היום: העולם זוכר באושוויץ; ריבלין ימשיך לנאום בברלין
יום השואה הבינלאומי: הנשיא ישתתף בטקס בפולין לציון 75 שנה לשחרור מחנה ההשמדה וביום ד‘ יישא נאום מיוחד בפרלמנט הגרמני. נשיא הקונגרס היהודי העולמי אמר ל-ynet: "מצב ישראל בעולם גרוע בגלל היחס לפלסטינים"
75 שנים בדיוק אחרי שחרור מחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו מידי הנאצים, יתכנסו היום (ב') עשרות מנהיגים מרחבי העולם, ובראשם ניצולים ונשיא המדינה, ראובן ריבלין, לטקס זכרון בפולין, בסמוך למחנה. ביום זה מצוין מדי שנה יום השואה הבינלאומי.
ימים אחדים לאחר הטקס המרשים בירושלים, שבו לא נכחו ניצולים רבים, באושוויץ השורדים הם במרכז. כמאה יהודים שהיו בגיהינום של מחנה הריכוז וההשמדה, הגיעו לכאן כבר אתמול על מנת לספר את סיפורם.
הקונגרס היהודי העולמי הטיס לפולין עיתונאים מכל העולם (בהם הח"מ אטילה שומפלבי) כדי לסקר את הטקס וכדי לספר את סיפורם של השורדים.
נשיא הקונגרס היהודי, רון לאודר, אמר בשיחה עם ynet כי האנטישמיות בעולם הרימה את ראשה בשל העובדה שעברו 75 שנים מאז שמראות הזוועה נחשפו באושוויץ.
"הממשלות צריכות להלחם בשיח השנאה", אמר לאודר, וטען שיחסה של ישראל לפלסטינים הוא סיבה להתעוררות האנטישמיות. "מצבה של ישראל בעולם גרוע", הוסיף לאודר. "זה בגלל היחס של ישראל כלפי הפלסטינים. זה מצב קשה. צריך להילחם באנטישמיות באמצעות חקיקה וביוש של האנטישמים. אם ישראל לא מסוגלת, שתתן לי את הכלים ואני אעשה את זה".
"לזכור ולהזכיר בכל מקום"
הנשיא ריבלין ייפגש עם הגעתו היום עם נשיא פולין אנדז'יי דודה ולאחריה יישאו השניים הצהרות לתקשורת. לאחר מכן הוא ישתתף בטקס המרכזי באושוויץ. במקום יישאו דברים נציגים משורדי מחנה ההשמדה, נשיא פולין דודה, נשיא גרמניה פרנק-ואלטר שטיינמאייר, נשיא הקונגרס היהודי העולמי רון לאודר ומנהל מוזיאון אושוויץ-בירקנאו ד"ר פיוטר ציבינסקי.
בשעות הערב ימריא הנשיא ריבלין לברלין במטוסו של מארחו הרשמי, נשיא גרמניה. ביום רביעי בבוקר יישא ריבלין נאום מיוחד במליאת הבונדסטאג (הפרלמנט הגרמני) בטקס הזיכרון לקורבנות הנאצים.
לאחר מכן יערוך הנשיא פגישות עבודה מדיניות עם נשיא גרמניה, קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, נשיא הבונדסטאג ד"ר וולפגנג שויבלה וראשי הקהילות מהקונגרס היהודי העולמי (WJC).
ערב המראתו אמר הנשיא ריבלין: "העם היהודי הוא עם זוכר. שמירת הזיכרון היא אבן בניין יסודית ביותר במורשת של עמנו. היא המצווה עלינו לעמוד גם באושוויץ וגם על אדמת גרמניה ובכל מקום, לזכור ולהזכיר.
"הקשר בין מדינת ישראל ופולין הוא קשר שפניו אל העתיד מתוך מחויבות בלתי מעורערת לזיכרון עובדות העבר. בכוונתי להזמין את נשיא פולין לביקור בירושלים כדי להמשיך ולדון יחד באופן שבו נוכל לבסס ולחזק את היחסים, ואת שיתופי הפעולה החשובים בין שתי המדינות שלנו".
בשבוע שעבר אירח הנשיא ריבלין עשרות ראשי מדינות מרחבי העולם שהגיעו לירושלים לטקסי ואירועי פורום השואה העולמי. בקבלת הפנים שנערכה במשכנו, אמר הנשיא ריבלין: "זה מפגש היסטורי, לא רק עבור ישראל והעם היהודי, אלא עבור האנושות כולה. בעודנו זוכרים את קורבנות השואה ומלחמת העולם השנייה, אנו מציינים גם את ניצחון החופש וכבוד האדם".
ריבלין מתח ביקורת מרומזת על נשיא פולין דודה שבחר להחרים את אירועי הפורום: "יד ושם הוא מכון מוביל למחקר וחינוך השואה, בהדרכת היסטוריונים. יש להשאיר את המחקר ההיסטורי להיסטוריונים. תפקידם של מנהיגים פוליטיים הוא לעצב את העתיד. בתקופה שבה יותר ויותר ניצולים עוזבים אותנו, התכנסות זו מהווה ביטוי למחויבותנו המשותפת להעביר את העובדות והלקחים ההיסטוריים של השואה לדור הבא.
"מכובדיי, העתיד טמון בבחירות שאנו מבצעים, במיוחד אלה שאנו עושים יחד, כמדינות וכאומות. אני מקווה ומתפלל כי מהחדר הזה יצא מסר אחיד לכל אחת מהמדינות בעולם, שמנהיגי העולם עומדים מאוחדים במאבק נגד גזענות, אנטישמיות וקיצוניות, בהגנה על הדמוקרטיה ועל הערכים הדמוקרטיים. זהו צו השעה. זה האתגר שלנו. זו הבחירה שלנו".
בטקס לציון 75 שנה לשחרור אושוויץ-בירקנאו שנערך יום לאחר מכן ביד ושם, אמר הנשיא: "אל מול האנטישמיות והגזענות, אל מול כוחות רדיקליים שמפיצים כאוס וחורבן, שנאה ופחד. עלינו לעמוד יחד כחומה בצורה לכבוד האדם, לכבוד האנושיות. העם היהודי הוא עם זוכר. אנחנו זוכרים לא מתוך תחושת עליונות, אנחנו זוכרים לא כדי להתבוסס בזכרון הזוועה או בתחושת צדק עצמי. אנחנו זוכרים כי אנחנו מבינים שאם לא זוכרים - ההיסטוריה חוזרת".