הכנסת אישרה הקמת ועדה שתדון בחסינות של חיים כץ
אחרי שראש הממשלה משך את בקשתו לדיון בחסינותו מפני העמדה לדין, מליאת הכנסת אישרה ברוב של 60 תומכים את הקמת הוועדה שתדון בחסינותו של שר הרווחה לשעבר. הקואליציה החרימה את הדיון
מליאת הכנסת אישרה בצהריים (שלישי) את הקמת ועדת הכנסת שתדון בבקשת החסינות של חבר הכנסת חיים כץ מהליכוד. 60 חברי כנסת תמכו בהקמת הוועדה. הקואליציה החרימה את הדיון, כך שלא היו חברי כנסת שהתנגדו. הדיונים שנקבעו בעניינו של כץ ייערכו ביום חמישי הקרוב וביום שלישי.
שעה בלבד לפני תחילת הדיון במליאה הודיע ראש הממשלה, שבקשתו לחסינות מפני העמדה לדין הייתה צריכה לעלות גם כן בוועדה, כי הוא מוותר על המהלך. "מאחר שלא ניתן לי הליך הוגן, מאחר שכל כללי עבודת הכנסת נרמסו ברגל גסה ומאחר שתוצאות ההליך הוכתבו מראש ללא דיון ענייני כמתחייב - החלטתי לא לתת למשחק המלוכלך הזה להימשך", כתב ראש הממשלה בפייסבוק.
יו"ר הוועדה המסדרת, אבי ניסנקורן, הציג במליאה את הרכב הוועדה, שתכלול את חברי הכנסת צביקה האוזר, קארין אלהרר, יואב סגלוביץ', איתן גינזבורג, מיכאל ביטון, אורית פרקש, יעל גרמן מכחול לבן, יואב בן צור ומשה ארבל מש"ס, עודד פורר ויוליה מלינובסקי מישראל ביתנו, רויטל סויד ומרב מיכאלי ממפלגת העבודה, תמר זנדברג ממרצ, עופר כסיף מחד"ש, יעקב טסלר ואורי מקלב מיהדות התורה, אופיר סופר ומתן כהנא מימינה, מנסור עבאס מרע"מ ואחמד טיבי מתע"ל.
ח"כ יאיר לפיד (כחול לבן) אמר בדיון: "חמש שנים אנחנו יושבים פה, מפסידים הצבעה אחרי ההצבעה. דברים שקדושים בעיניי כמו ביטול השוויון בנטל, ביטול לימודי ליבה בחינוך החרדי, חוק המרכולים שאומר שבאים אלינו הביתה להגיד לנו מה לעשות, ביטול הגדלת הממשלה, חוק ההמלצות, חוק מימון הפריימריז.
"פעם אחרי פעם באנו הנה בידיעה שנפסיד הצבעה על דברים שיקרים לליבנו שבשבילם אנחנו בפוליטיקה, אבל באנו מתוך כבוד לבניין הזה, מתוך כבוד להליך הדמוקרטי, מתוך כבוד לצד השני, לזה שיש אנשים שחושבים אחרת. פעם אחת בהצבעה פרוצדורלית הם האמורים להפסיד וכל הכיסאות הריקים האלה נסו מן האולם, מפני שזה כבר לא ממשלה ולא קואליציה זה גוף שמיועד רק לדבר אחד - לענייניו המשפטיים של מי שהחל מהיום בבוקר שמו בישראל הנאשם בנימין נתניהו".
ח"כ אחמד טיבי (הרשימה המשותפת) אמר: "היום קמנו למציאות חדשה, מתברר שהדמוקרטיה נשארה ללא סלע קיומנו. זהו יום שחור, יום עצוב לדמוקרטיה, אבן יסוד הייתה ואיננה עוד. אני משתתף בצערו של אבי הדמוקרטיה המודרנית שמשכנו עבר מבלפור לבית המשפט המחוזי, והוא יהיה שם אורח מתמיד. איך מתנהג האיש הזה? איך הוא חושב לעשות מהליכים דמוקרטיים וחוקים וחוקתיים פלסטלינה? אבל איך משתף איתו פעולה הנשיא ההוא, ערב הדחה, ומתערב באופן בוטה בבחירות. לא רק מציג תוכנית שהיא נייר עמדה של מועצת יש"ע, אלא מתערב בתזמון הצגת התכנון את התוכנית בזמן קיום הדיון על הקמת ועדת הכנסת, דבר כזה עוד לא היה. מיזם משותף של חשודים".
ח"כ סתיו שפיר, שהודיעה כי לא תתמודד בבחירות הקרובות, אמרה בדיון: "כדי למנוע את ההידרדרות העצומה של הדמוקרטיה הישראלית דרושה נחישות ואומץ מצד כל היושבים בבית הזה. את הקו האדום למי שעסוק בדרדור הדמוקרטיה היה ניתן להציב מזמן. היה ניתן להציב אותו בימין על ידי אמירה ברורה שמי שדואג לעצמו ולא לציבור לא יקבל את ההחלטות החשובות ביותר על חיינו".
באוגוסט האחרון הודיע היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט לעורכות דינו של חיים כץ כי הוא יואשם בפרשת המניות בעבירות מרמה והפרת אמונים. לפי מנדלבליט, כץ עזר לחברו, איש שוק ההון מוטי בן-ארי, בקידום חקיקה בכנסת בניגוד לחוק ובניגוד עניינים חריף. עבירת השוחד שיוחסה לכץ בהתחלה נמחקה בעקבות השימוע שנערך לו, ותיק החקירה נגדו בפרשת התעשייה האווירית נגנז.
בכתב האישום, שחתום על ידי עורכי הדין חנה קורין ויוני לבני ממחלקת ניירות ערך בפרקליטות מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה), נאמר כי במקביל לכהונתו של כץ כחבר כנסת, הוא שימש גם כיו"ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת - ומתוקף תפקידיו אלו היה בעל השפעה על קידום הליכי חקיקה ונושאים שונים בעלי היבטים ציבוריים. במקביל, פעל השר כץ רבות בשוק ההון ותיק ההשקעות שלו גדל במיליוני שקלים בתקופה הרלוונטית.
כעבור כמה ימים הגיש כץ את התפטרותו מתפקיד שר הרווחה. במכתב ההתפטרות הכחיש כץ את המיוחס לו בכתב האישום בפרשת המניות וכתב: "בכל פעולותיי במסגרת מילוי תפקידי כשר וכחבר כנסת, פעלתי באופן ענייני ונטול פניות לטובת הציבור - בכלל זה העובדים, הגמלאים ואלו שידם אינה משגת. השליחות הציבורית היא משימת חיי, ולכן אמשיך לפעול למען האזרחים בכל דרך אפשרית".