10 שעות, 5 פיגועים: הדלת המסתובבת של זורקי האבנים
בשנה האחרונה אירעו בכבישי יהודה ושומרון כ-1,500 מקרים של זריקת אבנים והושלכו כמעט 300 בקבוקי תבערה, אתמול היו 5 אירועים כאלה. אבל בגלל חוסר תיאום בין הרשויות, תיקים רבים נסגרים ללא כתבי אישום וחשודים משתחררים תוך ימים. המשטרה: "כל תלונה נחקרת ביסודיות"
המציאות של ידויי האבנים בכבישי יהודה ושומרון מוכרת למתיישבים שנים רבות. מי שנוסע באזורים הללו במשך זמן כמעט שלא יכול לפספס אבן או כמה שנזרקות לעברו או לידו, והתושבים חסרי אונים. תיקי חקירה רבים של ידויי אבנים ובקבוקי תבערה ביו"ש נסגרים תוך ימים בודדים, לעיתים אף במקרים בהם יש פצועים. זאת למרות שבחלק מהמקרים העבריינים נתפסים על ידי צה"ל וכוחות הביטחון.
תושבי יו"ש סובלים יום־יום מתופעת ידויי האבנים ובקבוקי התבערה. בקלות עלולים המקרים הללו להפוך לפיגועים עם נפגעים בנפש, כמו שקרה בעבר לא אחת. על פי נתונים שמפרסם ארגון "בומרנג", הנשען בין היתר על נתוני הצלה יו"ש, רק בין התאריכים 4־11 בינואר החודש התרחשו 52 מקרים מדווחים של ידויי אבנים, בהם נפצעו שלושה בני אדם, ועוד 13 מקרים של השלכת בקבוקי תבערה.
רק אתמול אירעו חמישה מקרים כאלה ב-12:10 יודו אבנים בכביש 458, סמוך לצומת גדעון, ונזק נגרם לשמשה. ב-15:19 הושלכו אבנים בין עזון למעלה שומרון. ב-18:08 נזרקו אבנים לעבר אוטובוס בכביש גוש עציון-חברון, ליד הכפר בית אומר. ב-20:58 הושלכו בקבוקי תבערה לעבר אוטובוס באותו כביש. ב-21:55 נזרקו בקבוקי תבערה בכביש 465, סמוך לעוקף עבוד. נזק נגרם לכלי רכב. בכל המקרים לא היו נפגעים.
חשוב להבהיר - מדובר רק על האירועים שדווחו, וסביר להניח שיש עוד מקרים אשר כלל לא הועברו לידיעת כוחות הביטחון. בכל 2019, על פי הנתונים, התרחשו 1,671 מקרים של ידויי אבנים ו־536 מקרים של השלכת בקבוקי תבערה. על פי צה"ל הנתונים מעט נמוכים יותר: 1,469 ידויי אבנים ו־290 השלכות בקבוקי תבערה ב־2019.
עדויות רבות שהגיעו לידי ynet ו"ידיעות אחרונות" מראות כי צה"ל שם ידו על חשודים בידויי האבנים או בקבוקי התבערה, אך למרות זאת תיק החקירה נסגר, ונפתח שוב רק בהתערבות חיצונית.
ולד טלמן, תושב נוקדים שבגוש עציון, נסע לפני כחודש וחצי יחד עם רעייתו לביתם מירושלים. כשהגיעו לצומת בית סאחור נזרק לעברם בקבוק תבערה, שגרם נזק לרכב. "פתאום שמעתי בום והרכב עלה באש. הצלחנו להימלט מהרכב ובנס ניצלנו", מספר ולד ומוסיף: "יום למחרת הגשתי תלונה במשטרה ונפתחה חקירה, אבל כמה ימים אחרי הודיעו לי שהתיק נסגר".
אולם כמה ימים לאחר מכן התברר לטלמן דרך גורמים צבאיים כי צה"ל תפס חשוד בהשלכת בקבוקי תבערה באותו אזור ובאותו זמן. ולד פנה למשטרה באמצעות עו"ד חיים בלייכר מעמותת חננו וביקש לפתוח את התיק מחדש. ואכן, המשטרה חזרה בה ופתחה את התיק מחדש.
וזה לא המקרה היחיד. שלומית פלינט, תושבת פדואל, מספרת על מקרה שאירע לה ביוני האחרון: "הייתי בדרך לנווה צוף לבקר את אחותי. באותו הזמן הייתי בחודש השביעי להיריון, ולפתע שמעתי בומים מהחלק האחורי ברכב. ראיתי מולי נער מתקרב לעברי עם בלטה ענקית בידו ואז הרגשתי בום. מיד נתתי גז ונמלטתי מהמקום. הגעתי עד ליישוב עופרים הסמוך ושם ייצבו את מצבי עד שהגעתי לבית חולים". למחרת הגישה פלינט תלונה במשטרה, אבל יומיים לאחר מכן הודיעו לה שהתיק נסגר. "זה פשוט הזוי", היא אומרת, "ישבתי עם החוקר ואמרתי לו שזו סכנת נפשות. הוא אמר שיעשו הכל כדי שיתפסו את זורקי האבנים, ואז אני מבינה שהתיק נסגר".
עו"ד בלייכר מסר בתגובה: "פיגועי אבנים זו רעה חולה שאסור לעבור עליה לסדר היום. לא ייתכן שתלונות ייסגרו מיידית, בלא כל ניסיון להגיע לפושעים. תיקון של המחדל ייתן כלים להטלת ענישה משמעותית על מיידי האבנים ובקבוקי התבערה".
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "כל תלונה המתקבלת במשטרה נחקרת ומטופלת ביסודיות במטרה להגיע לחקר האמת. המשטרה פועלת יחד עם כוחות הביטחון, וככל שנעצרים על ידי צה"ל מיידי אבנים ומשליכי בקבוקי תבערה בכבישי יו"ש החשודים מועברים לחקירה במשטרה. במסגרת החקירה נבדקים אירועים שהוגשו בעבר ויכולים להצביע על קשר למעורבות החשודים באירועים".