אחיו של דודו טופז ויוסי גיספן: הרשימות שיתמודדו לראשונה
היום ב-22:00 תיסגר הגשת הרשימות המתמודדות בבחירות. עד כה הוגשו עשר רשימות שלא כיהנו בכנסת היוצאת. רשימת "זכויותנו בקולנו" הציבה את מיקי גולדנברג במקום ה-2 ואת גיספן במקום ה-5, אך האחרון כבר הודיע: "זו הייתה אי-הבנה"
עשר רשימות הוגשו אתמול (ג') לוועדת הבחירות המרכזית, ביומו הראשון מתוך שניים של הליך הגשת הרשימות המתמודדות לכנסת ה-23 – אף אחת מהן לא של מפלגה המכהנת בכנסת היוצאת. רוב הרשימות יוגשו היום, עד למועד האחרון בשעה 22:00. לשם השוואה, בבחירות הקודמות, בספטמבר 2019, הוגשו גם כן עשר רשימות ביום הראשון, אך ביום השני הוגשו 22. בבחירות באפריל 2019 הוגשו 12 רשימות ביום הראשון, וביום השני הוגשו 35 נוספות.
בין הרשימות שהוגשו אתמול הייתה "ישראליסט זכויותינו בקולנו – לחיות טוב יותר" בראשות עינת קולמן, שהתמודדה גם בבחירות הקודמות, בהרכב שונה, וזכתה ל-1473 קולות, שהיוו 0.03% מכלל הקולות. הרשימה כללה כמה שמות מוכרים, כמו מיקי גולדנברג, אחיו של דודו טופז, שהוצב במקום השני. המפלגה שמה דגש על מצע חברתי, וברשימתה מוצבים נכים, קשישים ומומחים בענייני ביטוח לאומי ופנסיה.
הפזמונאי יוסי גיספן הוצב בתחילה במקום החמישי ברשימה, אך אמש כבר הודיע שפרש ממנה. גיספן אמר ל-ynet כי "מדובר בטעות, באי-הבנה. אפשר להרגיע את עם ישראל, אין לי שום כוונה להיות חבר כנסת. חברי מיקי גולדנברג הציע לי לחתום עבור הרשימה כדי שתשלים את המכסה הנדרשת לצורך ההגשה ופתאום היום גיליתי שאני חלק ממנה. ביקשתי להסיר את שמי".
"אנחנו חושבים שהמדינה לא נערכת כראוי לעלייה בתוחלת החיים וצריכים לשנות דברים כדי שיהיה לנו טוב יותר ושיהיו לנו זכויות סוציאליות", אמרה קולמן, עובדת סוציאלית שמתמחה בגיל השלישי. "הרבה אנשים פנו אליי ואמרו שהם רוצים להצטרף למפלגה בגלל האג'נדה החברתית ומיקי הוא אחד מהם - כל כולו מושקע בדברים חברתיים, והוא הוסיף דברים שקשורים לארץ ישראל שחשוב לו לקדם".
רשימה נוספת שהוגשה היא "עוצמה ליברלית כלכלית", בראשות הכלכלן גלעד אלפר, שהתמודד בבחירות באפריל 2019 במסגרת מפלגת "זהות" של משה פייגלין. מספר 2 ברשימה הוא עמוס דב סילבר, מייסד קבוצות הסחר בסמים "טלגראס" באפליקציית טלגרם, המואשם בניהול ארגון פשע דיגיטלי ושוהה במעצר.
אלפר אמר כי "המצע שלנו הוא ליברלי – הורדת יוקר המחיה, ייבוא חופשי, סחר חופשי, חופש דת, נישואים חופשיים, שהמדינה לא תוכל לאסור על פתיחת עסקים בשבת, ביטול המונופול של הרבנות הראשית על כשרות וכמובן לגליזציה של סמים קלים".
"אני מאוד מעריך את מה שהוא הצליח לעשות עם 'טלגראס'", אמר אלפר בהתייחס לסילבר. "הוא פנה אלינו, דיברנו על חבירה וזה נראה לי מאוד מתאים – גם לאידיאולוגיה של לגליזציה וגם בגלל שהוא הציל, פשוטו כמשמעו, אלפי ישראלים, שהיו זקוקים לקנאביס רפואי, ולא קיבלו את זה מהמדינה. עד היום אלפי ישראלים הולכים ל'טלגראס' כשהם זקוקים לקנאביס רפואי. זה ארגון לא חוקי כי המדינה לא מוכרת להם, ומה שהיא כן מוכרת הוא באיכות כל כך נמוכה שזה לחלוטין בלתי שמיש".
את מירב תשומת הלב גרפה לריסה טרימבובלר-עמיר, אשתו של יגאל עמיר, המרצה מאסר עולם בגין רצח ראש הממשלה יצחק רבין, שהגישה את רשימת "משפט צדק לרפורמה במערכת המשפט ולשחרור יגאל עמיר" בראשותה. גאולה עמיר, אמו של הרוצח, שובצה במקום השישי ברשימה. הרשימה, שכוללת 15 מועמדים לכנסת, ביקשה לפתק ההצבעה את האותיות "קץ".
"אנחנו דורשים משפט חוזר ליגאל עמיר", אמרה רעיית הרוצח ליו"ר ועדת הבחירות המרכזית השופט ניל הנדל ולמנכ"לית הוועדה עו"ד אורלי עדס. "אנחנו דורשים משפטים חוזרים לכל האנשים שמגיע להם, לכל החפים מפשע שיושבים בבתי כלא. אנחנו דורשים רפורמה עמוקה בבתי המשפט ובתקשורת, ורק אנחנו יכולים לעשות את זה. הפוליטיקאים דואגים רק לתדמית שלהם".
בין הרשימות הנוספות שהוגשו אתמול והתמודדו גם בבחירות הקודמות – מתקדמת בשיתוף עם תנועת הדרור העברי, שקיבלה 1,033 קולות בפעם הקודמת; דע"ם כלכלה ירוקה מדינה אחת, שקיבלה 592 קולות; מפלגת הגוש התנ"כי, שקיבלה 497 קולות; ומנהיגות חברתית בראשות אילן משיחא יר-זנבר, שמתמיד בהתמודדויות, למרות מספר הקולות הזעום שרשימתו מקבלת בכל פעם, כשבבחירות האחרונות היא זכתה במספר הקולות הקטן ביותר – 434.