מנדלבליט לנתניהו: "הדיון בכנסת לא נועד להחליף את ההליך הפלילי"
ברקע הניסיון להוביל להקמת ועדה בכנסת שתדון בחסינות, הודיע היועמ"ש לפרקליטי רה"מ כי חומרי החקירה המלאים בעניינו יועברו רק בעת הגשת האישום לבית המשפט. ההערכה במערכת המשפטית: נתניהו יעתור לבג"ץ כדי לעכב את ההליך. נתניהו: "כל דבר שיכול לחשוף את האמת נחסם"
בקשת החסינות תעכב עוד את ההליך? היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הודיע הבוקר (יום א') לפרקליטיו של ראש הממשלה בנימין נתניהו כי הוא דוחה את בקשתם לקבל את מלוא חומרי החקירה בעניינו, עד אשר כתב האישום נגדו בגין שוחד, מרמה והפרת אמונים יוגש לבית המשפט המחוזי בירושלים. ד"ר גיל לימון, עוזרו הבכיר של מנדלבליט, העביר את תגובת היועץ המשפטי לממשלה במענה לפניית עורכי דינו של נתניהו שנמסרה אחרי הגשת בקשתו מהכנסת לקבל חסינות מפני העמדה לדין.
לפי ההערכה במערכת המשפטית, הודעת היועץ המשפטי לממשלה תשמש את נתניהו ופרקליטיו על מנת לעתור לבג"ץ כדי להעביר לידיו את כל חומרי החקירה לצורך הליך החסינות. בכך נתניהו מקווה להרוויח עוד זמן על מנת שבקשת החסינות לא תידון בוועדת הכנסת לפני הבחירות.
"כפי שנקבע זה מכבר בפסיקת בית המשפט העליון, הדיון בוועדת הכנסת בבקשה למתן חסינות לא נועד להחליף את ההליך הפלילי", כתב לימון. "טענתם בהרחבה בשימוע טענות שמופיעות כעת בבקשה למתן חסינות, בפרט תחת העילה של חוסר תום לב ואפליה. עילות אחרות שמופיעות בבקשה למתן חסינות כלל אינן נוגעות לחומרי החקירה שנאספו".
מטעמו של ראש הממשלה נתניהו נמסר: "איך אפשר להילחם בעד האמת אם מסתירים את חומרי החקירה שמעידים על סחיטה באיומים של עדי מדינה, אכיפה בררנית ותפירת תקדימים משפטיים שלא קיימים בתולדות האנושות? מי שממשיך להתנהל בחוסר שקיפות כנראה רוצה להשיג תוצאה ידועה מראש. כל דבר שיכול להגן על נתניהו ולחשוף את האמת - נחסם, וכל דבר שיכול למנוע ממנו להתמודד ולנצח - מקודם בכל מחיר".
"לא קמה כעת עילה למסירת כלל חומרי החקירה"
במכתב המענה לבאי כוחו של ראש הממשלה, הבהיר מנדלבליט כי לפי האיזון שנקבע בחוק, חומרי החקירה המלאים מועברים לידי הנאשמים רק כשמוגש כתב האישום לבית המשפט, וממילא בשלב זה ליבת חומרי החקירה מצויה בידיהם ועל בסיסה הם טענו טענות שונות הן בשלב השימוע והן לגבי בקשת החסינות מהכנסת.
בתגובת היועץ המשפטי לממשלה צוין כי "סעיף 74 לחוק סדר הדין הפלילי, אשר לפיו יש להעביר לנאשם את מלוא חומר החקירה שנאסף בעניינו, מורה כי יש לעשות כן רק כאשר כתב האישום הוגש בפועל לבית המשפט המוסמך. בהתאמה לכך, כל עוד לא הוגש כתב האישום בפועל לבית המשפט המוסמך, אין תחולה להוראת הסעיף.
עוד צוין כי "הוראת סעיף 74, שקובעת באופן מפורש את המועד שבו יורשה נאשם לקבל לידיו את מלוא חומר החקירה שנאסף בחקירתו, מגלמת בתוכה איזון עדין שערך המחוקק בין אינטרסים מתחרים שונים שעניינם בגילוי מלוא המידע שנאסף בחקירה פלילית, בהם: הצורך במתן אפשרות לנאשם בפלילים להיערך באופן המיטבי להגנה על עצמו מפני הרשעה בפלילים, הגנה מפני פגיעה בפרטיות, הגנה על צדדים שלישיים, יעלות הליכים מקדמיים להגשת כתב אישום וכיוצא בזאת.
"לפי האיזון שנקבע בחוק, נקודת הזמן שבה נדרשת הרשות להעמיד לרשות הנאשם את מלוא חומר החקירה בעניינו היא כאמור במועד הגשת כתב האישום. מכאן, שבנקודת זמן הזמן הנוכחית, לא קמה עילה למסירת כלל חומרי החקירה לעיון מרשכם, כפי שהתבקש במכתב שבסימוכין".
בהמשך מתייחסים במשרד היועץ המשפטי לממשלה לבקשת החסינות של נתניהו מהכנסת. "אשר לטענתכם כי קבלת מלוא חומרי החקירה נדרשת לשם טיעון מלא ודיון בבקשת ראש הממשלה לכך שהכנסת תקבע כי עומדת לו חסינות על פי העילות הקבועות בסעיף 4(א)(3) לחוק חסינות חברי הכנסת, נבהיר כי לאחר קבלת החלטת היועץ המשפטי לממשלה על כך שהוא שוקל להגיש כתב אישום נגד מרשכם, בכפוף לשימוע, הועמדו לרשותכם חומרי חקירה רבים.
"חומרים אלו כוללים את כל חקירות החשודים, מאות עדויות עדים, עשרות אלפי עמודים של תמלילי חקירות, חומר חשבונאי, הקלטות, מזכרים וכיוצא בזה ראיות שמהוות את ליבת חומרי החקירה בתיקים הנוגעים למרשכם".
עוזרו של מנדלבליט הבהיר כי "כפי שנקבע זה מכבר בפסיקת בית המשפט העליון, הדיון בוועדת הכנסת בבקשה למתן חסינות לא נועד להחליף את ההליך הפלילי. טענתם בהרחבה בשימוע טענות שמופיעות כעת בבקשה למתן חסינות, בפרט תחת העילה של חוסר תום לב ואפליה. עילות אחרות שמופיעות בבקשה למתן חסינות כלל אינן נוגעות לחומרי החקירה שנאספו.
"חומרי החקירה הרבים שהועמדו לרשותכם במסגרת ליבת חומרי החקירה מקיפים את כל הנדרש עבור בקשת החסינות ואף הרבה מעבר לכך. משכך, לא נמצא כי יש בסיס לטענה שאתם זקוקים למלוא חומר החקירה לשם טיעון מלא בבקשת ראש הממשלה במסגרת הדיון בבקשת החסינות.
"הבקשה לקבלת מלוא חומרי החקירה בהקשר של מתן החסינות הועברה מטעמכם ליועץ המשפטי לממשלה רק כמעט שבועיים לאחר הגשת הבקשה למתן חסינות ומעל לחודש וחצי לאחר מכתבו של היועץ המשפטי לכנסת עו"ד איל ינון בנוגע לבקשת החסינות ולאחר שהיועץ המשפטי לממשלה העביר לידיכם ולידי יו"ר הכנסת את כתב האישום". בתגובתו שלל היועץ המשפטי לממשלה את כוונתו של ראש הממשלה להביא עדים לחקירה בוועדת הכנסת.
אמש החליטו בחול לבן להמתין ולראות אם יו"ר הכנסת ח"כ יולי אדלשטיין ייענה לפנייתם של 65 ח"כים כדי לכנס את מליאת הכנסת כדי לדון בהקמת ועדת הכנסת, כדי שזו תוכל לדון בבקשת החסינות של נתניהו. בכירים בכחול לבן העריכו כי היום או לכל המאוחר מחר יודיע אדלשטיין על החלטתו לכנס את הכנסת - אולם הוא יורה על כינוס המליאה רק ביום שני הבא.
בכחול לבן טוענים כי מדובר ב"גרירת רגליים" מאחר שבמערכת בחירות הקודמת הורה יו"ר הכנסת אדלשטיין על כינוס מליאה חריג בתוך 48 שעות לבקשת נתניהו, כדי לקדם את "חוק המצלמות" שניסה לאשר כמה ימים לפני הבחירות.
במהלך סוף השבוע האחרון הגבירו בכחול לבן את הלחץ על אדלשטיין. יו"ר הוועדה המסדרת ויו"ר סיעת כחול לבן, ח"כ אבי ניסנקורן, פנה ביום שישי ליועץ המשפטי לכנסת עו"ד איל ינון בבקשה שיתערב ויורה על כינוס המליאה.
גורמים בכחול לבן אמרו אתמול כי מאחורי הקלעים דווקא מתנהל שיח שקט עם יו"ר הכנסת ולכן הם מעריכים שהוא יכנס את המליאה. במקרה כזה, יבליגו בכחול לבן על "גרירת הרגליים" של אדלשטיין ויפתחו בבליץ של דיונים כדי להקים את ועדת הכנסת ואז לקיים דיון והצבעה על בקשת החסינות של נתניהו.