ניפגש בריבונות: "עסקת המאה" והמשמעויות בשטח
יישום תוכנית השלום עלול להוביל להסלמה בעזה, בגדה ובירדן. פעולה חד-צדדית תקפיא את המצב לעשרות שנים. ישראל איננה "גרורה" של ארה"ב ונמצאת בעיצומן של בחירות, כך שזה בסך הכול "דיל" למען טראמפ ונתניהו. הנקודה החיובית: לגיטימציה לדרישות ישראל במו"מ עתידי. פרשנות
נתחיל מהשורה התחתונה: תוכניתו של דונלד טראמפ להסדר הסכסוך הישראלי-פלסטיני היא התפתחות חיובית מנקודת ראות ישראלית, אבל אסור להגזים בחשיבותה.
טראמפ: התוכנית תפורסם לפני המפגש עם נתניהו וגנץ
התוכנית הזו מעניקה לגיטימציה לישראל להחזיק בחלק מהשטח שכבשה במלחמת ששת הימים אבל היא אינה מרשם להסדרה יציבה של הסכסוך, לא רק מפני שהפלסטינים דוחים אותה ולא רק מפני שאין לה - ואין סיכוי שתהיה לה בעתיד הקרוב - תמיכה בינלאומית ובקרב מדינות האזור המוסלמיות, אלא מפני שהיא אינה מייצרת פשרה סבירה בין השאיפות והאינטרסים של הישראלים והפלסטינים - פשרה ששני הצדדים יכולים לחיות איתה לאורך זמן. לכן, אין סיכוי שתוכנית טראמפ תביא לשלום. היא אפילו לא תייצר דו-קיום רגוע בינינו לבין הפלסטינים.
אם ישראל תחליט ליישם חד-צדדית את התוכנית או חלקים ממנה, היא אינה משנה דבר מהותי בשטח אלא מקפיאה לעשרות שנים - אולי אפילו מנציחה - את המצב הקיים. זה מצב שבו אנחנו מנהלים סכסוך ולא מביאים להסדרה ארוכת טווח שלו.
בנוסף לכך, אם מדינת ישראל אינה יכולה ליישם חד-צדדית את התוכנית במלואה כיוון שאינה יכולה להחליט ולהקים מדינה פלסטינית בניגוד לרצון הפלסטינים ובניגוד לרצון הלובי רב העוצמה של הימין המתנחלי, ואם תחליט הממשלה בירושלים ליישם רק חלקים מהתוכנית הנוחים לנו (ואשר רוב הציבור כנראה תומך בהם כעת) כמו סיפוח בקעת הירדן והיישובים היהודיים ביהודה ושומרון - נמשיך לנהל חיי שגרה בין הסלמה להסלמה. פעם בעזה ופעם בגדה, פחות או יותר לפי הדפוס הקיים היום.
החלת הריבונות והחוק הישראלי בגדה לא תשנה מהותית את המצב בשטח ואפילו לא תשפר את מצבם האישי של המתיישבים היהודים. היא רק עלולה להחמיר את הסיכונים הביטחוניים הנשקפים להם ולכוחות צה"ל המגינים עליהם. אם תיושם, היא גם עלולה לצרף בין עשרות אלפים ל-200 אלף אזרחים פלסטינים למדינת ישראל ולהחמיר את מה שנקרא "האיום הדמוגרפי".
האם יש סיכוי שבמורד הדרך, אחרי שתיושם בכל זאת תוכנית טראמפ, הפלסטינים יראו את האור או שיקבלו את התוכנית מחוסר ברירה? בספק גדול, אבל אולי. אבל עד שזה יקרה, אם בכלל, נצטרך לחכות הרבה מאוד שנים. אבו מאזן אמנם אוחז עדיין במושכות הרשות הפלסטינית, אש"ף ותנועת פתח, אבל המאבק בין יורשיו הפוטנציאליים כבר החל והוא צפוי להסלים, להיות מכוער ואלים ולהתמשך זמן רב.
ארגון חמאס הפונדמנטליסטי שולט בעזה ומנסה להשתלט על הרחוב הפלסטיני. במצבי חוסר ודאות כאלה, כך מלמד הניסיון, נוטים הפלסטינים לאמץ את המכנה המשותף הקיצוני ביותר ופיתויים כלכליים לא יזיזו אותם מעמדותיהם. תוכנית טראמפ נתפשת על ידם, די בצדק, כמזימה משותפת לנוצרים האוונגליסטים בארה"ב ולימין המתנחלי-חרד"לי בישראל. כלומר, תוכנית עם מרכיב דתי חזק שמאתגר את האיסלאם. זו סיבה נוספת להעריך שהסיכוי להסדרה ורגיעה בשיתוף עם הפלסטינים על בסיס תוכנית טראמפ הוא כרגע אפסי עד קלוש.
לכן, "עסקת המאה" שמציע לנו טראמפ אינה "דיל" שנועד לשרת את האינטרס העיקרי שלמדינת ישראל. היא לא באמת אמורה להביא להסדרת הסכסוך בינינו לפלסטינים. מטרתה לשרת את הצרכים האישיים-משפטיים, הפוליטיים והאלקטוראליים של דונלד טראמפ ובנימין נתניהו. לכן היא גם עונה על משאלות הלב של ה"בייס" המוצק של שני המנהיגים: האוונגליסטים באמריקה והימין המתנחלי בישראל.
מי אמר האג?
יישומה של התוכנית עלול להיתקל, במקרה הטוב, באדישות ובהתעלמות בקרב הפלסטינים ובממלכת ירדן. במקרה הרע יהיו התפרצויות והסלמות אלימות בעזה, בגדה וברחובות הממלכה ההאשמית. ניסיון ליישם מיד את המרכיב הסיפוחי בתוכנית גם יחמיר את מצבנו בבית הדין הבינלאומי בהאג.
עם כל הכבוד, התוכנית היא אמריקנית ולא ישראלית. איננו גרורה של ארה"ב ואנחנו כאן בעיצומה של מערכת בחירות שלישית. לכן צריכים נתניהו וגם בני גנץ להגיד ביום שלישי לנשיא ארה"ב: תודה לך על מאמציך ועל הלגיטימציה והתמיכה שתוכניתך מעניקה לדרישותינו במשא ומתן עתידי עם שכנינו. לכן, דבר ראשון אחרי שתקום ממשלה יציבה בישראל הנשענת על רוב בכנסת - נדון בתוכנית ובהשלכותיה קצרות וארוכות הטווח על ישראל, אזרחיה וביטחוננו הלאומי ונחזור אליך עוד השנה עם תשובה.
כבר עתה ברור שהתשובה תהיה "כן, אנחנו מסכימים, אבל...". כך היו נוהגים מנהיגי מדינה ריבונית דמוקרטית שמבינים שבכל מקרה אסור להם לירות תשובה מהמותן, על אחת כמה וכמה אסור לראש ממשלת המעבר להחליט ולהורות ליישם בשטח בתקופה של חוסר יציבות וחוסר ודאות פוליטיות קיצוניות - מרכיב או מרכיבים של התוכנית המשרתים חלק מהציבור בישראל ואשר עלולים להצית תגובה אלימה בקרב הפלסטינים.