סקר עולמי על סכסוכים: הצעירים בישראל הכי פסימיים
בסקר שערך הצלב האדום באזורים שונים בעולם, על עמדות דור המילניום בנוגע לסכסוכים ומלחמות, 65% מהנשאלים הישראלים אמרו שהסכסוך עם הפלסטינים לא ייפתר לעולם. "הדור הצעיר פסימי יותר וחושש ממלחמה הרת אסון", הסביר דובר הארגון באולפן ynet
סקר שבחן 16,000 צעירים מרחבי העולם מצביע על כך שהצעירים בישראל הם הכי פחות אופטימיים בנוגע לאפשרות של פתרון הסכסוך באזורם. לפי הסקר שפרסם היום (ה') הצלב האדום הבינלאומי, 65% מבני דור המילניום בישראל סבורים שהסכסוך הישראלי-פלסטיני לא ייפתר לעולם. בקרב הצעירים הפלסטינים הפסימיות הייתה נמוכה יותר, וכ-52% השיבו כי הסכסוך לעולם לא ייפתר.
18% מהצעירים הישראלים השיבו בסקר כי הסכסוך יסתיים במהלך חייהם, 8% אמרו שהסכסוך יסתיים ב-20 השנים הבאות ורק 4.5% מאמינים כי הסכסוך יסתיים בתוך חמש השנים הבאות. בקרב הפלסטינים, כאמור, האופטימיות הייתה גבוהה יותר, אך לא בהרבה. 17% אמרו שהסכסוך יסתיים במהלך חייהם, 11% אמרו שהסכסוך יסתיים ב-20 השנים הקרובות, ורק 5% השיבו כי הם מאמינים שהסכסוך יסתיים בתוך חמש השנים הבאות.
בצלב האדום ציינו כי מהסקר עולה עוד שכמעט מחצית מכלל הנסקרים ברחבי העולם חושבים שסביר להניח שתפרוץ מלחמת עולם שלישית במהלך ימי חייהם. "הדור הצעיר יותר פסימי וחושש ממלחמה טוטאלית הרת אסון", אמר בראיון לאולפן ynet יהונתן סבן, דובר הוועד הבינלאומי של הצלב האדום בישראל. "אנחנו רואים את הצעירים האלה בתור מקבלי ההחלטות של העתיד. חלקם יהיו גם לוחמים בעתיד. חשוב לנו להבין מה הם חושבים כדי לתכנן את האסטרטגיות ודרכי העבודה שלנו מול אותם אנשים, ולנסות להעלות את המודעות לכללי הלחימה", הוא הסביר.
סבן נשאל אם לארגונו יש מידע על גופות החיילים אורון שאול והדר גולדין ז"ל שנמצאות בשבי חמאס בעזה, כמו גם מידע על האזרחים החטופים. "לצערנו, אין לנו שום מדע", השיב דובר הארגון, וציין כי בצלב האדום מנסים להשיג מידע עליהם, ונמצאים בקשר עם "הגורמים הרלוונטיים".
-אולי אלה הגורמים שבעטיים צעירים ישראלים לא רואים שום אופטימיות?
"ייתכן שחלק מהפסימיות היא כי אנשים רואים או תופסים את חוקי המלחמה כמשהו שלא עובד, אנחנו מנסים לראות את חצי הכוס המלאה, וברחבי העולם כן רואים שצבאות שמים לעצמם מגבלות, גם אם לא מגיעים ל-100% ציות".
הסקר נערך על-ידי מכון Ipsos ב-16 מדינות וטריטוריות - מחציתן מוכות סכסוכים ומחציתן ללא סכסוכים. הוא נערך בין ה-1 ביוני ל-7 באוקטובר 2019, בהשתתפות 16,288 נשאלים בגילאים 35-20 המתגוררים באפגניסטן, קולומביה, צרפת, אינדונזיה, ישראל, מלזיה, מקסיקו, ניגריה, השטחים הפלסטיניים, רוסיה, דרום אפריקה, סוריה, שווייץ, בריטניה, אוקראינה וארה"ב.
עוד עלה ממנו כי כ-36% מכלל הנשאלים אמרו שאין לאפשר ל"לוחמי אויב" שנשבו להיות בקשר עם קרובי משפחתם, זאת לעומת 70% מהישראלים ו-33% מהפלסטינים החושבים כך. במקביל, רובם המוחלט של הנשאלים מכל האזורים (75%), כולל ישראלים (82%) ופלסטינים (51%), מאמינים שלמלחמות צריכות להיות מגבלות.
61% מהנשאלים הישראלים (ו-59% מהפלסטינים) חושבים שלוחמים חייבים להימנע מפגיעה באזרחים כמה שניתן. 32% מהישראלים ו-22% מהפלסטינים אמרו שהם מסכימים עם האמירה שלוחמים צריכים "לעשות כל מה שצריך כדי להשיג את המטרות הצבאיות שלהם, לא משנה כמה נפגעים מקרב האזרחים יהיו כתוצאה מכך", זאת לעומת 15% מכלל הנשאלים בכל האזורים.