלאומי בעיראק ולהחליף את ארה"ב. מרקל צחקה.
הנקמה האיראנית הגיעה בסופו של דבר חמישה ימים לאחר חיסול סולימאני. כאמור, בלילה שבין שלישי לרביעי בשבוע שעבר האיראנים שיגרו 16 טילים לעבר שני בסיסים בעיראק שמארחים כוחות אמריקניים – בסיס עין אל-אסד שבמחוז אנבר ובו כ-2,000 אמריקנים, ובסיס נוסף באזור אירביל. לפי ניו יורק טיימס, בכירי הממשל בוושינגטון כבר היו מכונסים בחדר המצב בבית הלבן ובפנטגון כשהטילים נורו. זאת, בזכות התרעה מראש של מרכז בשם Defense Special Missile and Astronautics Center, שהינו חלק מהסוכנות לביטחון הלאומי (אחת מסוכנויות הביון האמריקניות). אותו מרכז התריע שמתקפת הטילים צפויה להתרחש על בסיס מידע מודיעיני – בין היתר התקשרויות שונות שיורטו. המרכז הזהיר את הבית הלבן – וסגן הנשיא מייק פנס והיועץ לביטחון לאומי אובריאן התכנסו מיד בחדר המצב. הנשיא טראמפ הצטרף אליהם מאוחר יותר, כמו גם מזכיר המדינה פומפאו. בפנטגון התכנסו ראשי המטות המאוחדים ושר ההגנה מארק אספר. כשהטילים הבליסטיים שוגרו, הבכירים קיבלו על כך הודעה מיד.
לפי ניו יורק טיימס הטילים הבליסטיים של איראן גרמו נזק למסוק אחד, לכמה אוהלים ולעוד כמה מבנים. בגלל ההתרעה המוקדמת, שאפשרה ללוחמים להתחבא בבונקרים, איש לא נפגע. לפי הדיווח, האיראנים שלחו מסר לאמריקנים שזו התגובה היחידה שלהם לחיסולו של סולימאני. בדיווח נטען כי האמריקנים הופעתו מהמהירות שבה התקבל המסר מטהרן – טראמפ ופומפאו קיבלו אותו בתוך חמש דקות בלבד מרגע שזה התקבל אצל השווייצרים.
העובדה שלא היו נפגעים, כמו המסר האיראני, שכנעו לפי העיתון את טראמפ להימנע מתגובה צבאית למתקפת טילים. עוד באותו לילה הוא צייץ כי "הכול טוב". גם בכירים אחרים נשמו לרווחה. שר ההגנה אספר אף אמר לפי הדיווח: "בואו נשאר רגועים. הכדור במגרש שלנו. אין שום לחץ לעשות משהו. בואו נישן על זה". בבוקר שלמחרת, שעון ארה"ב, טראמפ כזכור הודיע שלא היו נפגעים במתקפת הטילים, וכי לא יגיב צבאית, אלא בסנקציות נוספות, שהוכרזו שלשום.