מגרש הרוסים יחזור לרוסים? האתרים שבמחלוקת
ישראל רכשה את מגרש הרוסים ב-1964, הבעלות על חצר אלכסנדר כבר הוסדרה: מומחים טוענים כי המחוות שניתנות לפוטין בניסיון לשחרור נעמה יששכר עלולות להיות פתח לסחטנות. "מה שחשוב לו זה להגדיל את הנוכחות הרוסית בארץ הקודש"
המחוות של ישראל לפוטין - שיובילו בתקווה לשחרורה של נעמה יששכר: נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, שהגיע לארץ לפורום השואה לציון 75 שנה לשחרור מחנה ההשמדה אושוויץ, ייפגש היום עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ועם יפה יששכר - אמה של נעמה שכלואה ברוסיה - ועל רקע זה עולה שוב על הפרק סוגיית הנכסים הרוסיים בישראל.
צוות בינמשרדי שניהל בחודשים האחרונים מגעים עם הרוסים גיבש חבילת מחוות שאמורה לתת מענה לחלק מהבקשות שלהם. חלק כבר בוצע, כמו הסדרת הבעלות הרוסית על חצר אלכסנדר, ומחוות אחרות שנוגעות למעמדם של עוד שני נכסים רוסים בירושלים. בישראל אומרים שמחוות אלו, בין היתר גם בתחום המיסוי, נועדו להקל על פוטין להעניק חנינה לנעמה.
על פי הפרסומים, הדרישות של רוסיה מישראל הן בין היתר השבת הבעלות של חצר אליזבטה (מגרש הרוסים) בירושלים, הסדרת טענות על בעלות ותשלומים על אתרים רוסיים בבירה כמו כנסיית אלכסנדר נבסקי ברובע הנוצרי בעיר העתיקה, ושינוי תוואי הרכבת הקלה כך שיורחק מהכנסייה הרוסית בעין כרם.
"דיונים על נושאים מהסוג הזה עולים תמיד במפגשים בין מדינות", מסביר ד"ר יונתן פרימן, מהמחלקה למדעי המדינה באוניברסיטה העברית בירושלים, ומוסיף כי "ירושלים נחשבת למאוד בינלאומית, לא רק בנושאי דת ותרבות אלא גם מבחינת הריבונות והגיוון שיש בתוך העיר. מה שקורה היום בינינו לבין רוסיה מתחבר לזה שהעיר מאוד מגוונת ולאורך השנים היו המון מדינות שדיברו איתנו לגבי שליטתם על אתרים שונים. זו לא פעם ראשונה שרוסיה מדברת איתנו בנושא וכנראה גם לא פעם אחרונה. הדרישה מצד רוסיה היא לא רק בגלל הקשר שלה למקומות הללו, היא מבקשת לחדש ימים כקדם. יש גם רצון להגדיר את הזהות של מעצמה ששומרת על זכויות המדינה ועל העם במקום כמו ירושלים שמאוד בולט בסדר היום".
במהלך טמונה גם סכנה לדבריו של פרימן, שטוען כי מחוות מסוג זה עשויות לגרום להפעלת לחץ נוסף על ישראל עבור הטבות נוספות: "הסכנות הן לא דווקא על הריבונות של המקום אלא על הדרישה לקבל עוד מחוות מצד מדינות אחרות. מצד שני יכול להיות שיש סכנה גדולה יותר אם אנחנו לא מוכנים לתת מענה לרצונות האלה, כמו פגיעה ביחסים עם רוסיה. הציבור צריך לזכור שגם אם יש דיל, אנחנו לא נדע בדיוק מה קרה שם ומה כל אחד מהצדדים קיבל. אני לא יודע אם יש קשר בין הדרישה של הרוסים לפרשת נעמה יששכר כי הנושא עלה במשך שנים לפניה".
ד"ר איזבלה גינור ממכון טרומן שבאוניברסיטה העברית מסבירה: "את מגרש הרוסים ישראל רכשה מברית המועצות בתקופה של חרושצ'וב, ב-1964. היו ביניהם דיונים וויכוחים והם הגיעו למחיר מסוים. אני ראיתי בעיתון רוסי בקיץ שנתניהו אמר למוסקבה שהוא מוכן לדבר על מכירת בניין של המשטרה במגרש הרוסים. אבל מתברר שהם גם רוצים כנסייה בעיר העתיקה. הרוסים טוענים שהמקומות האלה הם קדושים ושייכים לרוסיה זה שנים רבות. חלק מהם רשומים בטאבו וצריכים להסתכל בארכיון המדינה ולבדוק על שם מי הם באמת רשומים. מה שחשוב לפוטין זה להגדיל את הנוכחות הרוסית בארץ הקודש".
לדבריה "אנחנו לא יכולים לתת להם את מה שהם רוצים. זה צריך לעבור בדיקה משפטית כי מדובר באתרים שנבנו לפני מאה שנים ויותר. אם הם רוצים לקנות את מגרש הרוסים, מה מפריע להם לסגור את המקום ולבנות שם משרד שיכול לפגוע באינטרס ישראלי? אני לא ראיתי מדינה שבכזו קלות מפזרת את העתיקות שלה. עכשיו הם רוצים את בניין המשטרה ואחר כך הם ירצו את העירייה".
גינור מסבירה כי יש עניין נוסף בנוגע לכנסייה שבה חושקים הרוסים, המתקשר להיבטים דתיים: "הכנסייה הרוסית מאז ומתמיד חשבה שהיא הכנסייה האורתודוקסית המקורית ולכן למעשה היא רוצה גם עכשיו להיות הראשונה ושכל הכנסיות האורתודוקסיות האחרות יהיו נחותות ממנה. יש בירושלים כנסיות השייכות לדתות אחרות ויכול להיות שהם רוצים שרכוש רוסי יעלה על אלו של הזרמים האחרים".
אף שבין הצדדים לא מתנהל משא ומתן רשמי על החזרתה של יששכר, כבר היום חתמו ישראל ורוסיה על הסכם לאימוץ תינוקות, אך הסכם זה הוביל לסערה מכיוון שלא יאפשר לזוגות להט"בים לאמץ תינוקות ברוסיה. בנוסף, השר זאב אלקין עדכן בפגישתו עם בכירים רוסים על כמה צעדים והחלטות ישראליות בכמה סוגיות הקשורות לנכסי הכנסייה הרוסית בישראל ודרכי ניהולם, בעקבות הדיאלוג שנוהל בנושא זה בחודשים האחרונים בין ירושלים למוסקבה.
בין השאר, ישראל אפשרה לראשונה לפדרציה הרוסית לרשום את בעלותה על חצר אלכסנדר שליד כנסיית הקבר - נכס שהיה במחלוקת בין פלגים של הכנסייה הרוסית. ישראל סירבה במשך שנים להתערב במחלוקת. בישיבת הכנה לקחו חלק נציגים בכירים מהצד הישראלי ממשרד החוץ, משרד הפנים, משרד האנרגיה ומשרד החקלאות.
פוטין צפוי לנחות מחר בשעה 08:30 בבוקר בנתב"ג, ומשם ייסע היישר למעון ראש הממשלה בירושלים - כאמור לפגישה גורלית בעניינה של יששכר. פוטין יהיה האישיות הראשונה שיפגוש נתניהו, ולא במקרה, לאחר ששר החוץ ישראל כץ יקבל את פני הנשיא הרוסי בשדה.