ליצמן מינה ועדה ציבורית לבחינת מקרי ההתאבדות בסורוקה
שר הבריאות הודיע על הקמת הוועדה ברקע התאבדותו של רופא מתמחה במוסד הרפואי בסוף השבוע - הרביעי תוך שנה וחצי. הוועדה תחל את עבודתה בימים הקרובים בשיתוף פעולה מלא עם הנהלת המרכז הרפואי. לפני כשבועיים פורסם ב"ידיעות אחרונות" תחקיר בנושא
שר הבריאות יעקב ליצמן מינה הערב (ראשון) ועדה ציבורית שתבחן את אירועי ההתאבדות במרכז הרפואי סורוקה שבבאר שבע, ברקע המקרה האחרון שבו שם קץ לחייו רופא מתמחה במוסד הרפואי. הוועדה תציע מתווה להמשך פעילות ההתערבות בנושאים של מצוקה נפשית בקרב אנשי הסגל, והדרכים למניעתה.
בראש הוועדה תעמוד שופטת בית המשפט המחוזי בירושלים בדימוס, הגב' נאוה בן-אור, ויהיו חברים בה פרופ' גיל זלצמן, יו"ר המועצה הלאומית למניעת אובדנות ומנהל המרכז לבריאות הנפש גהה, ונציג משרד הבריאות, גבי פרץ הפסיכולוג הראשי של משרד הבריאות.
הוועדה תחל את עבודתה בימים הקרובים בשיתוף פעולה מלא עם הנהלת המרכז הרפואי סורוקה, שירותי בריאות כללית ומשרד הבריאות.
יו"ר גשר, ח"כ אורלי לוי אבקסיס, שקראה מוקדם יותר היום לפתיחת ועדת חקירה בנושא התאבדויות הרופאים, בירכה את ליצמן על המהלך: "אני מקווה שחברי הועדה יבדקו את המצב בשטח באופן אובייקטיבי ויגישו המלצות לשיפור המצב הנורא במערכת. מערכת הבריאות קורסת, חדרי המיון קורסים, המסדרונות עמוסים, שעות העבודה בלתי אפשרויות, אין מיטות ועכשיו גם הרופאים עצמם בסכנה".
תוך שנה וחצי ארבעה רופאים שמו קץ לחייהם בבית החולים בבאר שבע. לאחר המקרה הראשון, הקימו בסורוקה תוכנית מעורבות ומניעה על-מנת לאתר אנשי צוות רפואי שנקלעו למצוקה נפשית. במסגרת עבודת התוכנית, זוהה המתאבד השלישי והוחלט לסייע לו נפשית, אלא שניסיונות אלו לא צלחו ולמרבה הצער גם הוא נטל את חייו.
לפני כשבועיים פורסם במוסף "7 ימים" של "ידיעות אחרונות" תחקיר על אודות שלושה רופאים בכירים בבית החולים ששמו קץ לחייהם תוך שנה וחצי. רופאים ואנשי צוות התריעו על עומס, שחיקה, התמודדות מורכבת עם אוכלוסיות קשות ועוד.
בכתבת התחקיר של הכתבת תחיה ברק היא מתארת: בשבועות האחרונים לחייו, לפני שהתאבד בחדר הניתוח שבו ביצע את השחזורים המסובכים ביותר, התקשה ד"ר אלכס ברזובסקי, 59, מנהל מחלקת כירורגיה פלסטית בבית החולים סורוקה, לתפקד. עמד ליד דלת הבית, בדרכו לעבודה, ופשוט לא הצליח לצאת מהבית.
חודשיים אחריו התאבד ד"ר אבי שמעוני, קרדיולוג בכיר ומנהל מחלקת טיפול נמרץ לב, שנחשב עילוי. בחודש שעבר התאבד גם ד"ר מרק פרייסקל, רופא גרעיני. בין לבין, אושפזו במחלקה הפסיכיאטרית שני מתמחים ממחלקות שונות שקרסו נפשית.
מוקדם יותר היום, התכנסו כ-20 סטודנטים לרפואה ומתמחים מאוניברסיטת בן גוריון שבבאר שבע, כדי "להפגין סולידריות עם המשפחה והרופאים שעובדים בתת תקינה". תום סולומון, יו"ר תא "מרשם - ארגון המתמחים לרפואה" באוניברסיטת בן גוריון, אמר בפתח ההפגנה: "רצינו כסטודנטים לרפואה להביע סולידריות עם המצב הלא פשוט שנוצר. אנחנו דור העתיד של הרפואה ואני רוצה לקרוא להנהלה לחקור את המקרה לעומק. המתמחים עובדים בתנאים קשים מאוד כדי להחזיק את בית החולים הזה. התקנים אינם מספיקים כדי לעמוד בלחצים. צריך התערבות מיידית כדי למנוע את המקרה הבא". הוא הוסיף: "אנחנו לא צריכים להקריב את החיים שלנו כדי להציל חיים".
יו"ר הארגון, ד"ר ריי ביטון, אמרה: "אנחנו מתריעים על הקטסטרופה בסורוקה לא מעט זמן. הכתובת הייתה על הקיר. מקבלים פה הצצה על מערכת הבריאות הקורסת. יש הקצנה של מה שקורה פה. במיון פנימי סורוקה במהלך הלילה אנחנו יכולים לראות שלושה מתמחים בלבד שאמורים לתת מענה לאוכלוסיה כל כך גדולה. מכאן העומסים הגדולים. להגיד שאין קשר בין המקרים זה מגוחך. כשיש ארבעה רופאים שמתאבדים אחד אחרי השני זה צריך לומר דרשני. צריך לומר חבר'ה, צריך למנוע את ההתאבדות החמישית. יש להקים ועדת חקירה מיידית וחיצונית".
מהמרכז הרפואי סורוקה נמסר בתגובה: "אנו מביעים צער כבד על פטירתו אמש בנסיבות טרגיות של איש צוות רפואי. ועדה ציבורית שתבחן את מקרי ההתאבדויות בסורוקה מונתה היום על ידי כללית ושר הבריאות; הנהלת סורוקה הודיעה כי תשתף פעולה באופן מלא עם עבודת הוועדה. המרכז הרפואי סורוקה הפעיל בשנה האחרונה תוכנית סיוע לצוותים המבוססת על ידע נצבר מרחבי העולם לאיתור דיכאון העלול להוביל לאובדנות. הצטברות מקרי התאבדות והעיסוק בהם עשויים לייצר אפקט הדבקה מסוכן הידוע בשמו המקצועי כ'אפקט ורתר' באופן שמעלה את הסבירות למקרים נוספים".
פרופ' ציון חגי, יו"ר ההסתדרות הרפואית, מסר: "ההסתדרות הרפואית מברכת את החלטת שר הבריאות יעקב ליצמן להקים ועדה שתבחן את אירועי האובדנות במרכז הרפואי סורוקה, וקוראת לוועדה להתייחס למכלול הנסיבות והמצוקות במערכת כולה לרבות סוגיות של עומס ומחסור בתקנים.
"אובדנות היא סוגיה רגישה שיש לנהוג בה באופן האחראי ביותר. ברוב המקרים מדובר בהצטברות של נסיבות ויש להיזהר מאוד לפני שמקישים ממקרה פרטני. עם זאת, עלינו ועל כל הגורמים הרלוונטיים במערכת הבריאות להתייחס במלוא הרצינות המתבקשת לתנאי העבודה הקשים של הצוותים הרפואיים בארץ ובפריפריה בפרט. העומסים, המחסור בתקנים, הצפיפות, האלימות - כל אלה מייצרים שחיקה וסיר לחץ שבוודאי אינם תורמים לשגרת חייהם. אנו מתריעים על כך בכל הזדמנות ונמשיך להיאבק בכל האמצעים העומדים לרשותנו כדי לשים סוף למצוקה הזו.
"זה גם המקום להזכיר לרופאים ולרופאות את אחד החלקים החשובים בשבועת הרופא, החלק שאנחנו נוהגים לדחוק ולהדחיק במסגרת המסירות האינסופית כלפי המטופלים - זהו החלק שבו הרופא מתחייב לשמור על בריאותו לפני הכל. זו הזדמנות להזכיר זאת לכולנו, מבלי להסיר לרגע את האחריות שרובצת על ראשי המערכת ועל מקבלי ההחלטות בממשלת ישראל".
במקרה שאדם בסביבתכם נמצא במשבר ועלול להיות אובדני, אל תהססו - עודדו אותו לפנות לעזרה מקצועית והדגישו את חשיבות פנייה זו. נסו לסייע לו לפנות לאנשי מקצוע בקהילה או לגורמי תמיכה ארציים כגון ער"ן בטלפון 1201 או באתר סה"ר http://www.sahar.org.il
עמותת סה"ר - סיוע והקשבה ברשת
עמותת סה״ר מבוססת על מתנדבים שרוצים להקשיב ולעזור לכל מי שפונה לעזרה. איתנו אפשר לדבר על הכל במרחב בטוח, אנונימי וחם. הצ׳אט שלנו פעיל בשעות הערב בין תשע לחצות.