שתף קטע נבחר

 

החתן שהבטיח נובל, השגריר שייצג מתנחלים: אנשי "עסקת המאה"

הסיכויים שתיושם קלושים – אבל היום תוכנית השלום תונח לראשונה על השולחן ותירשם על שמו של טראמפ. אלו האנשים שעמלו על העסקה שהפלסטינים דוחים: קושנר קרא "לחשוב מחוץ לקופסה", השגריר פרידמן השמיע את קול המתנחלים, והשליח גרינבלט דילג בין מדינות ערב

 

טראמפ: "זו הזדמנות לשלום, אני חושב שיש סיכוי"    (צילום: איתמר אייכנר)

טראמפ: "זו הזדמנות לשלום, אני חושב שיש סיכוי"    (צילום: איתמר אייכנר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ההבטחות היו גרנדיוזיות, וגם הכוונות היו טובות: עם כניסתו לתפקיד הבטיח דונלד טראמפ שיביא הסדר שלום בין ישראל לפלסטינים, אותו הוא כינה "עסקת המאה". טראמפ מינה את יועצו הבכיר וחתנו ג'ארד קושנר לעמוד בראש צוות משא ומתן שינהל דיאלוגים עם המעורבים, והבהיר ש"אם ג'ארד לא יצליח, אף אחד לא יצליח".

 

עסקת המאה - סיקור נרחב ב-ynet:

הפלסטינים מאיימים ב"יום זעם"

טראמפ לצד נתניהו: "יש סיכוי"

גם גנץ נפגש עם הנשיא: "אבן דרך היסטורית"

תוכנית טראמפ - מילון מונחים מקוצר

השלום יכול לחכות. העיקר הצילום / פרשנות

 

שלוש שנים חלפו מאז. טראמפ נמצא בעיצומה של מערכת בחירות, כשמעל ראשו עננה שחורה של משפט הדחה בסנאט. אמנם הרפובליקנים הם הרוב בסנאט, והסיכוי להעברתו מתפקיד הנשיא קלוש ביותר, אבל עתה, כאשר כתם זה מצוי על כהונתו, הוא מעוניין יותר מכל לשחק על הזירה המדינית, להטות את הזרקורים מהליך ההדחה לפעילות בינלאומית נמרצת, ובהזדמנות גם לסייע לידידו נתניהו, שגם הוא בבחירות ותחת כתבי אישום. זאת בעצם הסיבה שהיה דחוף לנשיא, כמו גם לנתניהו, לשים דווקא היום (ג') את התוכנית על השולחן.

ג'ארד קושנר יועץ בכיר לנשיא ארצות הברית ב בית הלבן בנימין נתניהו ו דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)
"אם הוא לא יכול, אף אחד לא". קושנר לצד נתניהו וטראמפ, ארכיון(צילום: רויטרס)

הבית הלבן פגישה בנימין נתניהו ו דונלנד טראמפ נשיא ארצות הברית (צילום: רויטרס)
הזדמנות לעזור לחבר. טראמפ עם נתניהו, אתמול(צילום: רויטרס)

בני גנץ ב בית הלבן ב פגישה עם נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ (צילום: אלעד מלכה)
בהמשך הנשיא נפגש גם עם גנץ(צילום: אלעד מלכה)

שנים רבות מנסים נציגי הממשל האמריקני לקדם תוכניות שלום. דניס רוס, בשירותם של שני נשיאים, עבד כמעט 15 שנים כדי להשיג הסכם כזה. קלינטון, בוש ואובמה טבלו את ידיהם עמוק בבוץ המזרח תיכוני – ולטראמפ היה חשוב גם להראות כי במקום שבו קודמיו נכשלו, הוא מצליח לעשות קסמים.

 

כרגע זה לא נראה כך. הוא עצמו אמר אתמול בפגישה עם נתניהו בבית הלבן ש"אם זה לא יקרה, החיים יימשכו". אם זה לא יקרה, תלך לטמיון עבודתו של הצוות שהיה מופקד על הכנת התוכנית, בהובלת קושנר. כשיצא לדרך, אמר חתנו של הנשיא כי "צריך לחשוב מחוץ לקופסה". על כן הוא הניח את הכסף על השולחן וקרא לצדדים לבא בעקבותיו – כלומר ההשקעות הצפויות באזור כדי לשקמו.

 

הניח כסף על השולחן: קושנר ב"סדנא הכלכלית" בבחריין, אשתקד    (צילום: רויטרס)

הניח כסף על השולחן: קושנר ב"סדנא הכלכלית" בבחריין, אשתקד    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ביוני האחרון קושנר כינס את ועידת בחריין, או בשמה הרשמי "סדנת בחריין", והציג תוכניות מפליגות להשקעת כספים שיטיבו את חייהם של הפלסטינים. כוונתו של קושנר הייתה להשיג כסף ממדינות ערב העשירות. את יחסיו הטובים עם ארמון המלוכה בסעודיה הוא ניצל כדי להשיג הבטחות לכסף רב מצדה, כדי "לשמן" את תוכנית השלום. אלא שהתוכנית שיציג היום טראמפ לא תהווה סטרטר לשיחות שלום: הפלסטינים הודיעו שיתנגדו, וכך גם מדינות ערב.

 

לקושנר היה צוות של עורכי דין, כולם אגב יהודים, שסייעו לו במלאכה: דייוויד פרידמן, שגריר ארה"ב בישראל ובעבר עורך דין של טראמפ לענייני פשיטות רגל. פרידמן, תומך נלהב של ההתנחלויות וקרוב בדעותיו לדעות מתיישביהם, רואה עצמו בשר מבשרה של מדינת ישראל. הוא היה מעוניין בהצלחת התוכנית, אבל בצוות שעמל על הכנתה הוא היה זה שנתן ביטוי לקולות המתנחלים ודאג שהאינטרסים שלהם יישמרו.

דייוויד פרידמן באירוע פריצת הקיר בעיר דוד (צילום: תומר ארבל)
רואה עצמו בשר מבשרה של מדינת ישראל. השגריר דייוויד פרידמן בעיר דוד(צילום: תומר ארבל)

דילג בין הערבים. גרינבלט עם אבו מאזן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
דילג בין הערבים. גרינבלט עם אבו מאזן(צילום: רויטרס)

  ()
הכיר את קושנר בכדורסל. המחליף של גרינבלט, ברקוביץ'

שותף בכיר אחר בצוות היה השליח האמריקני לאזור ג'ייסון גרינבלט, יהודי חרדי ששימש כמנהל בכיר בתאגיד טראמפ ויועצו המשפטי של טראמפ לפני שנבחר לנשיא. הוא דילג בין בירות מדינות ערב לירושלים במטרה לייצר הליך הפוך: קודם כל הכרה של מדינות ערב בישראל וכינון יחסים בינן לבין ישראל ורק לאחר מכן לגשת לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני. ג'ייסון פרש לפני כמה חודשים מתפקידו, ואת מקומו ממלא עורך הדין בן ה-30 אבי ברקוביץ'. ברקוביץ' הכיר את קושנר בעת ששניהם שיחקו יחד כדורסל. הם מצאו שפה משותפת וקושנר גייס אותו למשימה: היום הוא משמש כסגנו.

 

קושנר, שטרם מינויו לתפקיד יועץ בכיר לנשיא היה שחקן מרכזי בשוק הנדל"ן של ניו יורק ועשה את כספו הגדול כאשר עבד עם אביו בחברת הבנייה שלו, נחשב למקורב ביותר לטראמפ מבין אנשי צוות תוכנית השלום. לא רק משום שהוא נשוי לבתו איוונקה, אלא גם משום שטראמפ מעריך את כישוריו המקצועיים וחושב שהוא אחד הטובים בניהול משא ומתן. הוא גם הקרוב ביותר לאוזנו של הנשיא, ועל פיו יישק דבר בכל הנוגע לניהול שיחות השלום.

 

אם תוכנית השלום תיושם, קושנר יזכה לתואר הארכיטקט שלה, וטראמפ יפלס לו דרכים וקשרים כדי לקבל על כך פרס נובל לשלום. מי שקרוב למשפחה טען כי קושנר לא פעם אמר לטראמפ "אל תדאג, אני אביא לך נובל". בכל מקרה, הסיכויים שהתוכנית תיושם קלושים – אבל החל מהיום היא תהיה פומבית, מונחת על השולחן ורשומה על שמו של טראמפ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
לצד טראמפ ונתניהו. קושנר
צילום: רויטרס
מומלצים