נתניהו לפוטין: תמיד נזכור שהצבא האדום פתח את שערי אושוויץ
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בטקס חנוכת האנדרטה להרוגי המצור על לנינגרד בגן סאקר בבירה כי "אסור לרגע לטשטש את הקורבן והתרומה של בריה"מ לשעבר למיגור המפלצת הנאצית והצלת העולם מטרגדיה נוראה". הנשיא פוטין: "מודאגים מהניסיון לנקות את שמם של הרוצחים"
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בצהריים (יום ה') בטקס חנוכת אנדרטה לזכר הרוגי המצור על לנינגרד, שהתקיים במעמד נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, כי "תמיד נזכור שחיילי הצבא האדום הם שפתחו את שערי אושוויץ לרווחה". הנשיא פוטין אמר בנאומו כי "אירועי השואה לא ניתנים להשוואה עם אף אירוע. אובדן בלתי נתפס". בטקס השתתפו גם נשיא המדינה ראובן ריבלין, ראש העיר ירושלים משה ליאון ומושל מחוז סנט פטרבורג אלכסנדר בגלוב, שרים, סגני שרים, שגרירים ומאות אורחים נוספים שהגיעו במיוחד לטקס מרוסיה וממדינות נוספות. כמו כן, הוזמנו לטקס כ-70 וטרנים וגיבורי המצור על לנינגרד החיים בישראל.
"הכעס המובן שלנו הוא על המעשים שעשו הנאצים. אני יודע את זה מהוריי, בגלל שאבא שלי הגן על עיר מולדתם מהחזית", הוסיף פוטין. "אמא שלי הייתה בעיר הנצורה עם ילד שמת. תוכנית האויב הייתה צינית בצורה חסרת תקדים: להטיל מוות בהפצצות בלתי פוסקות, להשמיד את העיר". לדבריו, "האנדרטה שאנו חונכים היום היא סמל לרעיון המשותף שלנו. ברוסיה נסערים ודואגים מהניסיון לנקות את שמם של הרוצחים".
"באדמת ירושלים, עיר הנצח, אנו מציבים היום גלעד נצח לזכרם של מגני לנינגרד ותושביה שנספו במצור האכזרי במלחמת העולם השנייה", פתח ראש הממשלה בנימין נתניהו את דבריו. "עמוד הגבורה הזה מדבר לכל אדם. הוא מדבר בעברית, הוא מדבר ברוסית, הוא מדבר בשפה אוניברסלית. אהבת מולדת, הקרבה עילאית, כוח רצון בל יתואר, לחימה עיקשת והשגת ניצחון". הוא הוסיף כי "אסור לרגע אחד לטשטש את הקורבן והתרומה של ברית המועצות ושל חייליה בצבא האדום למיגור המפלצת הנאצית והצלת העולם מטרגדיה נוראה. משקעי הכאב נותרו. הצלקות לא נעלמו".
פורום השואה העולמי - סיקור נרחב ב-ynet
הנסיך צ'ארלס נפגש עם הנשיא, נטע עץ וצייץ בעברית
המחווה של נשיא אוקראינה: ויתר על מקומו בטקס לטובת ניצולים
פוטין לאמה של נעמה יששכר: "הכול יהיה בסדר"
הנשיא ריבלין: "השאירו את ההיסטוריה להיסטוריונים"
מקרון נפגש עם ריבלין ונתניהו: "אנטי-ציונות לא שונה מאנטישמיות"
בדבריו, פנה ראש הממשלה נתניהו לנשיא פוטין. "שוחחנו על אביך שנלחם, ועל הוריך שאיבדו את אחיך בן השלוש ויקטור, שלא זכית להכיר. הוא לא שרד את המצור על לנינגרד. הכאב על אובדן אח מוכר לי היטב, הכאב של הורים על אובדן בנם מוכר לי היטב", אמר נתניהו.
"75 שנים חלפו מאז שהחיילים פתחו את שערי אושוויץ לרווחה, והלקח טבוע בנו בעוצמה. אין שום פשרות עם משטרי קנאות שאוחזים באידיאולוגיה רצחנית", הוסיף נתניהו. "חייבים לעצור אותם בזמן. חייבים לבלום בתקיפות את הסכנה שנובעת מהם. אבל בניגוד למה שהיה בשואה, לנו, העם היהודי, יש כיום מדינה, מדינה חזקה ומתקדמת. מי שמאיים להשמיד אותנו יתקל בתגובה חריפה ונחרצת".
נשיא המדינה, ראובן ריבלין, אמר בטקס כי "במעמד המיוחד הזה ניתנה לנו הזכות לחלוק כבוד לאזרחי ברית המועצות לשעבר ולחיילים שלחמו בעוז בחזית המזרחית. מדינת ישראל היא היום בית לווטרנים לוחמי הצבא האדום, שחלקם מכבדים אותנו היום בנוכחותם, ולרבים מיהודי רוסיה וברית המועצות לשעבר. המאבק בגרמניה הנאצית, בפשיזם, בגזענות ובאנטישמיות, הוא מנת חלקנו המשותפת".
הוא הוסיף: "זו התמודדות שעיצבה, וממשיכה לעצב, דורות שלמים. בין האומות שלנו יש ברית של גורל משותף, ויעוד משותף. ניתנה לנו הזכות לעמוד היום יחד, בבירתה של מדינת ישראל ולחנוך יחד יד ומצבה לנופלים במערכה, ולהצדיע לגבורתם של השורדים".
"המלחמה קשרה קשר עמוק והדוק בין העמים שלנו", אמר ראש העיר ירושלים משה ליאון. "הצורר הנאצי ביקש למחוק את לנינגרד, והצבא האדום ומגיני העיר הגיבורים גאלו אותה. הצורר הנאצי ביקש להשמיד את העם היהודי. והצבא האדום שחרר את אושוויץ ובכך תרם רבות להצלת שארית הפליטה של יהודי אירופה. אנחנו כאן בירושלים, בירת ישראל, יחד עם נשיא רוסיה והלוחמים הגיבורים, אומרים לכם מעומק הלב תודה. ספסיבה".
האנדרטה מנציחה את זכרם 750 אלף החיילים והאזרחים הרוסים שנהרגו במהלך המצור של גרמניה הנאצית על העיר לנינגרד (שנקראת כיום סנט פטרבורג). המצור נמשך יותר משלוש שנים, בין ספטמבר 1941 לינואר 1944. במהלך המצור סבלו התושבים מרעב כבד שהיה גורם המוות העיקרי. ביוני 1941 פתח הצבא האדום במתקפה עד להסרת המצור.
את האנדרטה עיצבו האדריכל הישראלי אודי כסיף ממשרד מייזליץ כסיף, יחד עם האדריכלים אנטולי צ'רנוב ולאדה צ'רנובה. האנדרטה דומה בצורתה לאובליסק שקצהו מתפתל. היא מתנשאת לגובה של כשמונה מטרים וחצי, ומשקלה כשני טונות וחצי.
באירוע הופיעו מארינה מקסימיליאן בלומין שביצעה בעברית וברוסית את השיר "תכול המטפחת", דוד ד'אור יחד עם זמרת האופרה מסנט פטרסבורג, טטיאנה פבלובסקיה, וזמר האופרה וסילי גרלו שיופיע עם תזמורת הווטרנים הישראלים.
מוקדם יותר נפגש נשיא רוסיה עם נשיא המדינה ראובן ריבלין. בפתח הפגישה, אמר הנשיא ריבלין לפוטין: "ברוך בואך למדינת ישראל וברוך בואך לירושלים. כולנו נרגשים מעומק ליבנו. זה כנס חשוב, ציון השחרור של אושוויץ, שהוא סמל והבעת הסכמה כלל עולמית של משפחת העמים שצריך לשים קץ לגזענות, לפשיזם ולאנטישמיות. אתם בוודאי כמונו יודעים במשפחת העמים שאנחנו יודעים היכן אנטישמיות מתחילה, אבל אנחנו לא יודעים איפה היא נגמרת ולכן חשוב שכולנו נילחם יחד".
פוטין השיב: "אנחנו רואים היטב את המאמצים של הצד הישראלי לשמירת הזיכרון של מלחמת העולם השנייה. אמרת שאנחנו לא יודעים איפה מסתיימת האנטישמיות – לצערנו אנחנו מכירים את זה – הסוף הוא באושוויץ. צריך לשים לב ולא לאפשר לתופעה הזו לקרות עוד, וכמובן להתנגד לתופעה ולשנאת זרים בכל הערוצים".
הוא הוסיף כי "הצבא האדום לא רק שחרר את אושוויץ וגם תרם תרומה מכרעת לניצחון על הנאצים, גם העם הרוסי סבל מאוד בזמן המלחמה. מה שקשור לטרגדיה של השואה – ארבעים אחוז מהיהודים היו מיהודי ברית המועצות, ובכל מובן זו טרגדיה משותפת שלנו".
זמן קצר לפני כן נפגש נשיא רוסיה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. לקראת סוף הפגישה הצטרפה גם יפה יששכר, אמה של נעמה הכלואה ברוסיה. "זה ברור שנעמה יוצאת ממשפחה מאוד טובה. היום תבקר את נעמה מי שאחראית על שמירת זכויות האדם ברוסיה. אמה מאוד מרגשת ותומכת בבת שלה. אמרתי לה ואגיד זאת שוב - הכול יהיה בסדר". נתניהו אמר: "סיימנו עכשיו פגישת עבודה מצוינת שבסופה, הנשיא פוטין ביקש להביא את יפה, אמה של נעמה יששכר. זו הייתה פגישה מאוד מרגשת. אני מאוד מודה לך על המחווה, ידידי הנשיא".