ארדואן לאירופה: החיילים שלי בלוב ימנעו טרור
נשיא טורקיה שלח כוחות ללוב כדי לעזור לממשלה בטריפולי מול המורדים של הגנרל חפתר. לקראת פסגה בינלאומית אמר ארדואן שהמעורבות היא גם אינטרס של האיחוד האירופי, ותמנע התבססות של דאעש ואל-קאעידה מול חופי היבשת: "אירופה על פרשת דרכים, חייבת להיות אמיצה"
רג'פ טאיפ ארדואן קרא היום (שבת) לאיחוד האירופי לתמוך במעורבות הטורקית בלוב, לקראת פסגה שתיפתח מחר בברלין. נשיא טורקיה, שהורה לצבאו לסייע לממשלה בטריפולי שמוכרת על ידי הקהילה הבינלאומית, אמר שזו הדרך לסיים את המלחמה במדינה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
במאמר באתר "פוליטיקו" כתב ארדואן שמנהיגי אירופה "צריכים לדבר פחות, ולהתרכז בנקיטת צעדים קונקרטיים" בנוגע ללוב. ארדואן אמר שהוא מודע לכך שאירופה לא מעוניינת לסייע צבאית ללוב, והזהיר את האיחוד האירופי שלולא מעורבות טורקית היבשת עלולה להיתקל באיומי טרור חדשים.
בפסגה מחר ייפגש ארדואן עם מנהיגים מהמערב, רוסיה ומדינות ערב, וכן עם ראשי המיליציות שנלחמות בממשלת לוב. בפסגה ינסו גרמניה והאו"ם לגרום לצדדים להפסיק את הלחימה באזור הבירה טריפולי, שנמשכת כבר תשעה חודשים. יותר מ-280 אזרחים ואלפיים לוחמים נהרגו. לפני שבוע נכנסה לתוקף הפסקת אש בחסות טורקיה ורוסיה, אך לפי הדיווחים הקרבות נמשכו.
טורקיה תומכת בממשלה בטריפולי בראשות פאיז א-סראג', שאיתה חתמה לאחרונה על שני הסכמים. החודש היא שלחה כוחות שיסייעו לממשלה בקרבות נגד המורדים של הגנרל חליפה חפתר. במאמר כתב ארדואן שחפתר "מתכנן הפיכה", ושאם האיחוד האירופי לא יסייע לממשלת לוב תהיה זו "בגידה בערכים" של היבשת, כמו השאר "דמוקרטיה וזכויות אדם", וטעות "בהיקף היסטורי".
ארדואן הזהיר את אירופה וכתב שאם הממשלה בטריפולי תיפול יוכלו ארגוני טרור כמו דאעש ואל-קאעידה להתבסס בלוב. "אירופה תתמודד עם סדרת בעיות ואיומים אם הממשלה הלגיטימית של לוב תיפול. לארגוני טרור כמו דאעש ואל-קאעידה, שספגו מפלות בסוריה בעיראק, תהיה קרקע פורייה לעמוד שוב על הרגליים".
נשיא טורקיה הדגיש שהיחס למלחמת האזרחים בלוב הוא מבחן חשוב עבור האיחוד האירופי. "האם המנהיגים האירופאים ישמרו על הסדר העולמי הליברלי מול מתקפה נוספת? או שהם יוותרו על האחריות שלהם, כמו שעשו בסוריה, ויביטו מהצד במשבר מתפתח?", שאל ארדואן. המשך חוסר היציבות, מזהיר ארדואן, יגביר את ההגירה מלוב לאירופה דרך המזרח התיכון.
בנובמבר טורקיה וממשלת לוב חתמו על הסכם שנוי במחלוקת לקביעת הגבול הימי ביניהן. ההסכם הימי עורר דאגה גדולה מצד מדינות באזור, משום שיש בו תביעת בעלות טורקיה על אזורי קידוח בינה לבין לוב בים התיכון, ולמעשה מדובר באיום לחסום את האפשרות של ישראל, מצרים, יוון וקפריסין לנצל את מאגרי הגז בסביבתן במלואם ולייצא את הגז לעומק אירופה.
ארדואן קרא לאירופה לשתף פעולה עם טורקיה, שכוחותיה מאמנים את החיילים הלובים להתמודד עם הטרור, עם הברחת המהגרים ועם שאר האיומים על ביטחון העולם. "אירופה מוצאת את עצמה על פרשת דרכים. ובצומת ההיסטורי הזה, אלה שפועלים למען השלום חייבים להיות אמיצים ולעשות כל שביכולתם כדי לסיים את האלימות. אירופה יכולה לסמוך על טורקיה – בעלת ברית וחברה ותיקה – שתשיג את היעד הזה", כתב ארדואן, והוסיף שהאיחוד "צריך להראות לעולם שהוא גורם רלוונטי בזירה הבינלאומית".
מלבד טורקיה התומכות הגדולות של הממשלה בטריפולי הן קטאר ואיטליה, שמהגרים רבים מגיעים אליה מחופי לוב. מצרים, איחוד האמירויות, סעודיה וצרפת תומכות בכוחות הנאמנים לגנרל חפתר. שכירי חרב רוסים נלחמים בשורות כוחותיו של חפתר, למרות שמוסקבה שומרת על קשרים גם עם ממשלת לוב.