שתף קטע נבחר

 

"ברקים כאן קודקוד - 30 שניות להתקפה": תיעוד התרגיל האחרון של המרכבה 3

30 שנה לאחר שנכנסו לצה"ל ערכה חטיבת השריון 188 את התרגיל האחרון עם טנקי מרכבה סימן 3, לפני שתתחדש בטנקי מרכבה סימן 4 משוכללים. כך נשמע ברשת הקשר שיח הטנקיסטים המיתולוגי, לפני קפיצת המדרגה הטכנולוגית, שבה יוחלף השיח הקולי בלחיצות על מסכי טאץ'

 

התרגיל האחרון של טנק מרכבה 3 בצה"ל    (צילום: דו"צ ועדי דגני, dji ישראל)

התרגיל האחרון של טנק מרכבה 3 בצה"ל    (צילום: דו"צ ועדי דגני, dji ישראל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

המטרה: פגיעה נרחבת במטרות אדם. חטיבת השריון 188 ערכה בשבועות האחרונים תרגיל חטיבתי אחרון והיסטורי עם טנקי המרכבה סימן 3, שייצאו מהצבא הסדיר כשלושה עשורים לאחר שנכנסו לצה"ל. במקומם תתחדש החטיבה בטנקי מרכבה סימן 4 מתקדמים, בתהליך שיחל בחודשים הקרובים ויימשך כשנה.

 

בתרגיל שהתקיים ברמת הגולן וניסה לדמות לחימה בחיזבאללה אחרי חזרתו מהקרבות בסוריה, הושם הדגש העיקרי על פגיעה בחוליות של הארגון בעומק שטח האויב. עם ההתקדמות הטכנולוגית בחיל השריון, והמעבר של החטיבות הסדירות בעיקר למערכת שליטה ובקרה דיגיטלית, סיפק התרגיל הזדמנות להיחשף לאחד מסימני ההיכר המיתולוגיים של החיל: השיח החד, הקולע והמהיר של הטנקיסטים ברשת הקשר, ששניים לו, כך נדמה, הם רק טייסי חיל האוויר.

 

בעתיד הנראה לעין יוחלף חלק גדול מהשיח הקולי במכשיר הקשר במהלך הקרב בהורדת פקודות למערכת השליטה והבקרה (שו"ב) בטנק, בלחיצות על מסכי טאץ' ובצ'טים וירטואליים בין הכוחות. אבל עד שזה יקרה, כך נשמעו הקולות בתרגיל האחרון של טנקי מרכבה סימן 3 (בסרטון בראש הכתבה).

 

ירי מ-3 ק"מ לעבר מטרות אדם

התרגיל שמטרתו היערכות לעימות הבא בצפון התקיים דווקא בשטח המישורי בגולן, עם איקליפטוסים שלא קיימים בכלל בין בינת ג'בל למארון א-ראס. לקחו בו חלק כוחות חטיבה 188 וכן גדס"ר גולני, גדוד ההנדסה הקרבית 605 ומסוקי קרב של חיל האוויר. מבנים יבילים של מקלחות ושירותים ישנים דימו כפר לבנוני, וגרוטאות של כלי רכב נפרסו בתווך, בשטח האש הסמוך למחנה נפאח.

 

תרגיל חטיבת השריון, גולני וההנדסה בצפון:

התרגיל האחרון בצה
(צילום: דובר צה"ל)

התרגיל האחרון בצה
(צילום: דובר צה"ל)

התרגיל האחרון בצה
(צילום: דובר צה"ל)

התרגיל האחרון בצה
(צילום: דובר צה"ל)

התרגיל האחרון בצה
(צילום: דובר צה"ל)

הכוחות התקדמו לעבר היעדים: מרכזי שיגור מדומים של חיזבאללה ותשתיות תת-קרקעיות שמכינים כוחותיו של נסראללה. הטנקים של לוחמי 188 ירו למרחק של 3-2.5 ק"מ לעבר מטרות אדם שאורכן 70 ס"מ.

 

לתרגיל נקבעו 10 טכניקות ירי שונות עם הטנק, שש מהן נגד אדם. "זה מאתגר לתקוף ולפגוע במחבל בתוך חדר מוצל מבפנים או מסתתר בין עצים", הסביר ל-ynet מפקד החטיבה, אל"מ ניר רוזנברג. "התותחנים שלנו ירו פה עשרות פגזים, כי הכשירות שלנו היא להיות ציידי אדם. האויב פועל בחוליות קטנות. אנחנו מאתרים וחושפים את האויב. אנחנו לא מתמרנים לשם כיבוש השטח אלא למגוון משימות ומיצוי המודיעין".

 

ההסבה לטנקים החדשים תעניק לחטיבה 188 מחשבי משימה מלאים שיודעים לקבל מטרות "קופצות" ישירות מאגף המודיעין, יכולת להפעיל יכולות מעקב אחר האויב. בפועל ייצרו הטנקים החדשים "ענן" שיאגד בתוכו את המידע המבצעי שלהם, ללא תלות בקליטה חיצונית.

 

תרגיל חטיבת השריון, גולני וההנדסה בצפון:

התרגיל האחרון בצה
(צילום: דובר צה"ל)

התרגיל האחרון בצה
(צילום: דובר צה"ל)
 

התרגיל החל בתרחיש מתגלגל שדימה כניסה ראשונה של הכוחות לעיירה לבנונית, סמוכת גבול. באימון הנוכחי מדובר היה בכפר הדרוזי ירכא שבגליל. החלק הזה של התרגיל אמנם היה "על יבש", בגלל נוכחות האוכלוסייה, אבל במרחב תרגלו הכוחות גם התמודדות עם רחפנים שמטילים תחמושת. בין התרגולות שנוסו הייתה פגיעה ברחפן עם פגז 120 מ"מ.

 

"לא נס לחו של טנק מרכבה סימן 3", הוסיף אל"מ רוזנברג. "בעולם טנק מחזיק 20 שנה ובצה"ל הוא יכול להגיע ל-35 שנה. הוא טנק מעולה ויוכל לשרת עוד 20 שנה בשקט בימ"חי המילואים".

 

גדוד 74 יקבל את טנקי המרכבה סימן 4 הראשונים כבר במרץ הקרוב. "אין פיתוי להשתמש רק במערכת הדיגיטלית לניהול הקרב", מסכם המח"ט. "אנחנו יושבים עם המפקדים שיעבירו פקודות בקולם גם בשגרה, שידברו ב'חי' עם הפקודים שלהם ולא בוואטסאפ".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
תרגיל חטיבה 188 בצפון
צילום: דובר צה"ל
מומלצים