העסקים בנהריה שלא חזרו לשגרה: "60 ס"מ של בוץ"
החנויות ובתי הקפה בשדרות הגעתון חזרו לפעול, אך בתי עסק רבים ניזוקו קשות וייאלצו להתמודד עם שיקום ממושך - ללא החזר מלא מהביטוח. "אנחנו כבר הרבה מעבר למיליון שקל נזקים", אומר בעל מסעדה בעיר. "אף אחד לא מבטיח שזה לא יקרה שוב"
השיטפון פקד את נהריה לפני שישה ימים, והעירייה עדיין עסוקה בניקוי האזורים המוצפים מבוץ וסחף. בינתיים חזרו האנשים לחנויות ולבתי הקפה בגעתון, ולמראית עין נדמה כי העסקים כרגיל – אך מדובר בתמונה מטעה. לאורך השדרה המרכזית והרחובות הסמוכים לה, ישנם עסקים שניזוקו קשות. השיקום עוד יימשך שבועות – אם בכלל ניתן יהיה לשקם את הנזקים.
רק אתמול הגיעו לנהריה ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הפנים אריה דרעי ושרת הבינוי והשיכון יפעת שאשא ביטון. השלושה ביקרו בבית משפחתו של מוטי בן שבת, שנספה בהצפות, והבטיחו לסייע בשיקום העיר. לדברי נתניהו, "אנחנו מגישים עזרה ראשונה לעיר, חמישה מיליון שקלים היום ובשבוע הבא עוד 20 מיליון שקלים, פשוט לשם טיפול ראשוני בבעיות האלה שמוכרחים לפתור, ואנחנו אכן נפתור אותן". עם זאת, יום לאחר ההבטחות, בעלי העסקים עדיין חיים בחוסר וודאות.
חנותו של איתמר נחמני, אופטיקאי, נמצאת בחלק המזרחי של שדרות הגעתון, לא רחוק מהכניסה לעיר. כאשר חלף השיטפון, הבין כי לחנות נגרם נזק של מאות אלפי שקלים, שרק מחציתם – במקרה הטוב – יכוסו על ידי הביטוח.
"בשעה 11:30 בערך התחיל נחל הגעתון לעלות והמים נכנסו לחנות. לא הייתה לי הרבה ברירה. חלק מהזמן אפילו ישבתי על הדלפק", שחזר נחמני. "ב-12:15 הגיעה ניידת של מתנדבים שאמרו לי מיד לצאת מהחנות. סגרתי ויצאתי. עד למחרת לא ידעתי מה קורה.
"כשהגעתי למחרת, המראה היה קטסטרופלי. הכל היה מלא בבוץ, כל החנות ספוגה במים. קירות הגבס וחדר הבדיקות היו ממש הרוסים. היינו צריכים להביא חברת ניקיון, וחברים נרתמו. היינו צוות של שבעה חברים, ועבדנו שש שעות להוציא את הכמויות האדירות של הבוץ ואת השיחים והאבנים. דברים הזויים שנכנסו לתך החנות. אחרי שרוקנו את הבוץ, ראינו שכלום לא עובד בחדר הבדיקה, וכל המחשבים שותקו.
"המערכות כאן הן חדשות ומתקדמות", אמר נחמני. "כשהתקנתי אותן לפני 10 חודשים, הן עלו 200 אלף שקל. להגיד לך שאקבל חצי מזה? אני סקפטי. אבל אין לי ברירה. אני חייב לרכוש ציוד חדש ולהמשיך הלאה".
מה שמחזיק את נחמני הם הלקוחות שמגלים נאמנות. "אין לי מילים להגיד עליהם. רצו לבוא ולעזור, לגרוף את המים. ראש העיר התגייס – באמת כל הכבוד להם".
אחת המסעדות שניזוקה בצורה הקשה ביותר היא ה"סוגו", מסעדה בקצה הגעתון, סמוך לשפך. רק לאחרונה שיפץ הבעלים, אסי אטדגי, את המקום בסכום של כ-1.5 מיליון שקלים שירדו לטימיון. גובה המים והבוץ הגיע לכ-60 ס"מ, והנזקים מגיעים למיליונים. "כשהתחלנו את הניקיון והטיפול במקום אחרי השיטפון, חשבתי שזה עניין של 800-700 אלף שקל, בעיקר ציוד", אמר אטדגי. "כשהתחלנו לחפור גילינו שהמון סחורה נהרסה, מוצרים, הקירות, הטפטים, ריהוט ודקורציה מעץ. אנחנו כבר הרבה הרבה מעבר למיליון שקל נזקים".
לדבריו, "בעבר היו כמה שיטפונות אבל הם היו ברמה של להעביר אחר כך סמרטוט. ברור שלא ציפינו למה שקרה פה, 30, 40 ו-60 ס"מ של בוץ. אנחנו מפחדים נורא להשקיע שוב בשיפוץ ואז לחטוף שוב מכה כזו. אף אחד לא יכול להבטיח לנו שזה לא יקרה שוב בעוד שבועיים או חודש".
"חברת הביטוח שלחה שמאי מטעמה, היא מכירה בנזק אבל לא בכולו", הוסיף אטדגי. "אף אחד לא מאמין שנזק כזה יכול להתרחש, ואף אחד לא נערך לביטוח כזה מטורף. הפוליסה לא תכסה את הנזק העצום שנגרם, ואנחנו מקווים שהרשויות יעזרו לנו להשלים את החסר כדי שנוכל לחזור כמה שיותר מהר לשגרה.
"אף אחד לא מעכל דבר כזה. שמחים שאף אחד לא נפגע פה. אנחנו מפרנסים פה 40-30 איש, חלקם בעלי משפחות, ומנסים לדאוג שהם ימשיכו לקבל משכורת ב-10 בחודש. וצריך להתפלל שאירוע כזה לא יחזור, כי אם זה יחזור על עצמו – לא יהיה ניתן לחזור ולהשקיע את הכספים האלה", אמר אטדגי.
לא רק עסקים פרטיים ניזוקו. אחד מבנייני המשרדים הגדולים בעיר, "כוכב הגעתון", שבו שוכנים משרדי הביטוח הלאומי, קופת החולים הכללית, מרפאות שיניים ועוד, הושבת לאחר שכמויות מים אדירות חדרו לחניוני הבניין ולחדרי המכונות, שם הושבתו מערכות חיוניות לפעילות הבניין.
ביום חמישי החלו אנשי התחזוקה בבניין "כוכב הגעתון" לשאוב את המים. עד כה נשאבו כ-12 אלף קוב, כאשר בקומה התחתונה עדיין יש מים בגובה של כחצי מטר. על הקירות והתקרה בחניון עוד ניכרים שרידי המים, ובמקום תקועים עדיין כלי רכב שטבעו בשיטפון. חברת חשמל חיברה את הבניין ישירות לרשת ביום שישי האחרון.
רפי לוי מירו, איש תחזוקה בבניין המשרדים, הסביר: "אין מעליות, אין גנרטורים. הגעתון התחיל לעלות, ומילא לנו את החניון בגובה של 9 מטר בערך. ניזוקו לנו מערכות המים, כיבוי אש, מעליות, גנרטורים. מבחינתנו הבניין מושבת". הוא הוסיף כי עבודות השיקום ייארכו בין חודש לחודשיים. להערכתו, רק העבודות לשיקום מערכת החשמל של המבנה, ייארכו כשבועיים.
ההצפות בנהריה גרמו לא רק לנזקים רבים, אלא הובילו גם למותו של מוטי בן שבת, תושב העיר בן 38. בן שבת הציל בני משפחה מרכב ששקע במים, ושילם בחייו. הוא נסחף וגופתו נמצאה לאחר כמה שעות של חיפושים בחוף הים בנהריה. עד ראייה לאירוע סיפר ל-ynet כי מוטי ואדם נוסף נחלצו לסייע לבני המשפחה, שנלכדו בכיכר נהריה הירוקה. לדבריו, אחרי שחולצו עלה חשש שנותר ברכב תינוק - ומוטי היה "הראשון שקפץ" כדי להצילו.
מבנק לאומי נמסר כי "מנהל סניף נהריה ונציגי לאומי בשיתוף נציגי הקרן בערבות מדינה, יגיעו לבעלי עסקים קטנים באזור נהריה והצפון, על מנת להציג בפניהם את הקרן ולסייע להם בהגשת בקשות לקבלת אשראי מהקרן בתנאים ייחודיים.
"במקביל, הבנק יכנס ועדה ייעודית שתיתן מענה מהיר ויעיל לבקשות האשראי שיגיעו לקרן מלקוחות בנהריה אשר נפגעו מהשיטפונציגי בנק הפועלים והמחלקות העסקיות בסניף נהריה והסביבה עומדים בקשר עם בעלי העסקים שנפגעו מהשיטפונות, חלקם פנו לסניפים ועם חלקם האחר נוצר קשר ביוזמת הבנק מתוך נסיון למצוא את הפתרון המיטבי לכל לקוח. אנו מזמינים את לקוחותינו לפנות ולהתייעץ עם הבנקאים מומחי העסקים הן באמצעות המוקד העסקי (*2410) והן באמצעות סניפי הבנק. מפאת הסודיות הבנקאית לא נוכל להתייחס ספציפית ללקוח כזה או אחר".
מבנק הפועלים נמסר כי "נציגי בנק הפועלים והמחלקות העסקיות בסניף נהריה והסביבה עומדים בקשר עם בעלי העסקים שנפגעו מהשטפונות, חלקם פנו לסניפים ועם חלקם האחר נוצר קשר ביוזמת הבנק מתוך נסיון למצוא את הפתרון המיטבי לכל לקוח. אנו מזמינים את לקוחותינו לפנות ולהתייעץ עם הבנקאים מומחי העסקים הן באמצעות המוקד העסקי (*2410) והן באמצעות סניפי הבנק. מפאת הסודיות הבנקאית לא נוכל להתייחס ספציפית ללקוח כזה או אחר.